Consultari la Cotroceni: UDMR vrea modificarea Constitutiei, cu o conditie

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 17:14
1793 citiri
Consultari la Cotroceni: UDMR vrea modificarea Constitutiei, cu o conditie
Foto: TVR Info

UDMR este de acord cu amendarea Constitutiei, doar pe tema introducerii articolelor care se impun in urma acordului de uniune fiscala, fara introducerea altor subiecte, a declarat miercuri presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, in urma discutiilor pe care le-a avut cu presedintele Traian Basescu, la Cotroceni.

"In acest moment, alta solutie decat amendarea Constitutiei nu exista, care suntem de acord sa se faca in momentul in care partidele politice ajung la un consens, poate martie - aprilie - mai, cu conditia sa nu deschidem alte subiecte, si nici noi nu o sa introducem alte subiecte de amendare.

UDMR propune incheierea unui pact national intre partidele parlamentare, prin care cu totii sa sustinem modificarea doar in ceea ce priveste introducerea textelor care vor fi stabilite in legatura cu acordul de uniune fiscala. Nu se poate stabili inca data pentru referendum, sa nu ne grabim", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus ca Uniunea accepta modificarea Constitutiei pentru ca este in interesul Romaniei, romanilor, a Uniunii Europene, pentru a "pastra Uniunea puternica pe termen mediu si lung".

"Daca deschidem alte subiecte nu vom amenda Constitutia, punct. Daca deschidem alte subiecte nu amendam Constitutia. Daca cineva doreste blocarea amendarii Constitutiei poate sa discute orice alta tema si se poate discuta mult si bine pana in 2013 - 2014. Da, suntem de acord pe acest punct (acordul UE - n.red.) fara sa deschidem alte subiecte, articole. Si propunem un pact national pentru acest lucru si cred ca asta va fi solutia.

Cred ca suntem cu totii responsabili si nu este alta cale pentru a iesi din criza si pentru a rezolva problema datoriilor suverane. Noi nu am negociat nimic pana acum, cu PDL, am spus pozitia noastra si cred ca vor accepta ca nu sunt alte solutii. Ar fi fost ideal sa fie modificate tratatele UE, dar nu s-a putut, poate lucrurile se schimba ca presiunea este foarte mare pe Marea Britanie. Trebuie analizat foarte bine cand sa fie referendumul, dupa ce ajungem la un consens si dupa aia o sa vedem cand sa facem referendumul", a mai completat presedintele UDMR.

Intrebat daca vor fi de acord ca atunci cand se va face modificarea Constitutiei sa se faca si trecerea de la Parlament bicameral la Parlament unicameral, asa cum a sugerat premierul Emil Boc, Kelemen Hunor a spus ca UDMR nu va fi de acord.

Consultari fara presa - contre, dar si acorduri intre Basescu si Opozitie

"Credem ca de fiecare data trebuie sa cauti un compromis, iar solutia noastra este 300 de deputati + 88 de senatori. PDL nu are cum sa ne impuna asta. Impunerea este exclusa, nu lucram in Coalitie prin impunere. Am facut un pas, un compromis ( 300+88 parlamentari - n.red.), iar acest subiect nu trebuie deschis doar daca cineva doreste blocarea modificarii Constitutiei. Nu am vorbit despre guvern de tehnocrati, dar nu am fost de acord anul trecut si nu sunt de acord nici acum. Va veni sa ceara guvernul de tehnocrati de la partide sa ceara hotararea pentru orice ordonanta? Avem nevoie de guvern politic", a mai explicat liderul UDMR.

Intrebat de ce nu a fost primita si presa la consultari, Kelemen Hunor a spus ca nu stie.

"Nu stiu, nu eu sunt gazda", a conchis liderul UDMR.

Nici minoritatile nu sunt de acord cu reducerea numarului parlamentarilor

Reprezentantul minoritatilor, Ovidiu Gant, a sustinut o pozitie similara cu cea a UDMR, opunandu-se ferm reducerii numarului de parlamentari.

"Suntem de acord pe modificarea Constitutiei pe tema acordului UE. Aceasta tema depaseste mult nivelul optiunilor politice si ne-am bucura daca s-ar obtine unanimitatea. Desi divagham de la subiect nu, nu suntem de acord cu reducerea numarului de parlamentari", a declarat dupa consultarile de la Cotroceni Ovidiu Gant, vicelider al grupului minoritatilor nationale din Parlament.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#UDMR consultari Cotroceni, #Kelemen Hunor consultari Cotroceni , #Hunor Kelemen