Deciziile in Coalitia PD-L - UDMR vor fi luate prin consens

Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 13:25
2095 citiri
Deciziile in Coalitia PD-L - UDMR vor fi luate prin consens

Presedintele executiv al UDMR Kelemen Hunor a declarat duminica, pentru NewsIn, ca forul de decizie al coalitiei PD-L-UDMR va fi format din cate sapte membri din partea fiecarei formatiuni si a precizat ca protocolul de colaborare a fost finalizat si semnat de Emil Boc si Marko Bela.

Potrivit lui Kelemen, in cursul dupa-amiezii de sambata cei doi presedinti de formatiuni - Emil Boc si Marko Bela - au semnat protocolul de colaborare intre PD-L si UDMR. Presedintele executiv al Uniunii a sustinut ca protocolul include principii de guvernare comuna.

In ceea ce priveste regulamentul de functionare al coalitiei PDL-UDMR, Kelemen a afirmat ca deciziile vor fi luate prin consens in cadrul unui for alcatuit din 14 membri, cate sapte lideri de la fiecare formatiune politica.

Presedintele UDMR Marko Bela a declarat sambata, pentru NewsIn, ca, in cursul dupa-amiezii de sambata, a fost prezent la Palatul Cotroceni, impreuna cu premierul desemnat Emil Boc, subiectul discutiilor reprezentandu-l calendarul investirii noului Cabinet.

"Intr-adevar, am avut o scurta intalnire cu domnul presedinte, pentru prima data dupa formarea aliantei PD-L-UDMR. Am discutat despre calendarul investirii noului guvern. Ne-a rugat ca, in cel mai scurt timp sa avem guvern, sa actionam cat mai repede", a declarat Marko pentru NewsIn, mentionand ca termenul discutat este 23 decembrie pentru investirea Executivului.

"Aceasta presupune audieri accelerate si, in primul rand, depunerea urgenta a listei si a programului de guvernare", a adaugat presedintele Uniunii, sustinand ca trimiterea documentelor in Parlament este posibil sa aiba loc duminica dimineata.

Marko a sustinut ca, in cadrul intrevederii avute cu Traian Basescu, nu s-au discutat nominalizarile pentru ministrii membri ai CSAT, asupra carora seful statului a dorit sa fie consultat.

Cat priveste protocolul politic intre PD-L si UDMR, presedintele Uniunii a precizat ca este finalizat, urmand sa fie insotit si de un regulament de functionare al coalitiei, care este, de asemenea, "aproape gata". Marko Bela a sustinut ca, din punctul de vedere al UDMR, protocolul se face intre formatiunea sa si cea democrat-liberala, nefiind inclusi si reprezentanti ai independentilor din Parlament si contine principii de colaborare, inclusiv referitoare la drepturile minoritatilor.

Liderul UDMR a precizat ca protocolul nu prevede termene si vobeste despre principiile descentralizarii, precum si al regandirii regiunilor de dezvoltare, dar in linii generale, nu specifice. Presedintele UDMR a precizat ca va discuta cu Emil Boc pentru a stabili "cat mai repede" semnarea protocolului coalitiei.

Programul de guvernare, cel din decembrie 2008

Premierul desemnat Emil Boc si ministrii propusi in viitorul Cabinet au avut sambata mai multe intalniri la Palatul Victoria, in cursul carora au discutat despre programul de guvernare.

Emil Boc a declarat vineri ca programul de guvernare al viitorului Cabinet este cel propus Parlamentului in decembrie 2008, dar actualizat in functie de actele normative aprobate si de situatiile aparute intre timp.

Presedintele Traian Basescu a declarat pe 17 decembrie ca a convenit cu reprezentantii FMI un calendar foarte strans, care presupune adoptarea bugetului pentru 2010 pana pe 16 ianuarie, asa incat Romania sa poata primi, pe 17 februarie, 2,3 miliarde de euro, care vor merge jumatate la BNR, jumatate la MF.

Seful statului a subliniat ca dinolo de necesitatea instalarii rapide a unui Guvern, motiv pentru care a desemnat rapid un premier, pe Emil Boc, exista un calendar convenit cu FMI, UE si BM, conceput in asa fel incat Romania sa-si redeschida imediat accesul la resurse de finantare. Presdintele a spus ca va adresa o scrisoare tuturor partidelor parlamentare, "pentru a le ruga sa faca tot ceea ce se poate" pentru ca Romania sa se incadreze in acest program "foarte strans".

"In primul rand, va trebui sa avem Guvern in functiune pe 23 decembrie. Motivatia este ca acest Guvern trebuie sa depuna bugetul la Parlament pana la sfarsitul anului. Incepand cu data de 4 sau 5 ianuarie Parlamentul sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe data de 16 sa avem bugetul aprobat. Numai cu bugetul de stat aprobat de Parlament putem solicita prezenta echipei Uniunii Europene, a Fondului si a Bancii Mondiale pentru evaluare", a explicat Traian Basescu calendarul convenit cu FMI.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#decizii coalitia PDL UDMR , #Marko Bela