Pragmatismul UDMR si ipocrizia USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 23:50
7267 citiri
Pragmatismul UDMR si ipocrizia USL (Opinii)

Liderii USL s-au suparat foc pe UDMR, dupa ce maghiarii, cu camara umpluta de bunatatile din secretariatul general al Guvernului, au votat disciplinati pentru Vasile Blaga la Senat.

"Cert este ca, prin actiunile sale, UDMR-ul si-a inchis usa de colaborare cu PSD. (...) Exista doua cai (dupa alegeri - n.red.): UDMR sa mearga in Opozitie si PDL la DNA", a declarat nervos Victor Ponta.

"UDMR, din pacate, in perioada asta de convietuire cu PDL, se degradeaza ca tinuta, ca atitudine si comportament", a incercat sa combata mai ponderat Crin Antonescu.

Ba nu s-au degradat in niciun fel. Maghiarii au facut si de data aceasta ce fac cu mult succes, de cand au aparut pe scena politca. Ce au facut si cand au sustinut parlamentar Guvernul Nastase, si cand au ramas in Guvernul Tariceanu dupa evacuarea PDL. Adica si-au jucat foarte bine cartea si, pragamatic, si-au urmarit propriul interes. Au avut mai mereu pozitia privilegiata a celui mic, dar indispensabil, a balamalei fara de care usa usa e intepenita. Au adus mereu acele cateva procente fara de care nu exista majoritatea.

Si n-au fost nazurosi. S-au aliat si cu PSD, si cu PNL, si cu PDL. Multi vor spune ca asta e prostitutie politica. Intr-un fel da, dar formatiunile de tipul UDMR asta fac peste tot in lume si asa supravietuiesc.

Tristetea si marea imoralitate in cazul maghiarilor sunt altele. UDMR si-a folosit pozitia privilegiata preponderent, daca nu chiar exclusiv in folosul propriului baronet. Ca dovada, desi UDMR a fost mai mereu in zona Puterii, Tinutul Secuiesc este una dintre cele mai sarace regiuni din Romania, in timp ce Verestoy Attila, de exemplu, este unul dintre cei mai bogati oameni din aceasta tara.

Cat despre usa inchisa, vrea sa spuna cumva Victor Ponta ca in 2012, daca USL va fi la un pas sa faca majoritatea nu se va gudura la usa maghiarilor si nu le va promite si luna de pe cer ca sa treaca in barca actualei Opozitii? Vrea sa spuna ca va prefera sa ramana in Opozitie doar pentru a evita o colaborare cu UDMR, cea degradata? Nu-l cred nici copiii de gradinita.

Pe de alta parte, nu inteleg la ce se asteptau Victor Ponta si Crin Antonescu? Din doua una: ori supararea de acum e o simpla incercare de a convinge propriile partide si propriul electorat ca altcineva e de vina pentru pierderea sefiei Senatului; ori chiar sperau la sprijinul maghiarilor si atunci, cu tot regretul, nu-i prea duce capul.

De ce ar fi refuzat maghiarii o pozitie cheie in executiv cum este SGG, cu RAPPS cu tot, de ce ar fi preferat sa sparga Coalitia si ar fi renuntat implicit la guvernare tocmai acum cand se face legea electorala si se vor decupa colegiile, acum cand au o pozitie ideala de negociere? Ca sa se duca alaturi de un PSD care i-a aruncat din barca guvernarii in 2008 si alaturi de un PNL cu un discurs tot mai nationalist? Care ar fi fost logica unei astfel de mutari? N-a pledat pentru ea nici macar Gyorgy Frunda, un adversar inversunat al PDL si al lui Traian Basescu.

Aflati intr-o pozitie similara, liderii PSD si PNL cum ar fi procedat? In plus, si PSD si PNL au profitat la maximum de pragmatismul maghiarilor, de la care au cumparat sustinerea exact cum o face astazi si PDL. Macar maghiarii nu sunt ipocriti si recunosc ca isi urmeaza interesele si sunt dispusi la tranzactii, spre deosebire de liderii PSD si PNL care acum infiereaza practici la care la care au recurs fara complexe cand a fost nevoie.

Si daca vor continua cu declaratiile acestea usor tampe, Ponta & Antonescu nu vor reusi doar sa fie ridicoli, ci ii vor apropia si mai mult pe maghiari de actualii lor parteneri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UDMR coalitie guvernare, #udmr psd pnl, #UDMR functii Guvern , #stiri UDMR