UDMR, si cu slanina in pod, si cu sufletul in Rai (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 12:03
6759 citiri
UDMR, si cu slanina in pod, si cu sufletul in Rai (Opinii)

Spuneam recent ca, in disputa care parea sa ameninte actuala coalitie de guvernare, mingea este in terenul UDMR, care trebuie sa decida ce ii e mai drag - maghiarismul sau puterea. A decis.

Va ramane la guvernare in schimbul unei concesii minore: Romania nu va inainta alte documente catre Curtea de la Luxemburg in chestiunea initiativei pentru protectia minoritatilor, pana dupa dezbaterea parlamentara pe aceasta tema.

"Este un subiect in care nu se poate stabili pozitia statului roman doar de un minister, trebuie implicarea Parlamentului si am propus o dezbatere in comisiile de specialitate (...) cu invitarea expertilor din strainatate, pentru a dezbate rolul minoritatilor in societate si pentru a nuanta si pozitia Romaniei", a explicat Kelemen Hunor. Dezbaterile vor avea loc in luna septembrie.

Si ce vijelios pornise Kelemen Hunor cand vorbea de sfidare si soma Ministerul de Externe sa retraga cererea de interventie impotriva initiativei pentru protectia minoritatilor. Aceasta fusese inaintata de UDMR la Bruxelles si respinsa de CE, motiv pentru care UDMR a si ajuns la Curtea de la Luxemburg.

S-a topit vitejia ca untul la soare. Soarele arzator al baronilor maghiari carora nici prin cap nu le trece sa lase din mana butoanele puterii si sa se duca, pentru nimeni nu stie cat timp, in opozitie.

Verestoy Attila a explicat foarte clar cum sta treaba inca inainte de sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali de vineri. Intrebat la RFI daca UDMR ar trebui sa iasa de la guvernare, Verestoy Attila a raspuns: "Decizia (de a demisiona - n.red.) a presedintelui UDMR este o decizie personala, nu angreneaza UDMR-ul. UDMR-ul va lua o decizie astazi. (...) Nu contest ca poate sa aiba acest drept (Kelemen Hunor - n.red.) Asta nu implica automat o iesire a UDMR-ului, pentru ca pierdem tocmai platforma pe care noi vrem sa rezolvam aceasta problema".

Si Kelemen Hunor s-a conformat, anuntandu-si demisia solitara din Guvern. Asa, UDMR incearca sa aiba si slanina guvernarii in pod, si sufletul maghiar in Rai. Adica pleaca de la guvernare dl Hunor, ca sa nu zica maghiarii ca "sfidarea" n-a avut niciun efect si uite cum lupta UDMR pentru drepturile lor, dar UDMR ramane la fel de bine mufat la putere.

Si pentru Kelemen Hunor nici macar nu e vreun mare sacrificiu, cat timp oricum va fi probabil candidatul maghiarilor la presedintie, ceea ce ii va ocupa tot timpul. Sigur ca si aceasta candidatura, evident fara nicio sansa, este o modalitate prin care UDMR incearca sa isi joace cat mai bine cartea.

Kelemen Hunor va antrena la prezidentiale voturile electoratului maghiar, pentru a le redirectiona apoi, teoretic, in directia mai profitabila. Dar socoteala nu e chiar atat de simpla. Maghiarii sunt disciplinati cand e vorba de sigla UDMR, cand ea nu este insa direct in joc, indicatia de partid nu e litera de lege si in general votul se duce catre candidatul dreptei, chiar daca UDMR recomanda contrariul, asa cum a fost in 2009.

Stie asta si Victor Ponta, probabil, de aceea nu a avut prea mari retineri sa joace destul de dur cu UDMR. Acum, maghiarii au mai multa nevoie de guvernare decat guvernarea de ei. In plus, avand in vedere ca majoritatea e asigurata si fara UDMR, iar Victor Ponta are nevoie sa atraga si alte bazine electorale spre el, as zice ca eliminarea UDMR de la guvernare ar fi fost bine punctata de electoratul nationalist pe care premierul il vizeaza clar.

Dar nici asa Victor Ponta n-a iesit rau din aceasta poveste. Pasul cel mare inapoi l-a facut UDMR, care impunea retragerea cererii de la Curtea de Justitie a UE. Poate parea ca i-a pus la punct cu succes.

Este adevarat ca si Victor Ponta a facut un mic pas inapoi prin faptul ca Romania nu va inainta alte documente catre Curtea de la Luxemburg. Statul roman ramane parte in proces, dar a oferit astfel UDMR o cale de iesire cat de cat onorabila. De ce?

Pentru ca o majoritate confortabila e mai buna decat una spre limita, pentru ca ostile de stransura, asa cum este plomba Tariceanu + PP-DD, sunt nesigure, in timp ce UDMR este un partener stabil, cu mult mai solid decat cele doua formatiuni fantoma. A fost un pret mic, pentru un castig mai mare.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#UDMR Guvern Ponta, #demisie Kelemen Hunor , #Hunor Kelemen