Tokes acuza UDMR ca i-a intins o capcana prin candidatura la euroalegeri

Joi, 05 Februarie 2009, ora 16:25
1196 citiri
Tokes acuza UDMR ca i-a intins o capcana prin candidatura la euroalegeri

Europarlamentarul Tokes Laszlo este de parere ca oferta UDMR de a ocupa primul loc pe lista de candidati ai Uniunii pentru alegerile europarlamentare este de fapt o capcana si ca decizia sa, oricare ar fi ea, ar da dreptate UDMR si i-ar intari pozitia.

Episcopul reformat sustine ca, daca accepta sa conduca lista Uniunii, renunta la propriile principii si poate fi acuzat ca a tradat ideea de lista comuna a maghiarimii, iar daca respinge oferta, atunci va fi acuzat ca este pesoana care a impiedicat realizarea unui consens dintre cele doua tabere ale comunitatii maghiare, informeaza NewsIn.

Europarlamentarul sustine ca fata de reticenta UDMR din 2007, cand Uniunea nu a vrut sa participe la stabilirea unei liste comune, acum se pare ca situatia s-a inrautatit.

"Situatia de atunci se pare ca se repeta acum, in 2009, in contextul alegerilor europarlamentare. Conducerea UDMR merge mai departe de data aceasta si imi ofera primul loc pe lista, insa se izoleaza de la posibilitatea intocmirii unei liste comune a maghiarimii, amanand acest consens pentru o data dupa stabilirea listei. Avand in vedere aceste aspecte, in opinia mea, UDMR ma pune in fata unei grele alegeri, daca nu chiar ma atrage intr-o capcana", afirma Tokes intr-un comunicat de presa de joi.

El a precizat ca va insista in continu are pentru formarea unei liste "a unitatii nationale". "Decizia mea, oricare ar fi ea, ar da dreptate UDMR si, vrand, nevrand, i-ar intari pozitia. Avand in vedere aceste aspecte si intentia mea initiala, voi insista in continuare si din punct de vedere principial pentru formarea unei liste a unitatii nationale", mai sustine Laszlo Tokes, adaugand ca este dispus sa renunte chiar la candidatura sa la Parlamentul European daca asta presupune o alcatuire corespunzatoare a listei unitatii nationale.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri, la Targu Mures, ca, la intalnirea pe care a avut-o cu Laszlo Tokes, i-a oferit acestuia primul loc pe lista de candidati ai Uniunii la alegerile europarlamentare din vara.

Cele doua parti, conduse la nivel de varf, respectiv de presedintele Uniunii, Marko Bela, si de presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, au facut propuneri, urmand sa mai aiba o discutie in 12 februarie, inaintea intrunirii Consiliului Reprezentantilor Unionali din 14 februarie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Tokes Laszlo UDMR, #Tokes candida capcana, #UDMR capcana Tokes , #alegeri