Glontul unguresc

Marti, 20 Iunie 2017, ora 21:54
11261 citiri
Glontul unguresc
Foto: Arhiva Pixabay

Modul in care chestiunea maghiara a fost utilizata in aceste zile ne arata ca, in politica romaneasca, scopul scuza nelimitat.

E surprinzatoare dezlantuirea antiungureasca din toate partidele. Un om neprevenit, sosit de numai cateva zile la Bucuresti, ar putea crede ca UDMR este o formatiune dubioasa, daca nu chiar terorista, un fel de Hamas, care, profitand de o anumita dificultate, s-ar insinua intr-o alianta guvernamentala.

Deputati ai unui partid fara istorie se afiseaza cu banderole tricolore, un altul dintr-un partid mai vechi aranjeaza ca un cantec patriotic sa rasune subit si "subvsersiv" din difuzoarele unei comisii parlamentare, declaratii peste declaratii menite sa puna in garda natiunea cu privire la un act de tradare se succed la microfoane.

Judecand dupa experienta noastra de peste doua decenii, asistam astazi la un amestec de demagogie si sinceritate frustrata, care profita de o nesperata ocazie: sa poti fi antimaghiar fara restrictii si, in acelasi timp, sa pari ca esti de partea "cea buna" a politicii, este o ocazie atat de grozava, incat putini au ratat-o. E un veritabil carnaval!

Contextul e cunoscut: stransa cu usa de circumstante, coalitia majoritara a incercat o alianta cu UDMR, in schimbul unor concesii in domeniul educatiei si al utilizarii limbii maghiare.

Nu putem intra acum in amanunte, dar ne aflam, fara indoiala, pe taramului firescului, situatia neavand nimic de a face cu tradarea de tara, cu imixtiunea Budapestei samd.

Am auzit in ultimele 24 de ore de la tribune "democratice" si "prooccidentale" alerte nationale pe care numai C.V Tudor le-ar fi putut rosti, atat doar ca ar fi facut-o cu mai mult talent. Am inteles astfel ca in politica romaneasca scopurile scuza fara limite. Iar daca maine aceleasi partide care defileaza astazi patriotic - imaginandu-se pesemne "nationalii" lui Iuliu Maniu in Parlamentul de la Budapesta - vor face maghiarilor inlesniri asemanatoare, vom avea o noua dovada a demagogiei de acum.

Nu avem nicio indoiala ca PSD ar fi reactionat cel putin la fel, daca adversarii politici ar fi facut vreo concesie mai mare UDMR-ului, asa cum s-a si intamplat de atatea ori in trecut.

De altfel, dupa toate aparentele, revolta impotriva aliantei cu UDMR s-a iscat si in PSD, ceea ce era previzibil. Daca PSD ar fi fost de acord cu solicitarile ungurilor, ar fi castigat, dar nu ar mai fi fost PSD.

Acesta este paradoxul teribil care sta acum in fata partidului majoritar: ca sa poata guverna cu oarecare libertate de actiune, ar trebui sa se transforme, sa fie altceva decat este.

Prin Sorin Grindeanu i se ofera sansa de a ramane la guvernare, dar dupa toate aparentele intr-o versiune schimbata si adaugita cu o componenta liberala. O dovada limpede sta in chiar scrisoarea deschisa a lui Victor Ponta, care ridiculizeaza loialitatea pe care o afiseaza liderii PSD fata de programul de guvernare, comparand-o cu o devotiune mistica.

Prin urmare, ceea ce i se cere PSD este sa nu mai invoce programul de guvernare cu atata obstinatie si sa accepte derogari.

Prin UDMR i s-ar fi oferit iarasi posibilitatea de a ramane la guvernare, dar cu conditia sa-si modifice fizionomia si sa devina miraculos un fel de PNTCD-Coposu, care ii cooptase pe unguri in prima alianta largita anticomunista de dupa 1989. PNL-Campeanu ridicase obiectii (pe care Ludovic Orban pare sa le reediteze astazi), dar taranistii de traditie ardeleneasca (acesta este paradoxul pe care regatenii nu il pot pricepe) aspirau la o conciliere cu ungurii in numele civilizatiei europene urbane.

In treacat fie spus, politica romaneasca nu a progresat deloc in ultimii 20 de ani, ci, dimpotriva, a saracit, adoptand cel mult un europenism schematic si de fatada.

Dar, intr-o epoca in care Europa insasi se leapada de europenismul ei, fatada aceasta poate trece drept o forma de integrare.

Cu siguranta, insa, ca schimbarea aceasta de fizionomie ar fi antrenat in PSD o multime de alte transformari in atatea si atatea privinte, pe care nu le dezvoltam, caci ar semana, inoportun, cu o pagina de istorie contrafactuala.

Cert este ca un partid romanesc - daca ni se iarta utopia - care ar asuma o alianta cu UDMR, fara ipocrizii de conjunctura, ci cu seriozitatea usor candida a seniorilor PNTCD din anii '90, ar fi o forta semnificativa, una cu un cuvant greu de spus inclusiv in politicile europene.

Revenind la realitatea noastra, ne vedem pur si simplu redusi la sarcina ingrata de a consemna alertele comice privind glontul unguresc care ne-a trecut pe langa ureche.

Horatiu Pepine

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alianta PSD UDMR pericol, #negocieri esuate PSD UDMR reactii, #UDMR motiune cenzura, #nationalism partide UDMR motiune , #stiri UDMR