Kelemen Hunor despre cheia bunei intelegeri dintre romani si maghiari si de ce UDMR a ales alianta cu PSD-ALDE

Sambata, 23 Februarie 2019, ora 13:43
5433 citiri
Kelemen Hunor despre cheia bunei intelegeri dintre romani si maghiari si de ce UDMR a ales alianta cu PSD-ALDE
Foto: captura video

Relatia majoritate - minoritate din Romania trebuie sa fie solutionata pe termen lung, iar cheia este legalizarea autonomiei, care nu se indreapta impotriva nimanui, declara presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, la Congresul UDMR, unde si-a prezentat raportul de activitate, ca cele doua comunitati, cea romana si cea maghiara, nu pot sa isi imparta trecutul, dar poate vor reusi sa construiasca si sa planifice impreuna viitorul.

"100 de ani in Romania, 1000 in Transilvania, ne-am folosit de Centenarul romanesc ca de o ocazie, am spus cu ce am contribuit, noi, maghiarii, la dezvoltarea tarii, la constructia tarii in ultimii 100 de ani si am formulat foarte clar la ce ne asteptam de la statul roman. Relatia majoritate - minoritate trebuie sa fie solutionata pe termen lung si cheia acestei solutionari este legalizarea autonomiei, care nu se indreapta impotriva nimanui, este pentru acea comunitate care garanteaza perseverenta, care contribuie de 100 de ani la dezvoltarea acestei tari. Nu putem imparti trecutul, dar poate vom reusi sa construim si sa planificam impreuna viitorul", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, dezbaterile arata ca mai sunt foarte multe de facut pentru ca intre cel doua comunitati sa scada neincrederea si prejudecatile.

"Noi am pornit de la premisa ca trebuie sa fim cinstiti si onesti, cateodata prea directi, dar niciodata sa nu maturam nimic sub pres. Aceasta batalie trebuie initiata de noi, de comunitatea maghiara, de UDMR, si trebuie sa si ducem batalia pana la sfarsit. Minoritatea maghiara din Transilvania s-a consolidat, am reusit sa contracaram atacurile la adresa comunitatii noastre, in special cele adoptate pe cale legislativa care vizau retragerea unor drepturi deja dobandite. Nu am renuntat, nu renuntam, nu ne dam de o parte si nu o vom face nici de acum incolo, atunci cand este vorba de UMF Targu-Mures sau cand este vorba de utilizarea simbolurile noastre nationale", a subliniat liderul UDMR.

Kelemen a afirmat ca, dupa 100 de ani de trai minoritar, dupa 30 de ani de dezvoltare comunitara si dupa 8 ani de presedinte al UDMR, este convins ca procesul de dezvoltare a comunitatii nu poate fi declarat niciodata finalizat.

"Trebuie sa fim indrazneti sa formulam obiectivele noastre, trebuie sa fim realisti, sa nu ne autoamagim cu raspunsuri proaste", a conchis Kelemen Hunor.

In politica, ne putem asocia cu cine putem si nu cu cine am dori

In ce priveste optiunile politice, UDMR a dat dovada de pragmatism si coopereaza de 2 ani cu coalitia guvernamentala, a spus Kelemen Hunor, adaugand ca "in politica, ne putem asocia cu cine putem si nu cu cine am dori". "Numarul posibilitatilor noastre a fost destul de limitat", a spus Kelemen.

Kelemen Hunor a explicat ca Uniunea a cautat asocierile cu acele partide cu ajutorul carora sa duca la succes interesele minoritatii maghiare, fie in cazul scolilor, fie in cazul dreptului de folosire a limbii materne.

"Acum pot sa spun ca in asocierile pe care le-am facut am fost indrazneti, pentru ca am cautat posibilitati si nu scuze. Numarul posibilitatilor noastre a fost destul de limitat. Am cautat incotro o putem lua, cu cine putem sa ducem la succes interesele minoritatii maghiare, fie fiind vorba de scoli, institutii de invatamant, de dreptul de folosire a limbii materne. Nu ne-am legat de maini si de picioare la autoritatile locale. Am luat in considerare dorinta majoritatii si am respectat-o intotdeauna. Ne-am coalizat cu liberalii si in alta parte am lucrat impreuna cu social-democratii. Asta in functie de posibilitatile care erau date in autoritatea locala respectiva. La nivel national, de doi ani avem o cooperare cu coalitia guvernamentala. Si in aceasta chestiune am fost pragmatici, dar pot sa va spun ca in politica ne putem asocia cu cine putem si nu cu cine am dori sau cu cine am avea posibilitatea sa fim mai aproape din punct de vedere ideologic", a spus Kelemen.

