Pana la urma, maghiarii sunt mai destepti (Opinii)

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 18:27
7567 citiri
Pana la urma, maghiarii sunt mai destepti (Opinii)

Cine nu recunoaste ca s-a gandit, zilele astea, la postura inedita a politicienilor romani, siliti sa ingenuncheze, si prin intermediul lor, sa aduca in aceeasi situatie 20 de milioane de cetateni, in fata colegilor de la UDMR, e ipocrit.

Desigur ca exista doua tipuri de abordare. Cea mai la indemana, dar si cea mai facila, este sentimental-istorica. Urmasii celor care au faurit Romania Mare sunt nevoiti sa pupe inelul urmasilor celor care considera momentele care au dus la indeplinirea dezidratului national ocazii de comemorare. Invocand - ce ironic - acelasi interes national. Puterea - necesitatea continuarii reformelor, operatiune fara de care Romania s-ar scufunda, si pentru care contributia UDMR la stabilitate este vitala -, si Opozitia, care sustine ca are nevoie de Uniune pentru a evita...scufundarea Romaniei. In ce masura cred, si unii, si ceilalti, in propriile fraze, in ce masura nu este vorba decat despre dorinta arzatoare a functionarii in parametri guvernamentali, numai ei stiu. Oricum, populatia are propria agenda: frigider, rate, rechizite, lapte praf, medicamente.

Si in cadrul simtirii dureroase - sa nu-mi spuna cineva ca nu e asa - exista mai multe ipostaze sufletesti: una a nemangaierii, alta a resemnarii. Daca prima nu poate fi smulsa din piept, deoarece este caracteristica unei paturi a populatiei trecuta de prima tinerete, cea de a doua, oricat de bizar ar parea, contine premisa intelepciunii. Pe liniste, chiar si cea a steagului facut franjuri, se poate cladi, numai pentru simplul fapt ca lipsiti de patima, oamenii pot fi readusi pe calea gandirii.

Si aici ajung la al doilea tip de abordare: cea a experientei care stimuleaza cugetul si te determina, daca ai minte, sa schimbi ceva. Iar dupa povestea Congresului UDMR, unde toata floarea politicii romanesti s-a gudurat la picioarele unei formatiuni care strange 7 procente din voturi, nu pot decat sa-i salut pe politicienii maghiari.

Au dat o lectie de seriozitate partenerilor de scena, indiferent de culoarea lor. Au insistat pana la obstinatie, in ciuda intrebarii puse in zeci de feluri de catre jurnalisti, ca desi sunt actori politici, isi respecta cuvantul, iar atata vreme cat PD-L procedeaza aidoma, nu au de ce sa si-l reconsidere. Care este pretul? Pretul e mare, dar cum politicienii romani au demonstrat ca sunt duplicitari (un compromis se poate tranaforma in interes national intr-un sfert de ora), nimic nu e batut in cuie. Sunt convins ca orice norma poate fi intoarsa la loc de indata ce conditiile politice vor fi prielnice.

Uniunea nu tradeaza, au subliniat politicienii maghiari. Mai ales daca nu are niciun interes, adaug eu. Faptul ca au stiut sa si-l impuna timp de 15 ani, cat au sustinut, in diverse forme, Guvernul, din Parlament sau in cadrul coalitiilor, denota ca au fost mai inteligenti decat confratii romani.

Din momentul in care au fost considerati vitali pentru majoritate, ungurii si-au vopsit calul troian in Zana Maseluta si au rasplatit partidele romanesti cu sustinere pentru fiecare dinte la care au renuntat. Vreti putere? Poftiti! Noi vrem pamant!

Si mai urmeaza! Intrebarea e: pana unde vor merge Emil Boc, Victor Ponta si Crin Antonescu pentru a-si asigura puterea? Stam pe-aci, si consemnam, la momentul respectiv. Pana atunci, nu pot decat sa remarc faptul ca ai nostri, ca brazii, au cate ceva de invatat de la maghiari. Fie si numai sa stea in picioare, verzi. Sau, daca e prea mult, fie si numai sa vorbeasca elegant, fara sa scuipe.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alegeri UDMR, #Kelemn Hunor presedinte UDMR, #PSD PNL UDMR , #alegeri UDMR