Caldura in apartamente, tot din luna noiembrie

   

* Interviu cu Nicusor Bisca, directorul Energoterm Tulcea

Energoterm va incepe luni probele la reteaua termica a orasului, insa furnizarea agentului termic in locuinte se va face abia pe data de 1 noiembrie. Pretul caldurii ar putea creste cu 10% fata de anii anteriori, decizia finala urmand sa fie adoptata in cadrul sedintei de Consiliu Local din aceasta luna. Solutia pentru rezolvarea problemelor privind alimentarea cu apa calda si caldura este achizitionarea unei centrale prin cogenerare, investitie aflata in stadiul de proiect.

Reporter: Care este stadiul pregatirii retelelor Energoterm si a CAF-ului? Unde sunt problemele si care este termenul de finalizare?

Nicusor Bisca: Probleme au fost la CAF (Cazanul de Apa Fierbinte din incinta Alum) si am inlocuit cam 600 metri de teava, aceasta fiind o reparatie pe care noi am realizat-o in lunile august - septembrie. Investitia a costat in jur de circa 2,8 miliarde, fonduri alocate de Energoterm. De asemenea, sunt doua lucrari de investitii la module termice de incalzire si preparare apa calda in zona E3, si aici lucrarea fiind deja finalizata, si reabilitarea retelei de agent primar in zona Cartier Vest pana la Unitatea de Jandarmi, care urmeaza sa se finalizeze in aceasta saptamana. Aici mai sunt de finalizat niste racorduri si imediat dupa aceea vor urma probele cu apa in conducte. In rest, alte probleme nu mai sunt si vom face proba de presiune sa vedem daca nu apar anumite defectiuni. La subsolurile blocurilor si la intrarea in scari am rezolvat tot ce era de competenta noastra. Deocamdata nu avem cunostinta ca instalatiile care apartin de asociatiile de proprietari sa aiba probleme, dar daca vor aparea la punerea in functiune, se vor rezolva si acelea. Dupa probe acolo unde s-au realizat reparatiile, vom umple intreaga retea cu apa dedurizata pentru verificari. Probele generale pana la bransamentele noastre din scari le vom face incepand de luni, 7 octombrie, si deja am anuntat asociatiile de acest lucru, iar la solicitarea asociatiilor, incepem sa bagam apa pe instalatiile de distributie, astfel incat oamenii sa isi poata rezolva eventualele probleme in timp util. Trebuie insa sa comunicam cu asociatiile si sa vedem care vor vrea si cand sa facem aceste probe. Deocamdata nu avem astfel de solicitari.

Rep.: Ce se intampla acolo unde sunt contracte individuale?

N.B.: Acolo unde sunt conventii individuale, asociatia se ocupa in continuare de partea tehnica iar Energoterm cu partea economica, mai exact incaseaza banii. Deci asociatia decide cand se fac reparatiile si cand sa se inceapa, de exemplu, furnizarea agentului termic in locuinte. Din acest punct de vedere nu este nicio modificare pentru ca noi avem contracte cu toate asociatiile, doar ca acolo unde sunt conventii individuale noi le-am luat activitatea economica, respectiv stabilirea consumului, facturare si incasare. Tehnic, instalatiile de caldura apartin tot asociatiilor de proprietari.

Rep.: Cand veti incepe furnizarea agentului termic in locuinte, avand in vedere ca temperaturile sunt in aceasta perioada foarte scazute?

N.B.: In mod normal, la solicitarea asociatiilor, insa pot spune ca, din experienta anilor trecuti, mai devreme de 27 octombrie nu prea s-a pornit CAF-ul. Este adevarat ca nu a fost atat de frig ca anul acesta insa se pare ca prognoza meteo, incepand de saptamana viitoare arata ca vor fi temperaturi de 18 sau 19 grade Celsius. Ar fi fost o posibilitate sa pornim acum CAF-ul insa nu putem sa pornim CAF-ul si apoi sa il oprim pentru ca am avea niste costuri foarte mari. Sincer sa fiu, nu as vrea sa ne jucam cu utilajul acesta, sa-l pornim, sa-l oprim si asa mai departe pentru ca pot aparea probleme atunci cand va fi intr-adevar frig afara. Vom putea sa furnizam caldura in apartamente si in astfel de situatii atunci cand vom avea acea centrala pe cogenerare, lucru pentru care ne luptam. Atunci vom putea fi mult mai flexibili in furnizarea agentului termic.

