Presedintele Ungariei, apel la unitatea organizatiilor politice maghiare din Transilvania

Luni, 22 August 2011, ora 16:46
1798 citiri
Presedintele Ungariei, apel la unitatea organizatiilor politice maghiare din Transilvania
Foto: Arhiva

Presedintele Republicii Ungare, Schmitt Pal, a facut un apel, luni, la unitatea organizatiilor politice maghiare din Transilvania, in timpul unei intrevederi pe care a avut-o cu lideri ai UDMR, PCM, CNMT si CNS.

Presedintele Ungariei a avut o intrevedere, luni dimineata, cu reprezentantii celor patru organizatii maghiare din Transilvania, si anume, UDMR, Partidul Civic Maghiar (PCM), Consiliul National Secuiesc (CNS) si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

La intalnire au participat din partea UDMR presedintele executiv Borbely Laszlo si secretarul general Kovacs Peter, din partea PCM presedintele Szasz Jeno si vicepresedintele Simon Csaba, din partea CNS au fost prezenti presedintele Izsak Balazs si vicepresedintele Biro Zsolt, iar CNMT a fost reprezentat de vicepresedintele Toro T. Tibor.

In timpul discutiilor, Schmitt Pal a accentuat ideea ca organizatiile maghiare din Transilvania vor avea trei sarcini serioase pana la finalul anului viitor, trebuind sa demonstreze unitate atat la recensamantul din Romania, cat si la alegerile locale si parlamentare.

Potrivit presedintelui ungar, cele patru organizatii trebuie sa obtina, ca rezultat la recensamantul din octombrie-noiembrie, ca orice maghiar sa isi asume in mod hotarat etnia maghiara, iar inainte de alegeri sa identifice pe cei mai potriviti candidati comuni, in vederea obtinerii celui mai bun rezultat posibil.

Schmitt Pal a afirmat ca in viitor se va aseza la discutii cu liderii maghiarilor din Transilvania, doar daca si cu acele ocazii vor fi reprezentate toate cele patru organizatii.

"Asa cum punem accent pe unitate in Ungaria, deoarece in aceasta se afla forta, ne asteptam la acest lucru si din partea organizatiilor de peste granita", a precizat presedintele Republicii Ungare.

Dupa intalnirea cu liderii organizatiilor maghiare din Transilvania, presedintele ungar a deschis oficial cea de a saptea editie a Congresului International de Hungarologie, in sediul Operei Maghiare din Cluj Napoca.

Cu aceasta ocazie, Schmitt Pal si-a exprimat bucuria pentru faptul ca imparte patronajul Congresului cu presedintele Romaniei, Traian Basescu. El a subliniat ca in prezent este apreciata din nou "cultura nationala speciala, unica, (...), oamenii au tot mai mare nevoie de lumi regionale, locale, de comunitati regasite din nou in care se pot simti in siguranta si acasa".

Congresului International de Hungarologie este organizat de Societatea Muzeului Ardelean, Universitatea "Babes-Bolyai", filiala din Cluj-Napoca a Academiei Maghiare de Stiinte, Universitatea Sapientia si Asociatia Internationala de Studii Hungarologice din Budapesta. Congresul are loc la sediul Societatii Muzeului Ardelean si se desfasoara o data la fiecare cinci ani.

Editia din Cluj vine dupa orase ca Viena, Szeged, Roma, Napoli, Jyveskyla (Finlanda) si Debrecen si acopera noua domenii: etnologie, filozofie, hungarologie, istorie, istoria artei, lingvistica, literatura, muzica-teatru-film si sociologie.

Congresul se desfasoara sub patronajul presedintilor Romaniei si Ungariei, ministrilor culturii din ambele tari, precum si sub patronajul presedintelui Academiei Romane si al Academiei Ungare de Stiinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presedinte Ungaria apel unitate, #presedinte Ungaria mesaj politic Romania , #stiri UDMR