DNA: Udrea i-a vandut asistentului ei un Porsche, la un pret mult mai mic decat cel real

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 14:32
5914 citiri
DNA: Udrea i-a vandut asistentului ei un Porsche, la un pret mult mai mic decat cel real

Elena Udrea i-a vandut, anul trecut, lui Tudor Breazu un automobil Porsche Cayenne Turbo, in schimbul unui pret cu mult mai mic decat valoarea de piata, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in dosarul "Gala Bute".

Procurorii sustin, in actul de sesizare a instantei, ca Tudor Breazu a fost, in perioada 2010 - 2012, asistentul personal al Elenei Udrea, fiind platit lunar cu o suma in numerar, nefiscalizata, care reprezenta unica sa sursa de venit.

"In aceasta calitate, Breazu Tudor Liberiu a gestionat activitatea curenta a organizatiei Bucuresti a Partidului Democrat Liberal in numele inculpatei, si a facut mai multe plati catre furnizori de servicii sau salariati. (...) De asemenea, Breazu Tudor Liberiu a intermediat relatia dintre Udrea Elena Gabriela cu mai multe organizatii de presa apropiate acesteia.

Astfel, in urma perchezitiei informatice au fost identificate numeroase mesaje de posta electronica prin care inculpatul transmitea redactorilor solicitarile inculpatei de a difuza stiri cu un anumit continut sau de a elimina stiri deja difuzate si care nu ii erau favorabile, inclusiv cu privire la faptele care formeaza obiectul prezentei cauze", se mentioneaza in rechizitoriul procurorilor.

Conform sursei citate, in urma perchezitiei informatice, au fost identificate mai multe mii de mesaje de e-mail transmise intre Breazu si Udrea, care atesta relatia de subordonare fata de fostul ministru si faptul ca gestiona chestiunile administrative in numele acesteia in perioada in care avea calitatea de presedinte al organizatiei PDL Bucuresti.

DNA: Udrea a achizitionat o geanta de 50.000-100.000 dolari cu bani de provenienta neidentificata

"In aceeasi perioada, inculpatul a cumparat mai multe imobile de la persoane din subordinea Ministerului Turismului sau care aveau relatii cu aceasta institutie, iar in 2014 a primit de la Udrea Elena un automobil Porsche Cayenne Turbo in schimbul unui pret cu mult mai mic decat valoarea de piata", potrivit actului de sesizare a judecatorilor.

Procurorii noteaza si ca Breazu este detinatorul domeniilor de internet care contin numele Elena Udrea si al mai multor marci pentru diferite miscari politice asociate cu aceasta, precum si administratorul firmei Agro Green Nana SRL, societate la care unic asociat este fostul ministru si care este finantata din fondurile proprii ale acesteia.

Udrea, nou mesaj de dupa gratii: Atac la "Justitia patronata de Coldea si Kovesi"

"Toate aceste argumente demonstreaza ca Breazu Tudor Liberiu a actionat in toata aceasta perioada exclusiv ca un interpus al lui Udrea Elena Gabriela, iar patrimoniul sau si actele juridice pe care le-a incheiat reprezinta in realitate patrimoniul si actele juridice ale fostului ministru. In perioada 2010 - 2012 inculpatul a realizat numeroase depuneri de numerar in cuantum total de aproximativ 400.000 RON in conturile bancare proprii, sume a caror provenienta nu poate fi justificata in mod legitim", potrivit procurorilor anticoruptie.

Sursa citata mai arata, in documentul citat, Elena Udrea a achizitionat, in urma cu trei ani, o geanta al carei pret variaza intre 50.000 si 100.000 de dolari.

"Din mesajele de posta electronica si din declaratiile inculpatilor rezulta ca in luna februarie 2012 Udrea Elena Gabriela a achizitionat prin intermediul lui Topoliceanu Ana Maria o geanta Hermes Birkin Crocodile, al carei pret variaza, potrivit datelor existente pe site-ul ebay.com, intre 50.000 si 100.000 USD. Plata pretului s-a realizat in numerar, in conditiile in care provenienta sumei nu poate fi identificata in extrasele de cont bancar ale inculpatei", se mai arata in rechizitoriu.

Mai mult, in documentul precizat, se mentioneaza ca mai multe plati au fost facute catre PDL Bucuresti, organizatia fiind astfel finantata din bani obtinuti din infractiuni de coruptie. Procurorii descriu mecanismul prin care acesti bani ajungeau la partid, fiind folosite inclusiv contracte de donatie fictive.

Elena Udrea ramane in arest. Avocatul anunta ca deputatul PMP isi face blog

Depunerea sumelor de bani in contul partidului, mascate sub forma unor contracte fictive de donatie, era o metoda folosita in special pentru plata salariilor angajatilor sau a prestatorilor care nu acceptau forme alternative de plata. Platile mai erau facute in numerar, fara a se intocmi documente, sau prin transfer bancar realizat de societati implicate direct sau indirect in relatii comerciale cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.

"Inculpata a recunoscut aceasta imprejurare, insa a sustinut ca sumele proveneau din donatii neinregistrate in evidenta partidului, de la donatori care doreau sa isi pastreze anonimatul. In conditiile in care dispozitiile Legii nr. 334/2006 interzic in mod expres finantarea partidelor politice prin sume neinregistrate, eludarea acestor dispozitii imperative demonstreaza ca inculpata a cunoscut si a acceptat provenienta infractionala a sumelor de bani folosite pentru functionarea organizatiei pe care o conducea", conform rechizitoriului.

In documentul citat, anchetatorii arata ca, in 2011, Rudel Obreja l-a contactat Adrian Tudosie Sinica, cerandu-i sa ii indice o persoana dispusa sa ii furnizeze documente contabile fictive si sa ii restituie sumele platite in baza acestora.

"Martorul l-a pus in legatura cu Ceban Iurie, persoana care controla prin intermediari societatile SC Biovros SRL si si SC Biotehnical Industrial SRL si le folosea exclusiv pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala. Administratorul formal al acestor societati era Vasilenco Galina, cetatean moldovean aflat ilegal pe teritoriul Romaniei si care il ajuta pe Ceban Iurie la treburile casnice si la ferma de oi pe care acesta o detine", conform sursei citate.

Pe baza unor intelegeri cu persoane interesate sa inregistreze cheltuieli fictive in contabilitate, arata anchetatorii, Iurie Ceban emitea facturi avand ca obiect prestari de servicii, incasa pretul prin transfer bancar, dupa care retragea sumele in numerar si le restituia beneficiarilor acestor servicii, in schimbul unui comision cuprins intre 5 si 10% din valoarea facturii.

Fostul ministru Elena Udrea, aflata in arest din 25 februarie, a fost trimisa in judecata, marti, de procurorii anticoruptie, in dosarul "Gala Bute", ea fiind acuzata de luare de mita.

Alaturi de Udrea, in fata instantei au ajuns si fostul ministru Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga.

Fostul ministru Elena Udrea este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului "Gala Bute" de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.

Procurorii DNA au dispus continuarea cercetarilor fata de Elena Udrea pentru spalare de bani si folosirea influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Elena Udrea Porche Breazu, #Udrea judecata Gala Bute , #arestata