Opinii: UDMR, pionul cheie la motiune

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 14:24
1868 citiri
Opinii: UDMR, pionul cheie la motiune

Desi mai multi parlamentari independenti si democrat-liberali, unii chiar din cercurile de prieteni ai liderior principalului patid de guvernamant, au anuntat ca ar putea vota motiune de cenzura, Opozitia se afla inca foarte departe de un succes.

In primul rand, PD-L ar putea sa-si impiedice disidentii sa voteze prin "consemnarea" tuturor parlamentarilor in banci in momentul votului, ceea ce ar plasa soarta motiunii de cenzura in mainile partenerilor de coalitie.

Daca asupra optiunii UNPR nu se ridica niciun semn de intrebare, acestia urmand sa voteze "traditional" cu Puterea, la fel ca si minoritatile, singura necunoscuta ramane UDMR.

Borbely: UDMR nu are ce discuta nici cu PNL, nici cu PSD in acest moment

In sanul acestei formatiuni exista atat voci care au criticat frecvent actiunile Guvernului, printre care se afla si vicepremierul Marko Bela, dar si lideri care considera inoportuna incalcarea acordului de colaborare cu PD-L, tabara in care se afla si senatorul Verestoy Attila.

Constienti ca fara votul parlamentarilor maghiari motiunea nu poate sa fie adoptata, social-democratii si liberalii au convenit sa promita UDMR pastrarea actualelor pozitii detinute in structurile guvernamentale.

"In discutiile pe care le-am avut cu PNL si PC am cazut de acord sa le oferim celor de la UDMR cel putin ce au acum, adica sa nu isi riste pozitii de ministrii, sa nu le fie frica. Deci pozitiile pe care UDMR le are astazi in arcul guvernamental sa se pastreze in viitorul guvern de criza", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan.

Aceasta decizie a fost luata abia dupa ce liderii Opozitiei s-au convins ca udemeristii nu vor abandona "barca puterii" atat timp cat prezenta la guvernare le poate asigura rezolvarea unor probleme mai vechi, precum Legea Educatiei.

Ultima oara cand UDMR a dat semne ca se poate delimita de poltica PD-L a fost in urma cu cateva zile, in timpul votului pe proiectul de reducere a TVA pentru alimentele de baza si a celui de neimpozitare a pensiilor sub 2.000 lei, cand si-a asumat votul in favoarea celor doua proiecte.

Grupul maghiarilor numara 22 de depuati si 9 senatori. Dintre acestia, deputatii Borbely Laszlo si Kelemen Hunor, alaturi de senatorii Marko Bela si Cseke Attila fac parte din actualul guvern, avand, aparent, toate motivele sa accepte oferta PNL si PSD.

Mentinerea pozitiilor actuale intr-un viitor guvern de criza ar spori influneta UDMR in conditiile in care liderii Opozitiei si-au propus reducerea numarului de portofolii din guvern sub 15. In plus, UDMR ar putea juca o carte castigatoare si in comisiile parlamentare, acolo unde PD-L, fara aportul independentilor care nu vor mai fi sustinuti in obtinerea de pozitii, nu poate opune nicio rezistenta in fata noii majoritati.

Pe de alta parte, daramarea actualului Cabinet Boc ar fi un prim pas important catre alegerile anticipate, pe care niciun partid din actuala coalitie de guvernamant nu si le doreste din cauza scaderii de popularitate.

PSD-PC si PNL au impreuna 209 parlamentari, numar egal cu semnatarile date pe "Motiunea Romaniei majoritare". Diferenta pana la 236, cat este minim necesar pentru ca motiunea sa treaca, poate fi asigurata cu usurinta de UDMR, formatiunea care este poate cea mai disciplinata la vot.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#motiune cenzura vot UDMR, #Motiunea Romaniei Majoritare, #promisiuni PSD PNL , #stiri UDMR