Elena Udrea crede ca seful SRI ar fi bun de premier. Cum s-a exprimat gresit la DNA Interviu video

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 14:18
21457 citiri
Elena Udrea crede ca seful SRI ar fi bun de premier. Cum s-a exprimat gresit la DNA Interviu video
Foto: Arhiva

George Maior este o persoana echilibrata, un om care in functia de director al SRI a tinut in afara jocului politic aceasta institutie si ar fi o varianta buna pentru functia de premier al Romaniei, a declarat Elena Udrea.

"Depinde cine ar trebui sa il puna pe domnul Maior prim-ministru", spune insa candidatul PMP la alegerile prezidentiale din noiembrie, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Elena Udrea ne-a mai vorbit si despre ceilalti candidati la presedintie, afirmand ca Victor Ponta a facut praf aceasta tara si este contracandidatul de care se teme cel mai putin.

In ceea ce priveste vizita facuta la DNA saptamana trecuta, cand a fost audiata in calitate de martor, Elena Udrea ne-a explicat ca s-a exprimat gresit in momentul in care a declarat ca nu crede in coincidente si ca voia sa spuna ca nu este altceva decat o coincidenta faptul ca a fost audiata inainte de inceperea campaniei electorale.

De ce ar vota romanii o femeie la Presedintia Romaniei?

Cred ca, in primul rand, o femeie inseamna clar schimbarea. Toata lumea este de acord ca trebuie o schimbare. Este adevarat ca se vorbeste despre schimbare, mai ales cand vin alegerile, de 25 de ani. Si nu putem spune ca nu au fost schimbari. Au fost multe schimbari in bine in ultimii 10 ani. Dar am depasit o etapa. Este nevoie din nou de o schimbare. Or, ce schimbare mai mare decat sa vina o femeie presedinte?

In al doilea rand, cred ca o femeie este mult mai determinata, mult mai muncitoare, ea stie ca trebuie sa dovedeasca, la ea nu este nimic de la sine inteles, decat eventual lucrurile discriminatorii sau atacurile care tin de diferenta de gen.

Oamenii de la femei asteapta, si femeile stiu asta, mult mai mult decat de la un barbat. Ele trebuie sa munceasca mai mult, sa fie mai implicate, mai hotarate si chiar sunt. Sunt mai loiale. Si au mai multa buna-credinta. Femeile se jeneaza mai mult decat barbatii de niste lucruri si sunt mult mai corecte decat barbatii.

Care sunt atuurile dumneavoastra in fata Monicai Macovei?

Eu ma bucur ca mai este o femeie candidat, pentru ca in felul acesta ar trebui sa ne fie mai usor. Din pacate, nu prea este solidaritate in randul femeilor, mai ales in politica si lucrul acesta s-a vazut ori de cate ori o femeie a fost atacata.

Deci faptul ca suntem doua femei in competitie ar trebui sa ne faca viata mai usoara. Suntem doua profiluri diferite si este foarte bine ca este asa. Nu trebuie sa fim toti oamenii politici la fel. Nici macar femeile din politica nu trebuie sa fie toate la fel. Cred ca prezenta doamnei Macovei face ca oamenii sa priveasca doamnele din competitia pentru presedintie cu mai multa deschidere.

Care va fi primul lucru pe care il veti face in calitate de presedinte, daca veti castiga alegerile?

Pai primul lucru pe care l-as face ar fi sa il schimb pe Victor Ponta. Am vazut ca sunt candidati care spun ca ar putea lucra cu Victor Ponta. Atat domnul Iohannis, cat si doamna Macovei au spus ca ar putea lucra cu domnul Victor Ponta. Eu as putea lucra cu oricine, dar intrebarea mea este: Merita? Merita sa mai piarda Romania doi ani cu Victor Ponta prim-ministru? Eu cred ca nu merita. Eu cred ca presedintele care va veni, si eu sper ca eu voi fi viitorul presedinte al Romaniei, il va schimba pe Victor Ponta si tot guvernul lui.

Deci primul lucru ar fi sa schimb Guvernul Ponta si sa aduc un guvern competent, care sa recupereze anii pierduti cu Victor Ponta si ministrii lui.

