Cel mai mare congres din istoria UDMR - Ce s-a decis

Sambata, 25 Mai 2013, ora 19:05
6666 citiri
Cel mai mare congres din istoria UDMR - Ce s-a decis
Foto: site UDMR

UDMR s-a reunit sambata, la Miercurea Ciuc, in cel mai mare Congres de la infiintarea uniunii. Nu a fost aleasa o noua conducere, in schimb a fost modificat statutul formatiunii. Pe agenda au mai figurat discutii despre europarlamentare, Tinutul Secuiesc si revizuirea Constitutiei.

La cel de-al XI-lea Congres al UDMR au participat peste 1.000 de persoane. De asemenea, au fost prezenti si au luat cuvantul liderii politici ai puterii si ai opozitiei - Victor Ponta, Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu.

Cei doi lideri ai USL nu au scapat ocazia si si-au aruncat intepaturi si de aceasta data, iar presedintele UDMR i-a ironizat pe cei doi, dupa ce si-au terminat discursurile.

Ziare.com v-a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

18:50 - Congresul UDMR a adoptat rezolutia "Secuime constienta, puternica". In document se arata ca UDMR este multumita ca nazuintele ultimelor doua decenii in vederea dezvoltarii secuimii si conturarii identitatii sale specifice au inceput sa dea roade, enumerand in context raspandirea simbolurilor secuiesti, cunoasterea istoriei regiunii, popularitatea produselor locale si turismul cultural axat pe traditiile locale, precum si dezvoltarea infrastructurii.

16:20 - Senatorul Marko Bela, fost presedinte al UDMR, le-a transmis delegatilor sa nu se rusineze daca cineva spune ca Uniunea duce o politica temperata, o trimitere la celelalte formatiuni politice maghiare.

"Sa fim sinceri. Spun unii ca suntem prea ingaduitori, ca acum ori niciodata sa batem cu pumnul in masa. Bate tu in masa prietene, daca nu te poti abtine, desi nici eu nu sunt de acord cu tot. (...) Din '89 a picat de doua ori guvernul. (...) Sa nu va rusinati daca cineva spune ca UDMR duce o politica temperata, cu aceasta au picat guverne in Romania si vor mai pica daca nu vor fi atenti la ce fac. Cei care ne acuza ca suntem moderati isi taie singuri craca", a afirmat Marko Bela, citat de Agerpres.

"Pentru ce iti trebuie sa fii mai hotarat? Cel care a arborat un steag sau cel care darama un Guvern, oare cine a facut mai mult?", a mai sustinut Marko.

16:12 - Intrebat de jurnalisti cum comenteaza afirmatia premierului, care a spus ca ii pare rau ca Uniunea nu este la guvernare, Kelemen Hunor a raspuns ca si lui ii pare rau.

"Si mie imi pare rau, cunosc pozitia premierului, si mie imi pare rau. Trenul a plecat in decembrie 2012, eu niciodata nu fug dupa trenurile care au plecat. Vin alte trenuri", a spus Kelemen.

16:00 - Laszlo Borbely a declarat ca UDMR ar trebui sa urmeze modelul din Tirolul de Sud, comunitatea germana din aceasta regiune a Italiei avand nevoie de 37 de ani pentru obtinerea autonomiei.

"In urmatorii doi ani, cea mai mare provocare pentru noi este sa formulam, sa elaboram viziunea noastra privind formele de autonomie din Transilvania si sa o prezentam comunitatii maghiare. Asta este marea provocare pentru noi, sa formulam cum sa mergem mai departe", a mai spus Borbely, citat de Mediafax.

15:10 - Kelemen Hunor a vorbit despre stergerea sintagmei de stat national si despre dorinta maghiarilor de obtinere a autonomiei.

