Ponta si Crin invata maghiara. La ce bun? (Opinii)

Joi, 24 Februarie 2011, ora 10:24
5300 citiri
Ponta si Crin invata maghiara. La ce bun? (Opinii)
Foto: Arhiva

Liderii USL vor face o vizita care e mai mult decat una de curtoazie la Congresul UDMR din 27 februarie. Cu aceasta ocazie este de asteptat ca Ponta si Antonescu sa lanseze o serie de mesaje de seducere a liderilor maghiari. Cu exceptia lui Gyorgy Frunda, care se pare ca a fost deja sedus de "viitoarea majoritate".

Care e de fapt miza acestor cantece de sirena? Evident este o incercare de destabilizare a actualei Coalitii la guvernare. Cei doi co-presedinti ai USL stiu ca in comunitatea ungureasca de peste munti nu mai e demult liniste. Iar sursele tulburarilor sunt multiple.

Pe de o parte, multi reprezentanti ai maghiarilor se tem ca asocierea cu o guvernare nepopulara le va aduce un vot de blam in 2012 si s-ar putea sa nu mai faca pragul de 5 procente necesar, cel putin in acest moment, pentru intrarea in Parlament.

Si chiar daca vor reusi in final sa treaca acest prag, unii lideri marcanti ai UDMR se intreaba daca vor mai avea oameni in Executiv. Pentru ca un partid mic in Parlament, daca nu are mijloace serioase de negociere cu majoritatea la guvernare, e ca si inexistent.

Marimea nu-i permite sa initieze motiuni de cenzura sau simple. Dar multe alte exercitii democratice ale Opozitiei nu sunt la indemana unui grup parlamentar de maximum sapte procente.

O alta neliniste este legata de punerea in aplicare a rezultatelor referendumului din decembrie 2009. Cu doar 300 de membri ai Parlamentului, UDMR va avea un numar de 21 de alesi nationali, cu putin mai mult decat grupul minoritatilor nationale, care se presupune ca isi va pastra cele 18 mandate in orice conditii. De ce ar fi atunci UDMR mai important decat celelalte minoritati?

Laszlo Tokes a fost si ramane o alta sursa de tulburare pentru UDMR. Sprijinit logistic de Viktor Orban, Tokes ameninta din nou cu sciziunea politica a comunitatii maghiare. El si radicalii lui.

Miza congresului in sine este o sursa de deranj pentru mai marii Uniunii. Caci tatal tuturor maghiarilor din Romania, Marko Bela, a decis sa se retraga si sa isi lase un mostenitor. Doar ca testamentul este amenintat de un om al lui Basescu, consilierul Eckstein-Kovacs, la randul lui sustinut de Budapesta pentru sefia UDMR.

Toate aceste nelinisti vor fi speculate de liderii USL in speranta ca vor reusi sa depuna o motiune de cenzura care sa aiba si succes, cu ajutorul grupului maghiar din Parlament. Si, poate, mai tarziu, USL spera sa ii atraga din nou pe oamenii lui Marko intr-o suspendare a presedintelui tarii, asa cum au facut-o in 2007.

Totusi liderii Uniunii ar avea multe intrebari pentru petitorii social-liberali. In primul rand, ii vor intreba de ce au facut tot posibilul sa blocheze Legea Educatiei in Senat invocand pe sleau opozitia la articolele privind invatamantul in limba materna. Nici PSD si nici PNL nu au facut economie de acuzatii cum ca UDMR santajeaza Coalitia cu obtinerea unor drepturi ilegitime pentru minoritatea lor.

In al doilea rand, cei de la UDMR ii vor reaminti lui Ponta cum partidul sau i-a tinut departe de guvernare tot anul 2009 prin opozitia deschisa la intrarea ungurilor in marea coalitie anticriza cu PD-L. In schimb, nu s-au dat in laturi sa-i foloseasca in campania pentru prezidentiale impotriva candidatului in functie, Traian Basescu.

In al treilea rand, UDMR i-ar putea intreba pe liderii USL daca impartasesc pozitiile ostile fata de maghiari ale micului partener PC . Atitudinea antimaghiara a lui Voiculescu a culminat in 2008 cu propunerea de retragere a cetateniei romane maghiarilor care nu vorbesc limba oficiala.

In al patrulea rand, Marko si ai lui ar putea sa-i intrebe pe Ponta si Crin cum se impaca noile aliante la nivel local intre USL si mancatorul de unguri pe paine, Vadim Tudor, cu invitatiile catre UDMR de a se alatura Opozitiei.

Nu in ultimul rand, liderii maghiari ar putea sa-i intrebe pe conducatorii USL ce nevoie ar avea o alianta care mizeaza pe cel putin 50% din voturi la viitoarele alegeri de inca o mica gura de hranit, cum este UDMR.

Problema social-liberalilor este, asa cum se vede cu usurinta, una de credibilitate. Chiar de le-ar vorbi ungurilor in limba materna, tot nu ar fi destul de limpede de ce vor un pact cu cineva de care in mod vadit nu au nevoie decat acum in 2011, nu si din 2013 incolo.

Sa zicem ca li s-ar da sansa sa mai vina un mandat in guvern, desi puterea de santaj a uniunii va fi mult diminuata si, implicit, si beneficiile. Liderii UDMR tot nu pot intelege cum se vor armoniza pozitii totalmente opuse in privinta chestiunii minoritatilor sau cum vor sta in banci alaturi de oamenii PRM-ului.

Toate calculele ungurilor duc spre intelepciunea: decat o viata cioara, mai bine o zi vultur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Victor Ponta Crin Antonescu, #Congres UDMR propuneri USL , #alegeri UDMR