Palma UDMR si pumnul PDL (Opinii)

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 18:05
5117 citiri
Palma UDMR si pumnul PDL (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu prea mai sunt gazetari care sa gaseasca in UDMR modele politice diferite de cele ale miticilor damboviteni, cum le place ardelenilor sa se exprime. De altfel, cine trece prin tinutul Har-Cov, administrat exclusiv de triumviratul Marko-Tokes-Verestoy si reprezentantii lor in ultimii 22 ani, vede aceleasi contraste ca dincoace de Carpati: munti golasi, jefuiti de podoaba lor seculara, sosele desfundate, orase si piete neingrijite, cersetori, case darapanate, oameni sarmani bajbaind prin second-hand-uri... Insa, pitite printre munti si brazi, zaresti adevarate palate cu porti inalte, bine ferecate. Saracie lucie cu panas.

Nici fostul candidat la presedintie, Gyorgy Frunda, cel ce isi adaugase in palmares o multime de voturi de la simpatizanti romani, nu mai starneste valuri de admiratie ca pe vremea sfatosului Gyuri, care scotea din straita pita, slana si palinca.

Etnie si pragmatism

A nu se intelege ca intre noi si ei s-ar fi schimbat ceva anume. Nici vorba. In localitatile ardelene, se au bine sau rau unii cu altii nu neaparat in functie de etnie si limba, ci din aceleasi pricini ca noi toti. Pana la politica insa. Aici cica dau pe dinafara de pragmatism. De demonstrat.

Ei bine, pragmaticii, nu doar ai lor, pun intre noi si unguri un hotar de netrecut, ca sa ne masuram si noi si ei de fiecare data lungul nasului. Desi au stat la guvernare mai mult ca oricare alta formatiune, si cu stanga si cu dreapta, loialitatea, intrarea, iesirea, un vot in plus ori in minus, un pas inainte, unul inapoi au costat de fiecare data ba o scoala, un spital, o inscriptie, ceva acolo numai pentru etnia si limba lor.

A noastra fiind doar tolerata de la Unio Trium Nationum (1437) incoace, asta ca forma mentala remanenta. Au vrut si obtinut mereu drepturi, beneficii, privilegii doar pentru poporul secuiesc, nume reinviat propagandistic, numai bun sa sperie CE, UE, ONU, Balcanii si ce va mai fi fiind. O limba si doua popoare...

UDMR si fratele Guvern

A se observa ca tratativele, negocierile, targuielile au intotdeauna loc intre UDMR si arcul guvernamental si se desfasoara dupa acelasi ritual de doua decenii: cand Puterea miticilor are nevoie de sustinere, fuga la UDMR, unde n-are ce cauta cu mana goala. De aceea, ei nu se incurca cu Opozitia. Ce sa primeasca de la o uniune care zace in foame pe un munte de proiecte si promisiuni?

Dupa numeroase astfel de evenimente, s-a ajuns sa avem destui udemeristi foarte bogati, nici noi nu ducem lipsa, e adevarat, dar si discriminare pozitiva. Unii zic ca s-a trecut demult dincolo. Asa ca pretentiile lor sporesc, sporesc... Oricine stie ca nu se vor opri decat atunci cand Romania isi va muta capitala la Budapesta sau macar la Odorhei, singurul oras care mi-e drag, iar limba romana va fi dialect al celei maghiare.

Palma o ia Opozitia

Interesant este ca Opozitia o ia pe cocoasa de fiecare data dupa acelasi ritual: iese dragul de Gyuri cu ditamai oferta la vedere, e.g. reforma administrativa (a lor), legea educatiei (tot a lor), sefia Senatului etc., USL miroase ca are ocazia sa rastoarne coalitia majoritara, se agata de promisiune ca inecatul de pai...

Apoi vine lovitura de gratie dupa acelasi tipic: se banuieste o intelegere clara si tacita cu Opozitia, atat de clara, ca Puterea se sperie si cade la pace cu UDMR. Razboiul s-a desfasurat mereu pe taraba: ne dai liceu unguresc, ne dai inapoi Bolyai, ne dai Senat, ai SGG.

De fiecare data Puterea e prinsa la ingramadeala. Daca vantul va bate din aceeasi directie, analistii deja intuiesc urmatoarea miza: autonomie teritoriala si sarma ghimpata intre noi. Si-asa Europa nu stie cum sa scape de Romania mai repede.

Pumnul PDL si urna

Ceea ce n-au prevazut pragmaticii lideri ai maghiarilor e ca, de atata lup, incepe a musca si oaia. Pana si uslasii s-au convins ca pragmatismul lor are prea multe balamale care trebuie mereu unse, de aceea si-au propus sa abandoneze in viitor astfel de constructii politice toxice.

Singura lor alternativa este insa una foarte primejdioasa: a castiga majoritatea in conditiile cand coalitia actuala are si painea, recte mita guvernamentala si de partid plus o multime de firme de transport, si cutitul, adica parghia numararii voturilor pe principiul: puteti sa alegeti voi pe oricine, ca tot ai nostri ies. Qed.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#UDMR pragmatism autonomie, #PDL Opozitie Putere, #Romania Guvern SGG , #stiri UDMR