Deputatul UDMR fugar de 71 de zile NU se bucura de protectia Ungariei

Joi, 12 Februarie 2015, ora 14:06
7578 citiri
Deputatul UDMR fugar de 71 de zile NU se bucura de protectia Ungariei
Foto: Arhiva (Mesagerul de Covasna)

Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, nu stie ce se intampla cu colegul sau Marko Attila, pentru care Camera Deputatilor a dat aviz de arestare preventiva inca din luna decembrie, dar isi exprima speranta ca acesta va sosi in curand in tara.

Mate Andras a declarat pentru Ziare.com ca nu a reusit sa ia legatura cu colegul sau, dar a respins categoric ideea ca acesta s-ar afla sub protectia premierului Ungariei, Viktor Orban, asa cum a sustinut avocatul Eugen Iordachescu.

"Nu cred ca e sub protectia nimanui. In rest, nu stiu ce sa spun despre dumnealui. Imi e coleg, eu intotdeauna comunic cu colegii mei prin e-mail. El inca nu mi-a raspuns, desi acum doar a inceput activitatea in Parlament. Mai multe nu pot sa spun", ne-a declarat liderul deputatilor UDMR.

Acesta a afirmat ca il cunoaste pe avocatul lui Marko Attila, un "avocat foarte bun", dar a respins inca o data existenta unei protectii oferite de premierul maghiar deputatului roman.

In plus, acesta a facut trimitere la o declaratie data chiar de Marko Attila intr-o revista de limba maghiara, in care el insusi neaga declaratiile avocatului.

"Am vazut o reactie a domnului Marko Attila intr-o revista maghiara, la adresa maszol.ro. Am citit ca nu e vorba despre asa ceva, ca nu e sub protectia nimanui. Sper ca va sosi", a mai declarat Mate Andras.

Intr-adevar, in data de 10 februarie, revista de limba maghiara citata a publicat o declaratie a lui Marko Attila conform careia el personal nu se afla sub protectoratul nimanui, avocatul rastalmacindu-i cuvintele, ci Ungaria sustine pozitia sa in cazul Miko, in care fusese condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Deputatul Marko Attila, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

Guvernul de la Budapesta, "socat" de condamnarea deputatului Marko Attila

Un deputat disparut de 71 de zile

La inceputul lunii decembrie, Camera Deputatilor a avizat cererea DNA de arestare preventiva a deputatului UDMR Marko Attila, in dosarul Mafia Retrocedarilor, in care deputatul este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren din Bucuresti.

Deputatul Marko Attila a ramas fara imunitate: Poate fi arestat in dosarul Bica (Video)

Deputatul nu s-a prezentat nici la audierile din Parlament, nici la DNA, motivand ca se afla la Budapesta. Din aceasta cauza, procurorii au disjuns dosarul cercetandu-l separat.

Deputatul Marko Attila, cercetat separat de lotul Bica

Marko Attila nu s-a prezentat ulterior nici la DNA si nici la lucrarile Camerei Deputatilor, dupa inceperea noii sesiuni parlamentare.

Deputatul Marko Attila, care ar fi trebuit arestat in dosarul Bica, de negasit

Avocatul sau, Eugen Iordachescu, a declarat la mai multe posturi de televiziune ca Marko Attila se afla la Budapesta si beneficiaza de protectia premierului Viktor Orban.

Fara precedent: Ungaria ofera protectie unui deputat roman urmarit penal de DNA

Declaratiile au starnit stupoare, fiind o premiera ca deputatul unei tari, pentru care se cere arest preventiv, sa fie protejat de premierul unei alte tari membre a Uniunii Europene.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a afirmat ca nu stie unde se afla Marko Attila si a explicat ca nu este oportun sa se poarte negocieri cu autoritatile de la Budapesta.

Ministrul Justitiei explica situatia deputatului UDMR protejat de Budapesta

Situatia neobisnuita a lui Marko Attila, nepot al fostului presedinte UDMR senatorul Marko Bela, este semnalata si de deputatul Bogdan Diaconu, care cere autoritatilor romane sa aiba o reactie, dupa ce au trecut 71 de zile de la votul pentru arestare dat in Parlament.

"Acest lucru inseamna 71 de zile de neputinta a statului roman in aplicarea justitiei, timp in care Marko Attila posteaza nestingherit pe pagina sa de socializare ca este nedreptatit si da declaratii presei maghiare din Romania despre inocenta sa, adica despre nerecunoasterea actului de justitie de care a fugit cu complicitatea statului maghiar care ii ofera protectie.

Cele 71 de zile inseamna peste doua luni de esec al diplomatiei romane si al ministerului condus de Bogdan Aurescu, dar si de nepasare a presedintelui Iohannis al carui stat de drept se dovedeste o gluma proasta cand e vorba de politicienii maghiari penali din Romania", sustine presedintele Partidului Romania Unita, care cere autoritatilor de la Bucuresti sa faca eforurile necesare pentru a-l aduce pe Marko Attila in tara in vederea continuarii procesului.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Marko Attila Mate Andras DNA, #Marko Attila arestare preventiva DNA, #Marko Attila protectie Viktor Orban , #deputati