Bonusuri USL in folosul UDMR (Opinii)

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 13:06
3542 citiri
Bonusuri USL in folosul UDMR (Opinii)
Foto: Arhiva

Trebuie sa recunoastem ca, din cele vreo duzina de motiuni de cenzura cu care s-a straduit Opozitia sa demoleze guvernul in ultimii ani, s-a cam ales praful de pe toba pentru cei din actualul USL.

Singura motiune, izbutita pe termen scurt, a avut ca efect pe termen lung renasterea aceluiasi Boc din propria cenusa, ca pasarea Phoenix, asa cum ziceau grecii sau ca Hopa-Mitica, asa cum zic oltenii.

Nimic nu se pierde, nimic nu se creaza, totul se negociaza

Una peste alta, USL s-a dat in petec rau de tot cu motiunile sale, a caror prabusire o prevesteau chiar si copiii, care stiu precis ca doi plus doi nu fac niciodata noua.

Pentru guvern, a fost floare la ureche sa se apere de motiunile date in petec, desi ele i-au mancat timpul si i-au consumat nervii. Aici, USL si-a atins tinta: a deturnat guvernul de la treburile tarii, ca sa-l trimita la treburile motiunii.

Treburile motiunii sunt trei: una este s-o citesti si s-o combati, a doua este sa negociezi afacerea cu partenerii, iar a treia sa asculti ditirambele Opozitiei, prezentand propriile ditirambe, pentru ca telespectatorii sa aiba impresia ca rezultatul votului va depinde de calitatea discursului.

Dintre toate cele trei, cea mai grea mi se pare a doua, cea cu negociatul, pentru ca niemeni nu negociaza nimic, daca nu rezulta ceva foloase - si cu atat mai putin UDMR.

Acest lucru il stiu foarte bine cei din USL si, daca n-ar fi fost ipocriti atunci cand pretind ca motiunile apara interesle tarii, nici nu s-ar fi obosit sa semneze motiunile lor sinucigase, care apara numai interesele UDMR.

Ocaziile oferite de USL

Dar, pentru ca vorbim de UDMR, trebuie sa recunoastem ca aceasta buturuga mica, buna sa rastoarne carul mare, nu-l rastoarna niciodata, intrucat stie sa negocieze la limita cu carul, in baza principiului: ori-ori.

Fireste, UDMR n-ajungea sa negocieze niciodata nimic, daca Opozitia nu-i oferea stralucita ocazie sa salveze guvernul in schimbul unui mic bonus oferit de PSD, cu prilejul motiunii, elaborata de USL.

Povestea este veche si a inceput modest. Asa au demarat tablitele bilingve, apoi limba minoritatii in scoli, apoi in institutii, in cartile de scoala, apoi facultatea minoritara, iar miercuri seara, dupa prezentarea celei mai recente motiuni, un post TV titra cu litere de o schioapa: maghiara, limba oficiala?

Sa fim intelesi. N-am nimic impotriva tablitelor bilingve, nici contra folosirii limbii minoritare acolo unde vor minoritarii s-o foloseasca, si chiar daca ar dori ca manualele de limba romana sa fie scrise in limba maghiara, pentru ca elevul sa invete romaneste in limba lui materna, tot nu m-ar deranja.

In fond, cultura este universala iar daca minoritarii nostri se afirma cu valorile lor in cultura noastra, ne imbogatim cu totii patrimoniul cultural. In fata valorilor - jos palaria!

Asul din maneca

Mi se pare insa imoral ca aceste izbanzi sa fie oferite de Opozitie pe tava de-a gratis, numai pentru placerea de a se juca de-a baba-oarba cu guvernul, intr-o partida unde doi se cearta, iar al treilea castiga.

De douazeci de ani, al treilea a fost permanent UDMR. Asa-i la noi, asa-i Oscarul nostru: esti cel mai bun cand iesi al treilea, nu primul. Medalia de aur, la olimpiadele noastre, se da pentru locul trei. Argint si bronz nici n-avem, iar restul medaliilor sunt de spanac.

Ca urmare, UDMR are asul mereu pregatit in maneca si asteapta cu nerabdare motiunea Opozitiei, o adevarata para malaiata in gura UDMR, motiv pentru ca guvernul sa inceapa negocierile, minoritarii sa-si prezinte pretentiile, si, indiferent daca in motiune e vorba de sanatate, invatamant, pensionari, salariati sau handicapati, rezultatul este tot limba materna si autonomia.

Alta motiune, alte negocieri

Unii analisti fac eroarea sa creada ca guvernul a fost de fiecare data slab, cand a cedat pretentiilor partenerului minoritar. Ei pretind ca guvernul trebuia sa puna piciorul in prag, fara sa observe ca pragul era deja demult ocupat cu piciorul UDMR.

Situatia era inevitabila, atat timp cat USL este de fiecare data perfid, creaza conditiile favorabile ca UDMR sa ceara, sa obtina si sa ne lase cu gura cascata la atatea succese.

Acuma asistam la o noua ocazie, se apropie votarea motiunii noi ditirambe si, mai ales, noi negocieri, in baza neclintitului principiu: scopul scuza mjloacele.

Nu stiu la ce vor duce negocierile, nu vreau sa anticipez nimic, insa premonitia imi sopteste ca, daca mai apuca USL sa faca vreo doua motiuni, s-ar putea sa punem tablite bilingve si pe strazile din Bucuresti, dupa negocieri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#UDMR negocieri Putere, #UDMR motiune USL , #stiri UDMR