Nevoia de UDMR. Cine infige cutitul cui? (Opinii)

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 17:54
5745 citiri
Nevoia de UDMR. Cine infige cutitul cui? (Opinii)
Foto: antena3.ro

Victor Ponta a facut o miscare indrazneata si neasteptata anuntand o posibila alianta cu UDMR, chiar in seara de dupa alegeri.

Atat de neasteptata incat liberalii au respins-o public. Am fi naivi sa credem ca a fost o scapare, ceva venit din superficialitate sau altceva. Nu. Victor Ponta stia ce face.

Mai multi analisti au remarcat ca un UDMR la guvernare ar fi un atu important pentru Victor Ponta si PSD. In primul rand, pentru ca n-ar mai depinde de PNL. PSD plus UNPR, UDMR si minoritati ar avea nevoie de doar 18 parlamentari ca sa faca o majoritate, chiar fara PNL.

Sigur, USL nu se va rupe prea curand, dar niciodata nu poti sa stii. Si e bine sa fii pregatit pentru orice, din timp. Cand e sa infigi un cutit, e bine sa ai tovarasi.

Sigur, nu e de neglijat nici faptul ca UDMR e membru PPE, una dintre fortele importante care s-au opus derapajului constitutional de la suspendarea lui Basescu, insa aceasta teoria ca "uite, PPE e de partea PDL neconditionat, iar socialistii si liberalii europeni de partea USL" e mult, mult fortata.

Asta pentru ca si socialistii - cei germani mai ales, cum spunea Crin Antonescu - au parasit USL in vara si au fost printre cei care au obligat-o sa respecte regulile. Si daca e pe familii politice, USL a acuzat faptul ca americanii lui Obama au fost principalii sai adversari, cu ambasadorul in frunte. Ei bine, americanii lui Obama fac parte din aceeasi familie politica precum PNL, Partidul Democrat fiind membru al Internationalei Liberale. Mai usor cu tribalismele, asadar.

Paradoxal pentru mine, cel mai mare opozant al aliantei cu UDMR e Crin Antonescu. Cel care ar face bine sa-si calculeze cum trebuie pasii pentru UDMR, dintr-un motiv foarte simplu. Vrea sa fie presedinte. Si cand se opune reprezentarii comunitatii maghiare la guvernare, se opune reprezentarii a multe sute de mii, spre un milion de oameni cu drept de vot. Alegerile prezidentiale nu sunt peste mult timp, abia peste 2 ani. Oare vor uita maghiarii cum i-a tratat Crin Antonescu?

Sigur, seful PNL poate face un calcul la rece si joaca mult pe cartea nationalista. Dan Voiculescu, aliatul sau, joaca si mai mult cartea nationalista, prin intermediul partidului-televizor Antena 3. Se va dovedi asta un pariu castigator? Poate, dar eu il consider riscant.

E posibil ca Antonescu sa-si infiga singur un cutit in spate, prin indepartarea UDMR.

Nu sunt astia toti factorii de luat in seama. Stim ca referendumul de validare a Constitutiei va avea nevoie si de voturile maghiarilor, spre exemplu, precum si de multe alte lucruri.

UDMR face cum face si se face utila. Scriam despre prostiile nationaliste cu multe luni in urma, cand prevedeam ca ele vor inceta dupa alegeri. Si ca USL va intinde o mana UDMR, cu prima ocazie, din calcul politic. M-am limitat doar la varianta in care USL n-ar fi luat 50% din voturi, insa uite ca mai au nevoie si in alte cazuri.

Sariiiti, ne fura Ardealul! Pacaleala de la UMF

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#UDMR cooptare guvernare, #UDMR Crin Antonescu USL , #stiri UDMR