UDMR intra in pokerul lui Basescu

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 18:00
4909 citiri
UDMR intra in pokerul lui Basescu
Foto: Arhiva

Marko Bela este un politician prea abil sa nu realizeze ca orice respiratie de-a sa pe teme nationale face baionetele din ranita partidelor romanesti sa se-ascuta singure.

De fiecare data cand UDMR a vorbit despre autonomie, scoaterea din Constitutie a caracterului national al statului sau oficializarea limbii maghiare, reporterii n-au trebuit sa sune liderii celorlalti partide pentru reactii.

Au telefonat ei singuri in redactii. Presedintele UDMR cunoaste toate astea. Oare ce calcule o fi avut in minte de aceasta data, cand s-a luat din nou de primul articol din Constitutie?

Joc pe sarma

Ca de obicei, UDMR se afla la putere. Situatia este diferita fata de momentul parafarii concubinajului. Uniunea are tot 9 senatori si 22 de deputati, insa pedelistii nu mai sunt atat de singuri.

Conform site-urilor celor doua Camere, cu tot cu independentii si Grupul minoritatilor mai au nevoie de 6 senatori si 4 deputati pentru a azvarli Uniunea de la guvernare. Un deziderat al multor demnitari PD-L. O stie toata lumea, dar in primul rand, o stie Marko Bela.

Presedintele UDMR, insa, mai stie ceva: o asemenea majoritate ar fi fragila, mai ales ca in Grupul Independentilor exista doua curente. Unul care sustine fara rezerve puterea, altul care pastreaza inca distanta fata de proiectele majore aflate in dezbatere. Mai exact, nu se exprima impotriva cu nicio ocazie, si nici nu le sustine fatis.

Chiar si cand majoritatea sa va putea constitui fara contributia Uniunii, PDL va avea in continuare nevoie de ea. Motiv pentru care Uniunea face ce stie: profita.

Negociere cu statul national

Aflata la guvernare in contextul economic albastru, UDMR, chiar daca nu detine ministere economice, are o problema de credibilitate in fata propriului electorat. Pana la urma, stomacul e mai aproape decat ideologia. Asa ca trebuie sa-si pastreze alura sprintena de cavaler (desi merge mai bine curtezana) al apararii visurilor maghiarimii conservatoare. Pana mai pleaca zece parlamentari de la PSD si PNL, apasa pedala reprezentarii minoritatii, stiind ca democrat-liberalii nu-si permit sa le faca vant.

Dar si ca si acestia au o la randul lor problema de credibilitate in fata electoratului, pentru ca nu reactioneaza cu "eject" la discursul al lui Marko si ai sai. Care problema se adauga celei iscate de vicisitudinile guvernarii. De unde ai lua-o, da prost. Prin urmare, nu pot sa concluzionez decat ca jocul lui Marko Bela are un sens: se arata dispus sa negocieze.

Cine are asul cel mai mare?

Sa vedem ce are UDMR. Niste electorat. Pana la prezidentiale e cale lunga, asa ca Uniunea joaca la revizuirea Constitutiei, care ca sa treaca de Parlament are nevoie de doua treimi din voturi.

314 din 471 sunt imposibil de obtinut din dezertari, asa ca negocierea e vitala pentru PD-L. La ce e dispusa Uniunea sa renunte sunt tare curios. Dar o va face, pentru ca pisica lui Traian Basescu, ridicarea pragului la 10 procente, e teribila.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#UDMR stat national, #Marko Bela autonomie, #autonomie maghiari , #Marko Bela
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
DORIM CA IN ROMANIA PROBLEMA MINORITATILOR SA FIE REZOLVATA CA IN FRANTA ......