Inteleg ca nu ar fi posibila o colaborare Elena Udrea presedinte - Victor Ponta premier. Dar o colaborare Victor Ponta presedinte - Elena Udrea premier?

Cred ca as fi un premier de vreo 100 de ori mai bun decat Victor Ponta. Dar nu vad in ce context as putea eu sa fiu premierul lui Victor Ponta. Eu sper ca romanii nu vor vota cu Victor Ponta presedinte niciodata. Nu as putea sa fiu premierul unui om care nu are niciun fel de viziune pentru tara asta si ale carui apucaturi sunt cele pe care eu as vrea sa nu le mai vad niciodata la un lider politic in Romania, si anume: autoritariste, totalitare, am vazut cultul personalitatii manifestat la Victor Ponta, om tanar in politica, din pacate avand aceasta bucurie de a fi ovationat chiar si de oameni platiti sa faca asta.

Deci nu ne potrivim. Nu suntem acelasi fel de oameni. Nu as putea sa colaborez cu Victor Ponta nici in situatia inversa: eu premier si el presedinte.

De ce contracandidat va temeti cel mai mult?

De niciunul. Contracandidatii sunt mult mai slabi decat mine. Din nefericire, au partide mari in spate. Din pacate, exista acest vot care vine din partea partidelor pentru candidatii pe care partidele ii sustin, dar contracandidatii, fie ca vorbim de candidatul PSD fie ca vorbim de candidatul ACL, sunt oameni mult mai putin pregatiti pentru ceea ce inseamna functia de presedinte decat sunt eu. Sunt oameni care au demonstrat sau nu au demonstrat mare lucru in trecutul lor. Victor Ponta a demonstrat ca poate sa faca praf o tara daca o guverneaza, iar domnul Iohannis, in afara de faptul ca a condus Sibiul ca primar, nu a facut nimic.

Ce contracandidat v-ar fi cel mai comod in turul doi?

Victor Ponta, clar.

Serviciile au devenit un actor in aceasta campanie electorala. Directorul SIE candideaza, se vorbeste de doua luni de un ofiter acoperit printre prezidentiabili. In acest context, George Maior, seful SRI, vi se pare ca ar fi un premier potrivit?

Depinde cine ar trebui sa il puna pe domnul Maior prim-ministru. Despre domnul Maior parerea mea este una buna, a fost un om care in functia de director al SRI a tinut in afara jocului politic aceasta institutie si a reusit sa intareasca aceasta institutie, atat in plan intern, cat si international.

Ca prim-ministru, el insusi este o persoana echilibrata, desi a fost numit de Traian Basescu pe principiul serviciile sa fie conduse de un politician al Opozitiei, deci venea de la PSD in momentul in care a fost numit acolo, a reusit sa fie un om care nu a amestecat deloc eventualele preferinte politice pe care le-ar fi avut cu ceea ce avea de facut in fruntea institutiei. Asta dovedeste un mare echilibru.

Fata de alte variante, in acest moment, cred ca ar fi o varianta buna. Dar nu stiu cu cine sa faca acest parteneriat domnul Maior.

Cum vedeti scandalul ofiterului acoperit? Aveti idee despre cine este vorba? Dezavantajeaza acest scandal vreun candidat?

Eu nu sunt, sigur. Eu am scapat. Asa, toti avem o parere cine ar putea sa fie. Unii zic de un candidat, altii de alt candidat.

In acest moment, cata vreme speculatiile sunt cu privire la mai multi candidati, probabil ca nu ar fi afectat in mod special unul anume. Dar intr-un tur doi, daca exista suspiciunea destul de argumentata asupra unui candidat, cred ca il poate afecta. Mai ales, daca acel candidat ar fi de stanga, spre exemplu.

Deci, daca acel candidat ar fi candidatul PSD si l-as contracandida eu, care sigur nu sunt ofiter acoperit si nici nu am fost, cred ca i-ar fi foarte greu sa ia voturi de la electoratul de centru dreapta, fara de care nu ar putea sa castige alegerile.

