Dispute in Senat dupa adoptarea tacita a legii UDMR despre regiuni

Luni, 15 Februarie 2010, ora 21:15
1896 citiri
Dispute in Senat dupa adoptarea tacita a legii UDMR despre regiuni
Foto: Arhiva

Initiativa legislativa a UDMR privind crearea a 16 regiuni de dezvoltare, adoptata tacit saptamana trecuta, a cauzat dezbateri intense de mai bine de o jumatate de ora in plenul Senatului, social-democratul Titus Corlatean criticand trecerea proiectului "pe sest, prin manevre rusinoase".

Presedintele Comisiei de politica externa, senatorul PSD Titus Corlatean, a precizat ca a fost mandatat de grupul PSD+PC din Senat sa prezinte plenului un punct de vedere, anume unul de critica pentru "trecerea pe sest prin manevre care nu fac cinste activitatii parlamentare a unui proiect de lege contestabil pe fond".

"Promovarea unui astfel de proiect de lege care are teze autonomiste pe criterii etnice nu reprezinta o surpriza neaparat din punctul de vedere al consecventei grupului parlamentar care a promovat acest proiect. Ceea ce e surprinzator si trebuie notat de opinia publica astazi, este faptul ca PD-L la guvernare si cei care-l conduc, Basescu si Boc, isi asuma pentru prima oara public acest cost de autorizare a tezelor autonomiste pe criterii etnice. O regiune de genul celei propuse: Harghita, Covasna si Mures, care reia tezele autonomiste, merge impotriva logicii economice, este o chestiune pe care PD-L si-o asuma public", a sustinut Corlatean, acuzand "manevre rusinoase".

Senatorul PD-L Anca Boagiu a replicat ca afirmatiile social-democratului sunt doar declaratii politice, iar adoptarea tacita s-a produs in urma unei "complicitati" inclusiv cu serviciile Senatului. Ea a punctat ca, in sedinta de saptamana trecuta, nu s-a precizat ca proiectul intra in adoptare tacita, iar aparatul administrativ nu a atras atentia asupra acestui aspect.

UDMR: Nu e nici sfarsitul lumii, nici ruperea Romaniei

Presedintele UDMR Marko Bela le-a transmis colegilor senatori ca ar fi trebuit sa dechida dezbaterea pe proiect atunci cand ar fi fost momentul.

"Trebuie sa resping acele calificative privind o manevra rusinoasa. Daca e o manevra rusinoasa sa incerci sa faci un lucru bun pentru intreaga tara si daca ati fi citit proiectul ati fi vazut ca nu se refera la Harghita si Covasna, ci la o problema generala a intregii tarii. De 10 ani am impartit artificial tara in 8 regiuni de dezvoltare economica, care nu sunt potrivite, nu se poate crea o coerenta economica in anumite zone", a explicat Marko nevoia unor regiuni de dezvoltare mai mici, capabile sa absoarba fonduri.

Si senatorul UDMR Gyorgy Frunda a luat cuvantul pentru a preciza ca nu se astepta din partea colegului Corlatean sa duca discutia "pe o plaja emotionala, nereala". Frunda a precizat ca o regiune din alte 16 care sa aiba o populatie substantiala de alta etnie decat cea romana nu inseamna "nici sfarsitul lumii, nici ruperea Romaniei".

Mai mult, senatorul UDMR Verestoy Attila a calificat discursul lui Corlatean drept "patriotard" si a precizat ca-i aminteste de luarile de pozitie din anii '90, din Parlament. "Pacat de dansul...", s-a referit Verestoy la senatorul PSD.

Din partea PNL, liderul grupului Puiu Hasotti a amintit ca, in urma cu mai bine de patru ani, "a trecut de Senat un proiect de lege referitor la autonomia culturala (Statutul minoritatilor nationale - n.r.)".

"Cine a blocat acest proiect in Camera Deputatilor, care e decizionala? PD, actualmente PD-L! Asta apropos de ce spunea distinsa noastra colega, Anca Boagiu. Ma mir ca dvs de la UDMR, nu v-ati adus aminte si de acest lucru. Asadar, cand cineva este aliatul dvs., e in regula. Cand nu mai este, nu va mai da drumul la legea autonomiei culturale. Va rog cel putin sa va aduceti aminte ca un partid totusi de 20 de ani e consecvent in legatura cu consecventa dvs!", a ironizat Hasotti.

El s-a referit la faptul ca, in legislatura trecuta, PNL a fost partidul care a sustinut proiectul UDMR privind Statutul minoritatilor nationale, in timp ce PD, desi initial a anuntat sprijinul, ulterior n-a mai fost de acord cu promovarea lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UDMR lege regiuni, #lege regiuni adoptare tacita, #Corlatean regiuni Romania UDMR, #regionalizare Romania , #senatori