"Noi vrem o Constitutie care, pe langa stergerea sintagmei de stat national, in sfarsit sa recunoasca minoritatile nationale ca factori, parte integranta a statului si care sa ofere posibilitatea autonomiilor. (...) Urgentam si am inaintat deja in Parlament ca, pe langa limba romana oficiala, pe plan regional sa fie recunoscute si limbile minoritatilor. Pentru mai putin nu merita sa luptam. M-am saturat sa dam explicatii legat de steagul secuiesc, imnul secuiesc sau imnul Ungariei. Nu vrem sa dam explicatii, vrem o Constitutie care sa ne recunoasca drepturile", a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

12:30 - Lucrarile Congresului continua cu discursuri ale invitatilor de peste hotare si cu celelalte puncte aflate pe agenda, printre temele de dezbatere figurand modificarea statutului si alegerile europarlamentare.

12:10 - Vasile Blaga si Mihai Razvan Ungureanu parasesc lucrarile congresului. Blaga se saruta pe obraz cu mai multi lideri UDMR, printre care si primarul din Miercurea Ciuc, gazda congresului.

11:58 - Ia cuvantul Mihai Razvan Ungureanu. "Am avut colegi de la UDMR care pot invata ce inseamna onoare pe foarte multi politicieni de la Bucuresti. Iti multumesc Kelemen pentru calitatea ta de ministru, Marko Bela multumesc, Loti Borbely, Atti Deji pe care l-am vazut in sala si multi altii! Iti multumesc Iuliu (Winkler) pentru ca de cate ori ai fost la Bruxelles am discutat. Aceasta este adevarata colaborare. Reamintesc ca UDMR nu a votat motiunea de cenzura si nu a tradat. A inteles care este interesul national. Va sunt dator cu multumire, ati facut politica europeana!".

11:55 - Victor Ponta si Crin Antonescu au parasit lucrarile Congresului, in timp ce la tribuna vorbea un invitat. Cei doi au fost insotiti la iesire de Verestoy Attila.

Ei au fost asaltati de jurnalisti cu intrebari. Ponta si Antonescu s-au intrecut in insinuari si replici unul la adresa altuia. Diferenta de opinii intre cei doi este o evidenta, in premiera de la constituirea USL. Au plecat separat.

11:45 - Vorbeste de la tribuna liderul PDL, Vasile Blaga: "Vreau sa va spun ca PDL nu a tradat niciodata pe nimeni!".

Blaga, la Congresul UDMR: Toata lumea se bate pe prietenia voastra

11:38 - Ponta vine la microfon pentru o precizare. El spune ca la Consiliul European la care a participat recent presedintele Herman Van Rompuy a chemat la un moment dat "Victor!". "Am fost doi care ne-am uitat!", a spus Ponta razand, facand referire la premierul Ungariei, Viktor Orban.

"UDMR este foarte norocos, aveti doi 'Victor' care se lupta pentru prietenia dumneavoastra. Succes!", a incheiat Ponta in aplauzele salii.

11:38 - Kelemen Hunor ii ironizeaza si el pe cei doi co-presedinti USL comentand de la tribuna cu zambetul pe buze: "Vad ca in drum spre Miercurea Ciuc, in elicopter, v-ati inteles in aproape in toate problemele mai putin culorile. Va uram succes!"

11:25 - Crin Antonescu ii ironizeaza si pe udemeristi si pe pesedisti, in frunte cu Victor Ponta.

"Mi-ar placea sa va spun ce as vrea sa va spun, dar nu pot pentru ca sunt aici in calitate de presedinte PNL. Nu v-am adus niciun cadou, sunt un pic stanjenit, la congresul PNL prietenul Kelemen mi-a adus cadou steagul(...) Semnul de prietenie e foarte pretios pentru noi, nu dai unui dusman steagul tau", a spus Antonescu, adaugand "culorile steagului secuiesc imi sunt dragi" si ca i-a "crescut inima" cand a vazut culorile steagului secuiesc, care sunt si ale PNL.

"Sunt un pic uimit ca premierul, care pana de curand avea alergie la portocaliu, acum este rezervat fata de galben si albastru (culorile PNL si UDMR - n.red.). Eu nu am alergie la nicio culoare, am o problema cu dorinta domniei sale de mai mult rosu. Nu! Rosu e destul!", a spus Antonescu in aplauzele salii.

Liderul PNL a vorbit si despre temele majore pe care doreste "dialog si consens cu UDMR", printre care revizuirea Constitutiei sau independenta justitiei.

11:18 - Ia cuvantul vicepremierul Semjen Zsolt, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat din Ungaria.

11:07 - Premierul a atacat-o pe Monica Macovei, spunand ca nu doreste ca in mandatul sau sa mai fie "dosare politice", asa cum a fost cel al lui Zsolt Nagy si acuzand ca pe vremea fostului ministru al Justitiei au fost facute dosare politice "impotriva unui partid sau oameni care deranjau", declaratia sa fiind primita cu aplauze puternice.

"Imi doresc sa construim o justitie cu adevarat indepedenta, imi doresc ca nimeni sa nu mai fie obiectul unei persecutii juridice", a subliniat el.

Despre UMF Targu Mures, Ponta a cerut UDMR sa ii fie partener pentru gasirea solutiilor.

In sala este prezent si Mircea Dusa, ministrul Apararii, deputat de Harghita.

10:50 - Este invitat sa ia cuvantul Victor Ponta, iar un tanar ridica de pe postamentul pe care se afla microfonul steagul secuiesc. Victor Ponta isi cere scuze pentru intarzierea la congres. "Chiar daca mi se datoreaza, presa romana o sa spuna ca e din cauza lui Crin", a ras el.

Despre steagul secuiesc, Ponta a spus ca "are un foarte mare respect", reamintind ca are o istorie care tine de "secuii aliati cu Mihai Viteazu pentru libertate".

Ponta s-a aratat convins ca "UDMR este si va ramane reprezentantul legitim si partenerul de dialog pentru autoritatile statului roman".

"In 2010 ma aflam la Congresul de la Oradea incercand sa va conving sa iesiti de la guvernare, nu am reusit. Imi pare rau, asa cum imi pare rau acum ca nu suntem la guvernare, ar fi trebuit sa fim impreuna. Deciziile politice nu urmeaza mereu calea cea mai inteleapta", a spus Ponta in aplauzele salii, adaugand: "responsabilitatea mea fata de judetele Harghita si Covasna este exact aceeasi ca cea fata de judetul Gorj".

10:48 - Mai multe persoane imbracate in halate albe de medic protesteaza la intrarea in curtea Salii Sporturilor din Miercurea Ciuc fata de neinfiintarea liniei maghiare la UMF Targu Mures, si ii cer premierului Victor Ponta sa se implice in rezolvarea problemei, informeaza Mediafax.

10:44 - Kelemen Hunor ii prezinta pe invitati. Pentru liderii politici romani ordinea este Victor Ponta, Crin Antonescu, Vasile Blaga si Mihai Razvan Ungureanu.

10:40 - Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, acuzat de DNA de fapte de coruptie, ia cuvantul pentru scurt timp. Este aplaudat de sala in picioare.

10:35 - Ponta, Antonescu si Blaga se joaca cu aparatele cu care asculta traducerea. Mihai Razvan Ungureanu este singurul care nu poarta casca, el cunoscand limba maghiara.

10:18 - Si-au facut aparitia Victor Ponta si Crin Antonescu, insotiti de Viorel Hrebenciuc. Ponta l-a lasat mult in urma pe Antonescu. "Nu stiu unde e Crin, ce-ati facut cu el? Crin!", i-a intrebat el razand pe jurnalistii care ii asteptau sa dea declaratii.

Cei doi co-presedinti USL au intrat dupa ce lucrarile congresului incepusera si s-au asezat la locurile rezervate, producand o oarecare valva. Au fost inconjurati de o multime de jurnalisti si fotografi, dar liderii UDMR aflati la tribuna nu au mai coborat sa ii intampine.

