UDMR da din coate spre guvernare?

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 23:16
3914 citiri
UDMR da din coate spre guvernare?

Intr-un moment in care stabilitatea coalitiei de guvernare nu pare pusa la indoiala, cand Liviu Dragnea se lauda la tot pasul cu "majoritatea masiva" obtinuta prin vot, iar Opozitia e ca si cum n-ar fi, anuntul brusc al PSD ca este dispus sa atraga UDMR la guvernare ridica fara indoiala semne de intrebare.

In conditiile date, mi-e greu sa ghicesc daca intr-adevar PSD atrage UDMR sau daca, dimpotriva, aceasta din urma da din coate, apreciind ca acum e bataia pestelui si ar fi ceva de negociat.

Deocamdata observ ca respectivul anunt il face Dragnea singur, in numele coalitiei PSD+ALDE. Pe Tariceanu nu l-am auzit pronuntandu-se in ultima vreme si este greu de stiut daca se pregateste sa o faca in urmatoarele zile sau daca are ceva rezerve reale.

Mai curand, imi vine sa cred ca o scalda in mod diplomatic, dupa ce a facut act de absenta la recentul congres UDMR, dar a trimis un mesaj video, cam de complezenta: "...Imi aduc aminte de colaborarea fructuoasa pe care am avut-o cu UDMR atunci cand eram prim-ministru. O colaborare utila pentru societatea romaneasca si pentru comunitatea maghiara...".

Fireste, cand auzi vorbe frumoase in politica, te intrebi ce se ascunde in spatele lor si n-am nicio indoiala ca, in spatele unor cuvinte maestrite, domnul Tariceanu isi pune intrebari pragmatice: De ce-i trebuie lui Dragnea asociere cu UDMR? Nu-i merge bine asociat numai cu ALDE? N-are o majoritate absoluta? Nu aproba si nu hotaraste tot ce-i trece prin cap?

Cel mai rau scenariu pentru presedintele Senatului este sa-i fi venit in minte lui Dragnea o eventuala debarasare de ALDE, coada de topor a liberalilor, capabil sa strice imaginea politicii de stanga a social-democratilor.

Un scenariu mai bun, care ar putea calma eventualele temeri ale lui Tariceanu, ar fi sa se opteze intr-adevar pentru o alianta stabila PSD+ALDE+UDMR, aducatoare de unele avantaje, pe care probabil ca le-a calculat insusi Dragnea:

Primul este acela de zdrobire a Opozitiei de dreapta, visul de aur al tuturor social-demoncratilor din toate timpurile, inclusiv al comunistilor. Ar fi un pas important, daca nu spre statul condus de un partid unic, asa cum era pe timpul lui Ceausescu, atunci macar spre statul condus de o alianta unica, un fel de strutocamila. Bineinteles, cu Dragnea in frunte.

Al doilea avantaj consta in cresterea majoritatii in Parlament, ajungand la una cu care n-ai nicio emotie, cand este vorba sa promovezi legi noi si sa-ti pui adversarii la respect, exact asa cum vrei.

Al treilea avantaj pentru Dragnea este ca o eventuala alianta PSD+ALDE+UDMR permite celui dintai sa se debaraseze oricand de unul din ceilalti doi - oricare ar fi el. Asta i-ar permite sa-si joace partenerii dupa bunul plac, punandu-l pe fiecare sa stea cuminte in banca lui.

In caz contrar, Tariceanu ar risca presedintia Senatului, iar UDMR ar putea pierde toate avantajele sale pe criterii etnice, pentru care tocmai se pare ca da din coate.

Al patrulea avantaj ar fi pe plan extern. Romania a fost intotdeauna bine apreciata in UE pentru politica toleranta in raport cu minoritatile nationale, iar lipsa UDMR din guvernele PSD a fost contabilizata. O coalitie cu UDMR le-ar sugera europenilor ca, vezi Doamne, Dragnea e ceva mai european decat Ponta.

In opinia mea, o noua coalitie, chiar si in trei, tot ramane ingrijoratoare pentru ALDE. De-a lungul timpului, Dragnea n-a fost totdeauna binevoitor cu Tariceanu, dar conjunctura electorala i-a apropiat cam volens-nolens unul de altul.

Daca in prezent mai aminteste uneori in fata presei "ma voi consulta cu domnul Tariceanu si vom decide impreuna" cred ca abia asteapta momentul cand nu va trebui sa se consulte cu nimeni, ca sa decida singur. Nu stiu de ce, dar mie mi se pare ca domnului Dragnea cuvantul "impreuna" ii displace.

Deocamdata insa formula PSD+ALDE+UDMR este inca in faza de proiect. Partile se tatoneaza reciproc, iar UDMR a pus deja pe masa coalitiei un proiect de hotarare, prin care li se cere si unora si altora sa accepte concesii reciproce, pe baza principiului: mai da rumane, ma lasa jupane.

Dat fiindca nici PSD, nici ALDE n-au anuntat proiectul lor de hotarare, e clar ca baza de discutii porneste de la proiectul UDMR. Avantajul celui care fura startul.

In aceste conditii, nu inteleg daca PSD atrage UDMR la guvernare, cum afirma domnul Dragnea, sau dimpotriva UDMR se baga inainte si da din coate ca sa fie atrasa intr-un moment cand, intamplator, tocmai elaborase proiectul de colaborare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coalitie PSD ALDE UDMR, #UDMR guvernare , #stiri UDMR