Acesta a criticat relatia cu PNL, spunand ca degeaba UDMR se afla in aceeasi mare familie a PPE cu liberalii, deoarece nu au avut niciun rezultat impreuna.

"In toate problemele de minoritate ne-au impiedicat, la fel ca si USR, care a vorbit de innoirea politicii romanesti. Nu vorbesc de vechii nationalisti, pentru ca de la ei nici nu ne-am asteptat la altceva, ne-am obisnuit cu modul lor de gandire, cu mentalitatea, cu modul lor de a lucra. Tocmai de aceea, din partea PNL-USR, in relatia noastra cu coalitia nu putem sa intelegem nicio critica altfel decat ca un rezultat al luptei de politica interna. Bineinteles ca ii respectam si pe ei, pentru ca din dorinta alegatorilor ei se afla in Parlament si cerem si noi acelasi respect din partea lor si nu putem decat sa speram ca raportul in ceea ce priveste minoritatea maghiara o sa se schimbe", a spus liderul UDMR.

Acesta a precizat ca in ultimii doi ani i s-a oferit UDMR si posibilitatea de a face parte din coalitia guvernamentala, dar nici in 2017 si nici in 2018 conducerea Uniunii nu a considerat ca sunt asigurate conditiile necesare pentru acest lucru, astfel ca a fost refuzata oportunitatea.

"Am spus un NU ferm acelei Opozitii care, dupa ce ne-a atacat in permanenta minoritatea, ne-a spus sa venim sa votam pentru indepartarea Guvernului. Niciodata nu am negat ca ne-am putut imagina un guvern mai bun decat de cel care este sau cel care a fost, cel putin din trei cauze. In coalitie, majoritatea exista si fara noi si nici cu noi nu ar fi putut obtine majoritatea opozitia. Opozitia nu a putut si nici nu a vrut sa ne arate niciun fel de alternativa, pentru ca nu avea nici sef de guvern, nici program de guvernare si nici propuneri pentru ministri", a explicat Kelemen.

Avem dreptul sa obtinem partea bugetului care ne revine si sa criticam

In cadrul congresului a vorbit si fostul presedinte al UDMR, Marko Bela, care a criticat faptul ca in Romania legile nu se respecta si a spus ca daca intr-o tara legile pot fi folosite si interpretate de fiecare asa cum vrea, atunci nu exista democratie.

Marko Bela a spus ca maghiarii au dreptul sa critice, sa ceara ca legile sa fie promulgate de Parlament, Guvernul sa guverneze, iar presedintele statului sa asigure echilibrul intre institutiile statului.

"Avem nevoie de dreptul la democratie. Degeaba exista in zilele noastre legi care garanteaza folosirea limbii materne, daca aceste legi nu se respecta asa cum nu se respecta nici alte legi, Constitutia si legile. Daca intr-o tara pot fi folosite si interpretate de fiecare asa cum vrea, nu exista democratie. Pentru ca in 1989 noi cu totii am luptat si am castigat acest drept al democratiei, romanii si noi maghiarii avem dreptul sa obtinem acea parte a bugetului care ne revine, avem dreptul ca din asta sa finantam scolile si facultatile, intelegand aici si Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Avem dreptul sa criticam, avem dreptul ca legile sa fie promulgate de Parlament, Guvernul sa guverneze, iar presedintele statului sa asigure echilibrul intre diferitele institutii ale statului, dar sa nu vrea sa guverneze si sa lase Parlamentul sa lucreze", a spus Marko.

Potrivit acestuia, exista si un alt drept important al maghiarilor, si anume cel de a fi in Europa, de a spune ce Europa vor.

"Exista drepturi in Europa, dar vrem sa fie aplicat principiul subsidiaritatii care include si autonomia. Avem dreptul de a avea o Europa a regiunilor, avem dreptul de a spune un NU ferm la ura, la populism si la nationalism, drept la pamantul natal, la democratie, la a avea o Europa cum vrem. Nu sunt drepturi ale UDMR, ci ale maghiarilor din Transilvania", a subliniat fostul lider al UDMR.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Hunor cheie buna intelegere romani maghiari, #Hunor UDMR alianta ALDE PSD , #stiri UDMR