Frauda de la UBS: unde dai si unde crapa

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 12:12
4228 citiri
Frauda de la UBS: unde dai si unde crapa
imagine google

In ziua de 15 septembrie, un soc a tulburat linistea bancii UBS din Elvetia: s-au descoperit tranzactii neautorizate, care au dus la fraude, evaluate in final la 2,3 miliarde USD. Faptele au fost prezentate in presa, iar, de atunci si pana acuma, evenimentele s-au tinut lant.

Vinovatul banuit a fost prins imediat

Banca a dat alarma, iar politia a retinut imediat la Londra un oarecare Kweku Adoboli, asupra caruia planeaza toate suspiciunile.

Ancheta a si inceput. Politia elvetiana colaboreaza cu cea londoneza, iar banca si-a demarat propria ei cercetare, in cadrul intern. Rezultatele acesteia vor fi si ele prezentate politiei.

Organele de urmarire au demarat inca de pe acuma formalitatile pentru prelungirea dispozitiei de retinele provizorie a celui banuit, toate indiciile confirmand atat vinovatia sa, cat si riscul de a compromite unele probe daca ar fi in libertate.

Directorul general al bancii si-a dat demisia

Sambata, directorul general al bancii, Oswald Grubel, si-a prezentat demisia. Consiliul de administratie a dat un comunicat sec:

"A fost acceptata decizia directorului general al grupului, Oswald Grubel, de a se retrage din functiile sale. Consiliul general l-a desemnat pe Sergio Ermotti sa-si asume aceasta calitate, prin interimat. Cele hotarate intra in vigoare imediatr".

Simplu, clar si, mai ales, foarte precis. Asa este in Elvetia. Directorul general isi asuma raspunderea pentru nereusite. Probabil ca nu el trebuia sa-l urmareasca pe functionarul infractor, poate nici nu l-a angajat el, este posibil nici sa nu-l fi cunoscut, printre multimea de functionari ai banicii. Dar el da socoteala si raspunde. Ceea ce a si facut.

Unde dai si unde crapa

Nelinistea in randul clientilor a daterminat presa sa faca propriile investigatii. LeFigaro informeaza ca, in trecut, Agentia Federala Americana pentru pietele imobiliare acuza banca respectiva cu privire la vanzarea unor active de 4,5 miliarde USD agentilor de refinantare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac, de la care ar fi incercat sa obtina un comision de 900 mii USD.

In acelasi timp, UBS este obiectul unei cercetari judiciare in Franta, unde este banuita de complicitate in evaziuni fiscale. Ingrijorata ca asemenea vesti ar putea alarma clientii, banca le-a trimis o instiintare in stilul "Nu va faceti griji, activele dvs sunt in siguranta la noi".

In acelasi timp, banca, pentru a-si proba seriozitatea, a dat si un comunicat de presa, menit sa calmeze spiritele:

"Consiliul de administratie isi exprima deceptia in legatura cu pierderile provocate de operatiunile neautorizate si va colabora cu organele de ancheta pentru elucidarea cazului. Deasemeni, consiliul va lua masuri complementare, pentru ca asemenea situatii sa nu mai poata fi repetate in viitor".

Una peste alta, pana sa dea socoteala vinovatul, banca pagubasa face fata unor situatii neasteptate, conform expresiei romanesti: si batut, si cu banii luati.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#frauda UBS, #demisie director general UBS, #ancheta frauda UBS , #stiri UBS