Creste suprafata gestionata de Administratia Parcului National Muntii Macinului

   

Creste suprafata gestionata de Administratia Parcului National Muntii Macinului
Administratia Parcului National Muntii Macinului (APNMM) va prelua anul viitor in administrare o suprafata totala de circa 40.000 de hectare, inclusa in Reteaua Natura 2000, planul de management al Administratiei urmand sa se extinda pe o suprafata totala de circa 85.000 de hectare.

Biologul din cadrul APNMM, Bogdan Bejenaru, a declarat vineri in timpul unei conferinte de presa, ca planul de management al Administratiei va fi extins pe o suprafata de 18.000 de hectare, zona de interes comunitar, careia i se va adauga o suprafata de circa 67.000 de hectare, zona de interes avifaunistic.

'Responsabilitatea noastra va creste incepand de anul viitor. Gestiunea noastra va fi presarata de eforturi si intalniri in teritoriu pentru a gasi la timp linia de mijloc dintre activitatile comunitatilor locale si protectia mediului. APNMM va prelua in administrare doar 40.000 de hectare, o alta suprafata fiind scoasa la licitatie deschisa.

Este o responsabilitate care va atrage foarte multa munca', a afirmat la randul sau directorul APNMM, Viorel Rosca. Directorul Administratiei, Viorel Rosca, a mai spus ca in zona pe care o va prelua exista doar o singura turbina eoliana si ca toate activitatile care se deruleaza in prezent vor putea fi continuate, comunitatile locale neavand motive sa se teama din cauza ca ar putea sa-si piarda veniturile din concesionarea unor activitati.

'Este foarte bine ca zona din perimetrul comunei noastre va fi gestionata de Administratie. Natura 2000 ne creaza probleme in ceea ce priveste activitatile economice si ma refer la cariera de piatra, infiintata in 2001. Dupa modificarea zonelor incluse in Reteaua Natura 2000, cariera a fost introdusa in perimetrul Retelei, dar va functiona in continuare pana la epuizarea zacamantului.

Ea nu va putea insa sa fie extinsa sub nicio forma', a declarat vineri primarul comunei Niculitel, Florin Pascale. Primarul Pascale a mai spus ca redeventa anuala pe care o incaseaza institutia pe care o conduce de la societatea ce exploateaza cariera de piatra este de minimum 50.000 de euro pe an, acestei sume adaugandu-i-se o cota de 1,67 euro pe fiecare tona de piatra extrasa peste cantitatea de 300.000 de tone de piatra pe an.

Programul Natura 2000 a fost lansat la Tulcea pe 22 septembrie 2006 de fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, 60% din suprafata judetului fiind inclusa in program la vremea respectiva. Ulterior, la cererea organizatiilor neguvernamentale el a fost extins, astfel ca in prezent circa 80% din suprafata judetului este inclusa in Reteaua Natura 2000.

Avand in vedere faptul ca in ariile protejate din acest program nu se pot desfasura decat anumite activitati traditionale si in anumite conditii, primarii tulceni s-au aratat nemultumiti in repetate randuri de modul in care acesta a fost pus in aplicare, filiala judeteana a Asociatiei Comunelor din Romania sesizand Parlamentul European cu privire la modul in care se aplica programul Natura 2000.

In momentul de fata, APNMM administreaza o suprafata totala de 11.152 de hectare.
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 13:02
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
ALUM a finalizat o investitie importanta pentru viitorul companiei
Luni, 11 februarie, in cadrul unei conferinte de presa, directorul general al ALUM, domnul Gheorghe ...
Procurorul Gheorghe Popovici vrea sa se intoarca la Tulcea
Joi, 14 februarie, sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii va ...
Dezastru pe piata imobiliara din Tulcea: doar 42 de bunuri imobiliare vandute in ianuarie!
Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in luna ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor