Cearta la Senat din cauza Zilei maghiarilor de pretutindeni

Joi, 11 Martie 2010, ora 19:12
2798 citiri
Cearta la Senat din cauza Zilei maghiarilor de pretutindeni
Foto: Arhiva

Solicitarea UDMR de amanare a programului Senatului din data de 15 martie - Ziua maghiarilor de pretutindeni - a generat dispute si ironii reciproce intre membrii conducerii acestei camere, unii senatori nefiind de acord cu perturbarea activitatii lor in aceasta zi.

Discutiile au pornit de la o propunere din partea grupului parlamentar al UDMR in care s-a solicitat amanarea programului de lucru al zilei de luni, 15 martie, pentru ca parlamentarii Uniunii sa poata participa in teritoriu, la ceremoniile cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni.

Senatorul UDMR Verestoy Attila le-a amintit colegilor, in sedinta de marti a Biroului Permanent, ca obiceiul parlamentarilor de a-si modifica programul de lucru de Ziua maghiarilor, astfel incat reprezentantii UDMR sa poata participa la sarbatorile din teritoriu, a aparut inca de la infiintarea Parlamentului.

Remarca lui Verestoy a primit imediat replica din partea senatorului PNL Dan-Radu Rusanu, care a precizat ca "au mai fost si alte cutume, si au fost incalcate". "As vrea sa nu fiu perturbat de dl Rusanu...Eu nu imi permit sa fac glume pe 1 Decembrie. Nu trebuie sa facem glume nici pe 15 martie. Da? Trebuie sa avem un respect reciproc", a revenit udemeristul. "Sa nu facem glume pe subiectul 15 martie. Pe 15 martie avem voie sa glumim", a continuat ideea si presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Senatorul Uniunii a revenit asupra solicitarii UDMR, aratand ca, potrivit cutumei, programul de lucru al Senatului pe 15 martie se rezuma la lucru in circumscriptiile electorale, "ca sa nu existe niciun dubiu ca facem ceva pe ascuns". "Asa era pana acum. Eu va rog sa va ganditi la aceeasi solutie", i-a indemnat Verestoy.

Propunerea a intampinat rezistenta din partea senatorul PC Dan Voiculescu. "Eu am urmatoarea propunere, cu tot respectul: pentru ziua de 15 martie sa-i invoim pe colegii nostri de la UDMR, sa nu vina la program, dar nu sunt de acord sa schimbam programul intregului Senat pentru acest lucru", a spus conservatorul. "Nu suntem de acord! Dle presedinte, de 20 de ani de zile facem...", l-a intrerupt Verestoy. "Dar nu ma intrerupeti, dle Verestoy Attila!", a venit imediat replica lui Voiculescu, determinandu-l pe Mircea Geoana sa faca apel la calm si sa-i dea cuvantul senatorului Gyorgy Frunda.

"Cu un calm olimpian"- potrivit descrierii lui Geoana, udemeristul a subliniat ca, in mod constant in ultimii 10 ani, data de 15 martie a fost zi de lucru in circumpscriptii, si a plusat, sugerandu-le presedintilor celor doua Camere sa trimita felicitari cu aceasta ocazie reprezentantilor maghiarilor.

"Ziua ungurilor de pretutindeni ne este foarte draga. N-o facem nici pe ascuns, n-o facem nici lipsind motivat de la grupa mica de la gradinita. Este una din cele mai mari sarbatori pentru noi. Din fericire, in practica parlamentara a ultimilor zece ani - pana atunci mai aveam discutiile acestea - in mod constant, ziua in care pica 15 martie era zi de lucru in circumscriptii. Mai mult decat atat, presedintii Romaniei, in ultimii zece ani, primii-ministri trimiteau o scrisoare de felicitare, iar, uneori, si presedintii Senatului sau Camerei Deputatilor, lucru pe care vi-l recomand si dumneavoastra", a spus Frunda.

Udemeristul a apreciat ca ziua de 15 martie, ca si sarbatorile romanesti, "ne unesc, ne leaga, nu ne despart". "Cred ca avem valori comune, cred ca impartasim valori nu numai democratice, ci si de respectare a culturii si identitatii celuilalt", a continuat senatorul, solicitandu-le colegilor "cu respect" sa fie "coparticipanti la sarbatoarea noastra, recunoscand-o, ca atare,asa cum este ea in legile romanesti".

Democrat-liberalul Alexandru Peres a propus decalarea cu o zi a programului Senatului de saptamana urmatoare, astfel incat programul de luni sa se desfasoare marti, cel de marti - miercuri, "iar joi sa inchidem cu plenul Senatului". "Deci, efectiv, doar ziua de luni sa fie o zi in circumscriptii", a explicat Peres.

Liberalul Puiu Hasotti s-a aratat de acord cu propunerile senatorilor UDMR, tinand sa sublinieze ca face o concesie fata de o disputa a sa din plen cu udememristii. "Din 1992, ziua de 15 martie este zi libera si cred ca trebuie sa ne mentinem aceasta traditie frumoasa", a argumentat el motivele pentru care sustinerea modificarea programului plenului Senatului.

In final, varianta propusa de reprezentantul PDL - astfel incat luni, 15 martie, sa fie activitati in circumscriptii iar programul saptamanal in Senat sa inceapa de marti - a fost adoptata cu 12 voturi favorabile si o abtinere.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Senat cearta schimbare program, #schimbare program Senat martie , #senatori