PSD danseaza ceardas (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 01 Martie 2014, ora 20:17
5576 citiri
PSD danseaza ceardas (Opinii)

Istoria are prostul obicei sa se repete si o face adesea in cele mai ironice feluri cu putinta. Istoria care se repeta acum este pozitia UDMR, definita de Kelemen Hunor drept "limba a cantarului". Eu as spune ca UDMR a devenit de-a dreptul indispensabil pentru Guvernul PSD. Fara ei, majoritatea atarna de un fir de ata.

Social democratii mizau probabil pe zestrea adusa de Calin Popescu Tariceanu din PNL, pentru a diminua importanta UDMR, dar deocamdata ea nu este una majora, cel putin nu la nivel parlamentar. Spre deosebire de altii, eu inca nu sunt convinsa ca PNL va rezista intact iesirii de la guvernare, dar cred ca e nevoie de mai mult timp pentru ca efectul sa fie simtit.

Dar, pe moment, PSD nu se poate baza pe acest efect, asa ca UDMR ramane cheia viitoarei guvernari. Ca se astepta sa vina momentul acesta, poate chiar il pregatea, a fost clar inca din seara precedentelor alegeri parlamentare, cand Victor Ponta a intins o mana calda catre un UDMR de care, in matematica parlamentara, USL, cu majoritatea de-abia castigata de 70%, nu avea absolut nicio nevoie.

Doar ca atunci maghiarii ar fi fost luati in barca mai usor, tocmai pentru ca nu erau esentiali. Acum pretul va fi mare, iar politicienii maghiari, prin excelenta pragmatici, au stiut intotdeauna sa faca afaceri bune. Conditiile par a fi de doua feluri, cele pentru uzul electoratului maghiar, si cele pentru uzul UDMR.

Categoria a doua nu este, desigur, formulata public: functii. Si nu e vorba numai despre cele ministeriale, care vor fi mai vizibile. Sunt pozitii in deconcentrate chiar mai interesante decat o functie ministeriala.

Prima categorie este pentru uzul electoratului maghiar care trebuie sa simta, mai ales intr-un an electoral, cum lupta UDMR pe viata si pe moarte pentru interesul lui. Si aici incepe marea ironie.

Va aduceti aminte de pozitia maghiarilor in chestiunea referendumului de demitere a presedintelui? UDMR s-a abtinut de la orice indemn public, dar premierul maghiar Viktor Orban a transmis clar minoritatii maghiare sa stea acasa. Daca Harghita si Covasna iesea la vot, indiferent cu ce optiune, cvorumul de prezetna se realiza probabil. USL a avut atunci grija sa invoce vinovatia maghiarilor pentru acest esec.

Iar acum Victor Ponta trebuie sa ofere "tradatorii" de atunci exact electoratului caruia i s-a repetat zi si noapte ca votul lui pentru demitere a fost sfidat si zadarnit si din cauza lor. Neplacut!

Apoi, va aduceti aminte motiunea impotriva Guvernului Ungureanu? Unul dintre puncte era legat de infiintarea facultatii de medicina in limba maghiara la UMF Targu Mures. Si ce sa vezi? Acum, printre conditiile impuse de UDMR spre uzul propriului electorat este tocmai infiintarea acestei facultati. Neplacut!

A fost apoi chestiunea arborarii steagului secuiesc pe primariile conduse de maghiari. E drept ca in acel scandal PSD a avut o pozitie foarte calma (poate tocmai pentru ca stiau ca o sa vina si momentul ruperii USL), varful de lance nationalist fiind PNL, dar pe ansamblul USL reactia a fost severa. Mai mult, o serie de prefecti, reprezentanti ai Guvernului Ponta in teritoriu, au actionat in instanta primariile care au arborat drapelul secuiesc.

Ei bine, logic ca UDMR cere acum oprirea acestor procese, ca doar n-o sa fie Guvernul USD-UDMR in proces cu primariile UDMR. Si exista informatii ca Victor Ponta ar fi fost de acord deja.

Ba chiar exista si o presiune a primarilor UDMR pentru promovarea unei legi care sa prevada dreptul autoritatilor locale de a afisa insemnele minoritatilor nationale. Si asa avea Crin Antonescu un discurs nationalist, chiar la putere fiind, sa vedeti ce flacari va scoate in Opozitie. Foarte neplacut!

Dar, cum spuneam, istoria are obiceiul sa se repete in cele mai ironice feluri cu putinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#PSD UDMR guvern, #facultate limba maghiara Romania , #stiri UDMR
Comentarii
Poza macsi
macsi
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
lasa ca se unesc toate partidele si formeaza iar PCR-ul lui Dej !