Opinii: Ferentariul si Secuimea nu vor fi republici!

Sambata, 24 Iulie 2010, ora 19:26
4794 citiri
Opinii: Ferentariul si Secuimea nu vor fi republici!
civicmedia.ro

Sa fim seriosi. Nu exista nicio legatura intre decizia Curtii Internationale de Justitie, care a considerat legala independenta Kosovo, si cererea de autonomie pentru Secuime formulata de Laszlo Tokes.

De fapt, pastorul a facut ce fac politicienii ca el in situatia asta. A speculat momentul. Si faptul ca lumea nu face diferenta. De fapt, nu numai ca autonomia nu e nici pe departe totuna cu independenta, dar oricare din astea doua nu au cum sa se realizeze in viitorul previzibil. Sau ca sa fim mai corecti, Secuimea are aceleasi sanse sa fie autonoma pe care la are si Ferentariul.

Ce e cu Kosovo?

In primul rand, nu se poate face o paralela cu Kosovo. Trebuie spus totusi ca si Romania a fost creata ca stat intr-o maniera asemanatoare.

Dar sa revenim la noul stat. Acolo au fost incalcari grave ale statutului ONU si ale drepturilor omului. A fost genocid, au fost crime impotriva umanitatii. Cele mai multe facute de Serbia, in a carei componenta predominant albanezul Kosovo era.

Federatia Iugoslava, din care la randul sau facea parte Serbia, a fost practic fortata sa renunte la controlul asupra republicii de catre puterile occidentale, tocmai din aceasta cauza. Lucru care e imposibil sa se intample in Romania. Din simplul motiv ca statul roman nu are o politica absurda fata de minoritati, precum Iugoslavia lui Milosevici, unde albanezii erau de-a dreptul oprimati.

De fapt, albanezii se simteau bine in interiorul Serbiei cat au avut autonomie. Cand Milosevici le-a interzis scolile in limba materna, le-a luat drepturile si a incitat la marginalizarea lor, kosovarii s-au revoltat. Prima data pasnic, apoi armat.

Dupa ce provincia a trecut sub control international, independent era inevitabila. Fara acordul statului din care face parte. La fel si-au dobandit independenta zeci de state in ultimul secol. La fel s-a facut si Romania. Cine stie istorie ar trebui sa stie ca in 1877-1878 Romania a fost Kosovo. Ca in 1918 provinciile romanesti au fost Kosovo. S-au rupt fara acordul statului de care apartineau juridic.

Revenind in prezent, decizia CIJ a fost doar confirmarea unei realitati. Ca asa se nasc state. Si se vor mai tot naste in urmatorii ani. Nu asa se nasc insa state pe teritoriul unei tari ca Romania. Si cu atat mai putin nu asa se nasc autonomii aici.

Cine pretinde ca exista posibilitatea, sau pentru unii pericolul, sunt fie ignoranti, fie vor sa speculeze momentul. Deci, nu, nu se poate. Autonomia teritoriala e practic imposibila in momentul asta. Majoritarii n-ar admite, iar maghiarii traiesc bine-mersi fara ea. Sunt integratii societatii romanesti, au mereu reprezentanti la guvernare si suficiente drepturi.

Ce e autonomia?

Decizia CIJ pur si simplu nu ne afecteaza dintr-un motiv simplu. Autonomia nu inseamna independenta. Nu e totuna si nici prima nu duce automat la cealalta. Daca ar fi asa, ar insemna ca Europa ar fi acum impartita in cateva zeci de statulete.

In schimb, Spania, Marea Britanie, Olanda, Finlanda, Rusia, Ucraina si multe alte state europene acorda autonomie pe criteria entice. Si nu sunt in pericol de a se destrama. Mai mult, in cazul celor mai multe dintre ele, autonomia e acordata tocmai pentru ca sunt popoare care altfel nu ar avea nicio patrie.

Spre exemplu, Scotia, Tara Galilor sau Irlanda de Nord sunt reprezentantele unor vechi popoare incluse in Marea Britanie. La fel e cu Tara Bascilor, Catalonia sau Galicia in Spania. Nimic asemanator cu Romania, care nu a inclus toata Ungaria in 1918. Ce-i drept, nu e o cutuma sau un exemplu perfect, dar reflecta un adevar. E inca un motiv pentru care maghiarii pot trai fara un Tinut Secuiesc autonom intr-o Romanie europeana.

Dar oare Laszlo Tokes nu stie asta? Nu stie ca nu numai ca e imposibil din pragmatism, dar ca autonomia nu are nicio legatura cu ce s-a pronuntat ieri? Ba stie foarte bine. Dar stie ca multi nu stiu. Cred ca autonomia inseamna independenta si se tem. Iar lui ii place sa toarne gaz pe foc. Sa profite meschin de ocazie. Pentru ca asta va fi mereu jocul lui politic, pana in momentul in care va inchide ochii. Sansele de a se materializa? Infime. De fapt, un pic mai mici decat cele ca Vanghelie sa proclame autonomia Ferentariului. De independenta, ce sa mai vorbim?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#independenta Kosova, #autonomia Tinutului Secuiesc, #Laszlo Tokes , #Tinutul Secuiesc