Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Tulcea

   

Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Tulceaziare.com
Teatrul 'Jean Bart' din Tulcea a gazduit, duminica, singura manifestare organizata in judet cu prilejul Zilei Culturii Nationale, evenimentul fiind initiat de Seminarul Teologic 'Sf. Ioan Casian', revista 'Steaua Dobrogei', in parteneriat cu Episcopia Tulcei.

In timpul evenimentului, elevii seminarului teologic tulcean au recitat versurile poetului Mihai Eminescu, profesorii institutiei de invatamant au prezentat date despre opera poetului, conducerea revistei 'Steaua Dobrogei' premiind mai multe personalitati ale orasului pentru intreaga activitate. 'Este un lucru demn de o asemenea zi sa acorzi premii pentru intreaga activitate si vreau sa subliniez faptul ca de-a lungul celor 13 ani de activitate de pana acum ai revistei 'Steaua Dobrogei' nu am putut acorda premii substantiale pentru contributia scriitorilor tulceni', a declarat directorul revistei de cultura 'Steaua Dobrogei', Stefan Marinache. De asemenea, in timpul evenimentului s-a anuntat faptul ca in primul trimestru al acestui an rudele scriitorului si publicistului Romeo Ghioc vor organiza prima editie a concursului anual de creatie literara si publicistica 'Stefan Romeo Ghioc'.

'Ma bucur ca de Ziua Nationala a Culturii, atunci cand il sarbatorim pe poetul Mihai Eminescu, prietenii nostri nu au uitat de tatal meu', a declarat in timpul manifestarii Laura Ghioc. La randul sau, Episcopul Tulcei, Prea Sfintia Sa Visarion, a prezentat relatia dintre poetul Mihai Eminescu si religie, declarand la finele evenimentului ca este datoria Bisericii sa se implice in viata culturala a comunitatii.

'Suntem partasi la aceasta manifestare pentru ca este in firea lucrurilor. Sa nu uitam ca intotdeauna cultura a izvorat din cult, pentru ca scoala a fost prima data in tinda bisericii, poezia s-a nascut din cantarea bisericeasca si cantecele liturgice, iar din Cartile Sfinte s-a nascut cultura noastra romaneasca. De aceea Biserica trebuie sa fie prezenta si sa-i cinsteasca asa cum stie ea mai bine pe fauritorii culturii nationale care aduce pace si liniste in sufletele credinciosilor', a declarat pentru AGERPRES Episcopul Tulcea, Prea Sfintia Sa Visarion.

Potrivit Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National, evenimentul gazduit duminica de Teatrul 'Jean Bart' a fost singurul organizat in judetul Tulcea cu prilejul Zilei Nationale a Culturii. Nascut pe data de 12 iulie 1944, in Craiova, Stefan Romeo Ghioc a absolvit Facultatea de Ziaristica 'Stefan Gheorghiu' din Bucuresti si a lucrat apoi ca jurnalist atat in Craiova, cat si in Tulcea, fiind timp de sase ani corespondent al Agentiei AGERPRES.

De-a lungul activitatii sale a publicat si versuri, fiind membru fondator al Asociatiei scriitorilor din Tulcea. A murit pe data de 18 octombrie 2011.
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 11:35
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 357 ori

Cele mai citite stiri
Ambulanta implicata intr-un accident rutier aproape de manastirea Saon!
Pe drumul national ce leaga orasele Tulcea si Isaccea (DN 22), in dreptul intersectiei spre ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor