Editorial: Dar de ce sa nu profitam de Tinutul Secuiesc?

Marti, 21 Iunie 2011, ora 12:51
3628 citiri
Editorial: Dar de ce sa nu profitam de Tinutul Secuiesc?
Fotomontaj: Ziare.com

Tot identificam, de ceva vreme, potentialul Romaniei, tragem linie, adunam si ne da acelasi lucru: o tara care poate hrani 80 de milioane de guri, o tara mai frumoasa decat Elvetia, dar ceva mai saraca, motiv sa ne mobilizam.

Cand sa trecem si la fapte, relache in cinci acte, vorba lui Caragiale. Ca aici vin deosebirile: o tara mai putina la minte decat Serbia, mai lenesa decat Germania si mai guraliva decat Lia-Olguta Vasilescu. Care este teribil de ingrijorata ca se coace cu acte Tinutul Secuiesc, in loc sa-si vada de Craiova, unde justitia are deja autonomie.

Ma gandesc asa: de ce sa nu promovam noi in lume, alaturi de salbaticie si lipsa drumurilor, care, daca ar exista, ar contrasta flagrant cu bunaciunile de carnati atarnate de tarani la poarta, si ceea ce avem fara sa ne arogam vreun merit?

Francezii n-au nicio problema in a-i lasa pe secuii din Normandia sa se laude cu branzeturile lor, sau pe secuii din Champagne sa-si promoveze licorile. Toate inseamna traditie, dar si intelepciunea de a o arata intregii lumi, activitate care le asigura un trai imbelsugat.

Nu suntem cu nimic mai saraci - am convingerea ca si duhul poate fi educat. Dimpotriva, o asemenea bogatie, diversitate, rar a asternut Dumnezeu pe lume - "lasa, Petre, ca le trag un popor..."

Portile maramuresene, langa care oamenii te imbie cu o horinca de-ti face stomacul sa cante, Tara Oasului, unde trasaturile locuitorilor sunt identice cu cele ale dacilor de pe Columna lui Traian, tocanita moldoveneasca, ouale incondeiate de Suceava, branza din Marginimea Sibiului, dinozaurii pitici din Tara Hategului, tesaturile din Tara Barsei, colindele cetelor de feciori din Fagaras.

Complexele de superioritate ale banatenilor, cutremurele mici din Tara Vrancei, botoseii din Botosani - toata tara geme de talente, doar sa le vezi. Apoi: kurtos kalacs, gulyas, care-i atat de bun ca ti-l dau secuii numai pe reteta, ca Algocalminul, si are acelasi efect, straiele apretate din Sic, portile si mestesugurile sasesti, borsul lipovenilor, inghetata turceasca (dondurma) si baclava, festivalurile tiganesti.

Avem 18 minoritati, dar si mai multe majoritati. Satmarenii nu se inghit cu maramuresenii, codrenii nu suporta pe nimeni, brailenii i-ar cresta pe galateni, timisenii pe aradeni, maghiarii pe secui, secuii pe moldoveni, iar craiovenii pe toti. Cam asta e tot ce putem in materie de intelegere, motiv pentru care starea de lipsa de viziune a devenit o a doua natura.

Vecina mea, Morico-neni, e mereu suparata pe Csabica, fiul ei, dar nu trebuie sa facem din asta o drama nationala. La toti ne trebuie un nivel de trai mai bun, gaz mai ieftin. Morico-neni il cearta pe Csabico deoarece ia nota 4, nu pentru ca vrea sa-si faca regiune autonoma.

Pana la urma, cu totii apartinem acestui pamant, si ar trebui sa o aratam si altora. Asta e casa noastra, Romania! Si daca nu ne trezim la timp, tot ce ne va mai ramane sunt manifestele lui Pistruiatu'!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tinut Secuiesc Romania, #romani maghiari diversitate etnica, #diversitate etnica culturala , #Tinutul Secuiesc