10:05 - Lucrarile Congresului au inceput. Se intoneaza imnul Ungariei, in sala sunt prezenti invitati de marca din tara vecina. Victor Ponta si Crin Antonescu nu au aparut, sunt prezenti doar Vasile Blaga si Mihai Razvan Ungureanu. Se intoneaza si imnul Romaniei si cel al Uniunii Europene.

10:01 - Conducerea UDMR, in frunte cu presedintele Kelemen Hunor, este la prezidiu. Congresul sta sa inceapa, Victor Ponta si Crin Antonescu nu si-au facut inca aparitia. Cei doi co-presedinti USL au anuntat ca vor profita de prezenta lor la Miercurea Ciuc pentru a discuta despre renegocierea protocolului USL.

09:42 - Laszlo Borbely: "Vrem sa transmitem un mesaj de solidaritate a comunitatii maghiare. Avem 23 de ani in spate cu multe realizari, suntem o organizatie legitima a maghiarilor, avem circa 90% din voturile maghiarilor. Trebuie sa facem pasul urmator, sa promovam ce vom face in viitor".

Borbely a calificat petitia drept o "diversiune".

Petitie anticoruptie la UDMR. Borbely: "O diversiune!"

09:40 - Primul invitat de marca sosit la eveniment este Vasile Blaga, presedintele PDL. "UDMR este un partener important. Am raspuns cu placere invitatiei, am colaborat foarte bine si cand am fost la putere si in opozitie(...) Colaboram punctual. Va trebui sa depunem eforturi pentru a avea o actiune conjugata in opozitie. Saptamana trecuta am votat impreuna si nu a fost o intamplare", a declarat presedintele PDL.

09:20 - Cu cateva ore inainte de debutul congresului, mai multi lideri UDMR din Harghita au semnat o petitie in care denunta coruptia din interiorul formatiunii si evoca posibilitatea unei rupturi.

Ei cer ca UDMR sa nu fie asociata cu "imaginea corupta a lui Borboly Csaba si a grupului de hoti pe care-l conduce", in caz contrar urmand sa faca publice multe alte activitati ilicite pe care acesta le-ar fi derulat in ultimii ani. Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost recent acuzat de DNA de fapte de coruptie, dar liderii UDMR s-au solidarizat cu el.

Congres o data la doi ani

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat intr-un interviu acordat pentru Agerpres ca prevederea de a face congres din doi in doi ani a fost introdusa in 2007 si ca alegerile pentru conducerea uniunii raman la termen, adica o data la patru ani.

"Miza este uriasa si in aceste conditii, dar nu este una personala. Miza este mare fiindca noi vom modifica statutul. (...) Aducem cateva modificari, spun eu, importante. Va creste numarul membrilor din Consiliul Permanent, for de conducere important, vor intra in acest for mai multi alesi locali. (...)

Vom reduce numarul de membri in Prezidiul UDMR, fiindca trebuie sa facem in asa fel incat deciziile operative, deciziile care nu necesita dezbateri strategice, sa le luam cat mai repede. Vom face o clarificare in ceea ce priveste platformele noastre interne, in asa fel incat sa accentuam rolul lor si sa dam o greutate mai mare platformelor ideologice", a declarat acesta.

De asemenea, la Congres vor fi adoptate sapte-opt documente ce vor cuprinde mesajele politice ale UDMR pentru urmatorii ani, legate de teme precum amendarea Constitutiei, regionalizarea, alegerile europarlamentare, Initiativa Civica Europeana pentru protejarea minoritatilor, dezvoltarea secuimii si problemele Diasporei.

In plus, se va adopta si un document referitor la problemele economice, in care propun solutii pentru trecerea Romaniei de la perioada de criza la dezvoltare economica, si va fi infiintata, in premiera, organizatia de femei a UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#congres UDMR 2013, #congres UDMR Tinut Secuiesc, #Congres UDMR Blaga , #Tinutul Secuiesc