Rep.: In ce stadiu se mai afla acest proiect, centrala pe cogenerare?

N.B.: S-au facut niste demersuri si in curand se vor face niste studii de prefezabilitate, astfel incat sa vedem daca din punct de vedere economic merita sa facem o astfel de investitie. Tehnic, este mai mult decat necesar avand in vedere cum functioneaza CAF-ul, economic ramane de vazut dar si locatia in care se va face centrala. In zona Alum este proprietate privata iar noi platim chirie acolo, si de aceea avem in vedere alte trei locatii unde terenul este in patrimoniul public sau exista posibilitatea trecerii acestuia in domeniul public, acestea fiind in zonele Transport Public, undeva la statia de repompare de langa Spital sau in zona Dedeman. O asemenea centrala ar produce energie termica pentru incalzire si apa calda si ar produce si energie electrica. Deci lucrurile ar sta diferit fata de ceea ce este acum, adica oamenii vor avea apa calda inclusiv pe perioada verii, lucru care nu se poate intampla acum. De asemenea, vom putea furniza agent termic atunci cand temperaturile vor fi mici, asa cum este acum, o astfel de centrala prin cogenerare fiind mult mai flexibila si eficienta. Daca toate lucrurile ar merge asa cum ne dorim, va trebui facut un parteneriat public-privat, adica cineva care sa investeasca niste bani iar Primaria sa vina cu terenul si cu accesul la utilitati. Daca toate lucrurile vor merge asa cum trebuie, probabil ca in toamna anului 2015 aceasta centrala va deveni functionala.

Rep.: Cat vom plati anul acesta agentul termic?

N.B.: Deocamdata, pretul gigacaloriei catre populatie este de 150 de lei, deci neschimbat fata de anul trecut, insa cred ca se va modifica pretul intr-o viitoare sedinta de Consiliu Local. Decizia privind pretul gigacaloriei catre populatie apartine exclusiv Consiliului Local, autoritatii locale, si am informatii ca se va scumpi cu circa 10%, in cel mai rau caz. Deci pretul catre populatie ar creste de la 150 de lei la 165 de lei, ceea ce se va reflecta in facturile oamenilor, mai exact de la 3 milioane, de exemplu, la 3,3 milioane de lei. Eu as sustine ca anul acesta pretul sa ramana acelasi catre populatie, sau sa inceapa de la 1 ianuarie, dar nu depinde de mine. Pe de alta parte, vom mari si noi preturile de productie, dar aceasta este o alta discutie iar scumpirea aceasta nu se va reflecta in pretul catre populatie pentru ca diferenta este asigurata de subventie. Deci pretul gigacaloriei catre populatie il vom sti la sfarsitul acestei luni in urma unei sedinte de Consiliu Local.

Rep.: In ce stadiu se afla trecerea la contractele individuale si ce se va schimba pentru oameni din acest punct de vedere?

N.B.: Suntem in plin proces, la unele asociatii lucrurile se desfasoara mai repede, la altele mai putin repede. Diferenta este ca oamenii vor plati direct aici facturile sau la cele trei centre ale noastre din zonele E3, Vest si Neptun. Pentru noi este bine ca vin direct oamenii sa plateasca pentru ca exista o diferenta intre soldurile noastre si cele ale asociatiilor, fapt dovedit acolo unde deja am trecut la conventiile individuale. Adica banii ajung mai greu la noi atunci cand vin de la asociatii ceea ce se poate reflecta in serviciile noastre catre populatie. Asta deja se si vede. Actiunea este demarata in toate asociatiile si suntem in diverse stadii, insa pot spune ca, la ora actuala, cam 40% din cei care sunt racordati la Energoterm au conventii individuale cu noi. Ne dorim ca in doi ani toti cei care primesc caldura de la noi sa aiba astfel de contracte.
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 16:12
Sursa: Obiectiv

Articol citit de 514 ori

Cele mai citite stiri
Traian rece are probleme cu avocatii
Anul 2018 n-a fost cel mai bun an al lui Traian Rece. Dupa 15 ani de domnie pe terenurile statului ...
Fostul voleibalist Nelu Staicu s-a stins!
Unul dintre cei mai reprezentativi voleibalisti ai judetului Tulcea, Ion Staicu, s-a stins azi dupa ...
Casa Judeteana de Pensii face precizari referitoare la aplicarea dispozitiilor OUG nr. 114/2018
Pentru corecta informare a publicului, Casa Judeteana de Pensii Tulcea a facut ieri, printr-un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor