"Vanatorii mizerabili" suntem noi!

Joi, 11 Februarie 2010, ora 23:50
10565 citiri
"Vanatorii mizerabili" suntem noi!
Foto-montaj: Ziare.com

Despre Romania era vorba! Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a transmis ca ursul rusesc va iesi pentru a "le da un sut in fund" SUA si aliatilor lor, "acesti vanatori mizerabili care vor sa incolteasca Rusia". A spus-o pe Twitter.

Daca era neclar pentru cineva, motivul supararii Rusiei e anuntul presedintelui Basescu referitor la amplasarea pe teritoriul Romaniei a scutului american antiracheta, care pentru rusi e ca un ghimpe in coasta. Si da, noi suntem "vanatorii mizerabili", alaturi de americani.

Ce vrea sa insemne asta?

Cand Rogozin e insarcinat sa trimita astfel de mesaje dure, ca sa nu le spunem atacuri "mizerabile", semnalul e clar - Rusia e dispusa sa "iasa la bataie". Fie pentru a impiedica realizarea scutului, fie pentru a pedepsi, aratand ca nu e bine sa te pui cu Kremlinul.

De fapt, singurul rol al lui Rogozin e tocmai acela de a da mesajele cele mai dure ale politicii externe rusesti. Sau de a oferi cel mai rau scenariu posibil. El e cel care isi permitea public sa ameninte Georgia ca daca vrea sa intre in NATO, va intra fara regiunile sale Osetia de Sud si Abhazia. Pentru cine nu stie, acestea au fost definitiv smulse Georgiei dupa razboiul din august 2008. Tot el avertiza si Ucraina ca poate intra in NATO, dar fara regiunile rusofone din estul Ucrainei si fara Crimeea.

Insasi prezenta sa ca ambasador la NATO e o sfidare a Rusiei fata de acesta organizatie. De ce? In primul rand, el e radical anti-NATO si anti-occidental. In plus, e un ultranationalist care la un moment dat fusese scos din politica dupa ce dusese o campanie electorala rasista.

Reactia sa vine la scurt timp dupa ce seful statului major al armatei ruse, Nikolai Makarov, declarase raspicat ca scutul e indreptat impotriva Rusiei. Nimic neobisnuit, dat fiind ca rusii inca mai au o perspectiva sovietica asupra lumii si au impresia ca Occidentul incearca sa-i incercuiasca din punct de vedere militar.

Cum o sa vina "sutul in fund"?

Depinde. Rusia are multe posibilitati de a contra Romania. De la gaze, sicane diplomatice, amenintari, pana la contracararea politicii noastre in Moldova. Toate pot aduce si neplaceri chiar pentru Rusia, e adevarat. Nu numai ca poate irita UE si NATO, ai carei membri suntem, dar ne poate determina si mai mult sa punem bete in roate Rusiei in chestiunea gazoductelor. Nu numai ca Romania sustine gazoductul Nabucco, ce ar ocoli Rusia, dar poate chiar sa puna probleme alternativeei rusesti la acesta, South Stream.

Ceea ce e interesant e insa faptul ca atitudinea Rusiei nu prea depinde de ce facem noi. E putin probabil ca amenintarile Moscovei sa ne faca sa renuntam la scut si rusii stiu asta. Depinde, in schimb, de americani. De cum se inteleg ei cu Rusia intr-o serie de probleme, de la Europa de Est, Caucaz, pana la cel mai important punct - Iranul - din cauza caruia se si construieste scutul, pana la urma.

Daca rusii vor intra intr-o noua perioada de tensiuni cu americanii, ne asteapta multe momente de "vanatoare cu ursul rusesc". Si nu se stie daca o sa fim vanatori sau vanat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#scut antiracheta SUA Romania, #Dimitri Rogozin urs rusesc, #Rusia atac scut antiracheta , #Romania