Impotriva lui Traian Basescu au votat 7,4 milioane de romani. Avand in vedere acest numar mare de votanti antiBasescu, credeti ca este un avantaj pentru dumneavoastra ca va sustine in aceasta campanie electorala?

Pai eu o sa scad mortii care au votat impotriva domnului Traian Basescu la referendum, o sa curat listele de toti cei care au fost adusi de domnul Dragnea si o sa constatam ca or fi fost vreo 5 milioane. Dar sa stiti ca tot 5 milioane au votat impotriva lui si la alegerile din 2009, Traian Basescu a castigat cu peste 5 milioane. A fost o diferenta care a insemnat majoritatea si Traian Basescu a devenit presedinte.

Eu mi-as dori ca toti cei care au votat cu Traian Basescu sa voteze cu mine si cred ca ar fi un lucru extraordinar, daca as fi capabila sa iau votantii domnului presedinte.

Traian Basescu spune ca vreme de 10 ani v-a protejat. In ce fel?

Cred ca a spus ca m-a crescut politic. Traian Basescu a crescut pe foarte multi politic. Pe toti cei din PDL i-a ajutat sa ajunga in functii importante. Traian Basescu a dat o ocazie multor politicieni sa atinga un nivel al carierei politice. Au devenit ministri, consilieri prezidentiali, consilieri de stat. Pe foarte multi i-a crescut politic. Unii dintre ei, de-a lungul timpului, au fost alaturi de Traian Basescu.

Numai ca, pe masura ce mandatele presedintelui se apropiau de sfarsit, fiecare a incercat o iesire de siguranta, fiecare a incercat sa-si faca un proiect acolo unde a simtit ca are mai mult de castigat, pe principiul: "daca Traian Basescu nu o sa mai fie presedinte si nu o sa mai poata sa ne mai duca la guvernare, atunci de ce sa nu incercam noi variante care ne convin noua mai mult".

Desi am fost multi in echipa cu care Traian Basescu s-a luptat, cel putin in ultimii 10 ani, pentru modernizarea Romaniei si pentru reformele pe care a inceput sa le faca, unii au abandonat aceasta echipa, eu sunt dintre cei care a ramas pana in acest moment. Ma bucur ca sunt dintre cei care au putut sa dobandeasca experienta politica in echipa celui mai puternic politician pe care l-a avut Romania in ultimii 25 de ani.

Ce ati vrut sa spuneti afirmand pe scarile DNA ca nu credeti in coincidente? Este chemarea dvs la DNA un gest politic? Acuzati DNA de politizarea justitiei?

Nu, in niciun caz. Si in niciun caz nu as face aceasta referire, gandindu-ma la procurorii cazului in care am dat declaratii de martor. Am vrut sa ma intorc chiar atunci, dandu-mi seama cum a iesit exprimarea, dar plecasem pe sens unic cu masina. Doua lucruri am vrut sa corectez. Cineva m-a sunat si mi-a spus "vezi ca ai spus ca urmeaza sa se inchida dosarul, sau ceva de genul acesta", iar eu am vrut sa spun ca urma sa se finalizeze, acum procurorii stiu in ce fel il finalizeaza si chiar ei mi-au spus ca trebuie ca toti martorii sa vina sa dea declaratii pentru ca urmau sa il finalizeze si nu stateau sa mai astepte sa treaca nu stiu cat timp.

Deci era "a finaliza", nu "a inchide" in sensul ca se inchidea dosarul, iar intrebarea care mi s-a pus acolo, in loc sa spun "nu cred ca este altceva decat coincidenta", am spus "nu cred in coincidente".

Cand ati divortat de dl Cocos, stiati ca in cazul Mircrosoft incepusera comisii rogatorii?

Nu, categoric nu. Eu am aflat cand a aparut in presa. Si despre implicarea fostului sot in momentul in care a aparut la televizor declaratia de martor.

Doamna Monica Macovei spunea intr-un interviu pentru Ziare.com ca se indoieste ca poporul roman va vrea sa voteze un candidat precum dvs si se intreba de unde aveti banii pe care ii aveti. Spunea Monica Macovei ca nu crede ca ati fost "de-a lungul anilor un exemplu de integritate, cinste, moralitate, de seriozitate pentru electorat".

