Topul celor mai scumpe 20 de orase din lume

Duminica, 21 August 2011, ora 09:06
13398 citiri
Topul celor mai scumpe 20 de orase din lume

Ca in fiecare an, banca elvetiana UBS a realizat si in 2011 topul celor mai scumpe orase din lume, in care au fost analizate 73 de capitale si orase mari. Clasamentul releva un nou trio, care acum este format din Oslo, Zurich si Geneva. New Delhi, Manila si Bombay sunt ultimele pe lista lor.

Clasamentul tine cont de cheltuielile pe care locuitorii din fiecare oras analizat trebuie sa le aloce pentru hrana, imbracaminte, cosmetice si divertisment (un total de 122 de bunuri si servicii sunt luate in considerare). Aceasta comparatie include, de asemenea, si nivelul salariilor.

Iata cum arata top 20 al celor mai scumpe orase din lume, potrivit Challenges.fr/:

1. OSLO - capitala Norvegiei este cel mai scump oras din lume.

2. ZURICH - cel mai populat oras din Elvetia este, de asemenea, si unul dintre cele mai scumpe.

3. GENEVA - cel mai mare oras din Elvetia nu este nici el cu mult mai ieftin. Prin comparatie, viata este aici cu 50% mai scumpa decat in Berlin, Seul sau Tel Aviv.

4. COPENHAGA - capitala Danemarcei a fost devansata, anul trecut, de Tokyo, in clasamentul realizat de UBS. In prezent, este recunoscuta ca fiind cel mai scump oras din Uniunea Europeana.

5. STOCKHOLM - in 2010, capitala Suediei a fost pe locul sapte, dupa New York. Cu aceasta "promovare", acum se afla pe locul cinci mondial.

6. TOKYO - chiar daca este un oras in care preturile sunt mult mai mari decat in alte orase mari din Asia, capitala Japoniei este cu 20% mai ieftina decat Oslo.

7. SYDNEY - Australia nu mai este tara ieftina care a fost mult timp. In orasul sau cel mai populat, costul vietii este extrem de ridicat. Anul trecut, Sydney era pe locul 12, in spatele unor orase precum Londra si Montreal.

8. HELSINKI - desi nu este, strict vorbind, o parte din Scandinavia, capitala Finlandei este, ca si vecinii sai, o parte din clubul exclusivist al celor mai scumpe orase din lume. Costul ridicat al traiului de acolo este chiar mai vizibil pentru cetatenii sai, care au salarii mai mici decat ale celor din orase precum Copenhaga, Oslo sau Stockholm.

9. TORONTO - acesta ramane orasul cu cele mai accesibile preturi din America de Nord. Anul trecut, cel mai populat oras din Canada a fost clasat pe locul 8.

10. SINGAPORE - locuitorii de aici sunt obisnuiti sa-si vada PIB-ul cum trece brusc de la rosu la verde si vice-versa. Dar, chiar si atunci cand se confrunta cu o recesiune, orasul ramane cel mai scump din Asia de Sud-Est.

11. VIENA - Viena este un oras plin de paradox. Costul traiului este atat de mare incat depaseste orice rival, inclusiv Paris si Londra, dar si Berlin, concurentul etern, care ocupa acum locul 33.

12. PARIS - ca sa traiesti in Paris, acum, este mai scump decat sa traiesti in Londra sau New York. Totusi, aici, salariul mediu este de doua ori mai mic decat cele din Zurich si cu 20-30% mai mic decat in New York, Munchen, Frankfurt sau Bruxelles.

13. LUXEMBURG - anul trecut, el a fost pe locul 19 intre orasele cele mai scumpe din lume. Acesta ofera acum "luxul" de a depasi New York, Londra, Munchen si Frankfurt.

14. NEW YORK - in timp ce oamenii sai se bucura acum de costuri usor mai scazute decat in trecut, "Big Apple" ramane cel mai scump oras din Statele Unite. Pentru UBS, declinul general in marile orase din SUA poate fi explicat prin deprecierea dolarului fata de alte valute majore.

15. LONDRA - oamenii din capitala britanica au avut de suferit de pe urma crizei. Puterea de cumparare a unui londonez este acum mai mica decat cea a unui locuitor din New York, Miami, Chicago, Bruxelles, Los Angeles si chiar Dublin, Berlin sau Nicosia.

16. MUNCHEN - ramane cel mai scump oras din Germania, dar a coborat in clasamentul mondial, anul trecut fiind pe locul 10 in lume.

17. MONTREAL - cel mai mare oras din Quebec a fost inclus, anul trecut, printre cele mai scumpe zece orase din lume. Declinul realizat in acest an nu surprinde probabil locuitorii. In 2009, orasul lor a fost clasat pe locul al 32-lea si parea unul dintre orasele cele mai accesibile din America de Nord.

18. FRANKFURT - capitala financiara a Germaniei este din nou in top 20 cele mai scumpe orase din lume. In 2010, a fost pe locul 21.

19. SAO PAULO - Brazilia nu stie ce este aia criza. Rivalul principal al orasului Sao Paulo, Rio de Janeiro, figureaza pe locul 26.

20. DUBLIN - desi Irlanda este printre tarile europene cele mai afectate de criza, capitala sa este un oras scump. In 2009, Dublin era pe locul 10 in topul celor mai scumpe orase din lume.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#top orase, #top cele mai sucmpe orase, #orase preturi , #stiri UBS