Cand tara statea cu ochii pe noul Guvern, Parlamentul a votat in unanimitate doua legi favorabile UDMR

Joi, 29 Iunie 2017, ora 10:22
20096 citiri
Cand tara statea cu ochii pe noul Guvern, Parlamentul a votat in unanimitate doua legi favorabile UDMR
Foto: Facebook / Senat

Plenul Senatului a adoptat, in aceasta saptamana, cu unanimitate de voturi doua proiecte care modifica Legea educatiei la solicitarea UDMR.

Minoritatile vor da evaluarea nationala si bacalaureatul diferentiat, conform programei specifice, si statul va finanta suplimentar anumite licente de teologie pastorala.

Senatul este camera decizionala, cele doua proiecte urmand sa fie trimise la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectele au primit, marti dimineata, rapoarte favorabile in comisiile de specialitate, iar ulterior au fost introduse suplimentar pe ordinea de zi a plenului, unde au fost votate in unanimitate.

Primul proiect este de adoptare a unei ordonante de urgenta a fostului Guvern Ciolos, care prevede, printre multe altele, ca de acum inainte pentru elevii din invatamantul preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale examenele de evaluare nationala si de bacalaureat se vor desfasura cu subiecte realizate pe baza programei scolare prevazuta la art. 46 alin (2).

Articolul 46 din legea actuala, la care se face referire, prevede la ora actuala ca:

(1) In cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana.

(2) Disciplina Limba si literatura romana se preda pe tot parcursul invatamantului preuniversitar dupa programe scolare si manuale elaborate in mod special pentru minoritatea respectiva.

Conform fisei de la Senat, proiectul a primit 100 de voturi "pentru" si 0 "impotriva", 0 "abtineri".

Al doilea proiect de lege a fost initiat de senatori si deputati de la UDMR, PSD, PNL, USR, PMP si minoritati si se refera la invatamantul teologic pastoral.

El a fost depus in luna martie si prevede, printre altele, ca "statul sprijina invatamantul teologic pastoral acreditat din instiutiile de invatamant superior confesional pentru programul de studii universitare de licenta de teologie pastorala in cazul in care, in cadrul invatamantului superior de stat, nu exista invatamant teologic pastoral specific cultului respectiv, recunoscut ca si cult".

Proiectul a trecut cu 98 de voturi "pentru", fara abtineri sau voturi impotriva.

Cele doua proiecte au facut parte din pachetul de revendicari pe care UDMR le-a avut si la negocierile purtate cu PSD si ALDE pentru daramarea Guvernului Grindeanu prin motiune de cenzura, negocieri esuate din cauza scandalului public declansat din cauza initiativei ca ziua de 15 martie sa fie declarata Ziua Maghiarilor din Romania.

C.B.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#senat vot UDMR legi educatie , #senatori