Din pacate, doua femei in competitie nu au loc. Cel putin, doamna Macovei. Eu am loc de toata lumea. Mi se pare o ipocrizie sa judeci si partidele si candidatii in felul acesta, cata vreme doamna Macovei a avut atatea afise, atatea panouri, atatea bannere cum n-am vazut la nimeni in toata tara la europarlamentare.

Intrebarea mea este de unde a avut dansa acesti bani? Cum si-a finantat campania, cum si-o finanteaza acum? La Miscarea Populara este foarte greu cu campania. Dar incercam, cu contributii de la membri, cu ce mai pot sa sustin eu ca si candidat.

Atat timp cat accepti sa candidezi pentru un partid care cheltuie niste bani pentru tine si nu ii intrebi de unde aveti bani sa imi finantati voi campania, mi se pare o mare ipocrizie sa te intorci apoi sa spui ca partidele se finanteaza nu stiu cum.

Domnul Ludovic Orban sugera ca exista un blat in aceasta campanie intre Victor Ponta si Traian Basescu. Ne-a declarat ca unul dintre principalii sustinatori financiari ai dumneavoastra e grupul Niro, iar Ilie Sarbu, Victor Ponta si Daciana Sarbu locuiesc intr-un ansamblu rezidential construit de Niro.

Ar fi minunat daca as avea pe cineva care sa ne faca o sponsorizare la partid, chiar si pe domnul Ludovic Orban. Atacuri de genul acesta vin de fapt pentru a masca ce se intampla in ACL. Cum poti sa spui ca exista o intelegere intre Traian Basescu si Victor Ponta, cand singurii care se bat cu Victor Ponta sunt Traian Basescu si Elena Udrea. Ati vazut ca s-a lansat candidatul ACL.

Ati auzit un singur cuvant, o singura referire la Victor Ponta? Noi am facut un mars, al treilea intr-un an. La primul mars, impotriva cresterii accizei la combustibil nu a participat nimeni.

Am facut apoi un mars pentru statul de drept cand s-au implinit doi ani de la referendumul de suspendare a presedintelui din 2012. Nu a venit nimeni. Ultimul mars l-am facut duminica trecuta, cand ne-am dus sa protestam in fata Guvernului impotriva proastei guvernari si pentru locuri de munca.

Noi am adus 10 mii de oameni sa strigam "jos Ponta", l-am criticat cu argumente si facem asta de doi ani de zile, in timp ce ceilalti nu scot un cuvant despre Victor Ponta si despre familia domnului Ponta si noi suntem intelesi cu Victor Ponta? Deci cat de stramba sa iti fie logica sa spui asa ceva?

I se mai parea suspect domnului Orban si faptul ca sunteti promovata destul de bine de Romania TV si spunea ca Sebastian Ghita nu ar accepta asta fara acordul lui Ponta si fara o intelegere.

De ce patronii unui post de televiziune fac un lucru sau altul nu e treaba mea. Eu am vrut sa ma duc si la Antena 3. Si este adevarat ca acolo fostul patron Dan Voiculescu a interzis pur si simplu prezenta Elenei Udrea pe televizoare.

Am inteles ca oamenii mai vor si rating la televiziuni. Am vazut la Romania TV si sustinatori sau lideri de opinie de centru dreapta, foarte frecvent.

Nu imi dau seama, ca nu urmaresc, daca alti candidati se duc acolo. Dar pe mine cand ma invita cineva de la o televiziune, indiferent de unde este televiziunea, ma duc pentru ca este foarte important sa iti dai mesajele pe tot electoratul.

Deci daca m-ar invita la Antena 3 eu m-as duce, pentru ca acel electorat trebuie sa auda si punctul de vedere al celui care este tocat de 10 ani non stop acolo, cum sunt eu.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Elena Udrea candidat presedintie, #Elena Udrea prezidentiale, #George Maior premier, #alegeri prezidentiale 2014 , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014