Presa de azi: Nereguli pe toate fronturile in cazul Udrea

Miercuri, 12 August 2009, ora 07:05
2368 citiri
Presa de azi: Nereguli pe toate fronturile in cazul Udrea

Autoritatea care reglementeaza achizitiile publice si Ministerul Turismului tin in sah Comisia Udrea, titreaza Gardianul in editia de miercuri.

Parlamentarii din comisia de ancheta care analizeaza sumele cheltuite de Ministerul Turismului pentru actiuni de promovare a turismului si a imaginii Romaniei i-au audiat, marti, pe jurnalistii Victor Ciutacu, Dan Constantin, ambii redactori-sefi ai Jurnalului National, Alecu Racoviceanu, directorul ziarului Gardianul, si Lucian Gheorghiu, redactor al departamentului politic al ziarului Cotidianul.

Analiza Comisiei parlamentare a inceput cu stangul din cauza faptului ca atat Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), cat si Ministerul Turismului nu au transmis informatiile cerute de reprezentantii Legislativului.

Ca urmare, deputatul UDMR Petru Lakatos a criticat, in sedinta comisiei, faptul ca ANRMAP si-a modificat, in data de 9 iulie, regulamentul de functionare, in sensul de a nu mai difuza aceste dosare decat organelor judecatoresti.

Nereguli pe toate fronturile in cazul Udrea, scrie Ziua, precizand ca seful Comisiei pentru anchetarea neregulilor de la Ministerul Turismului, Ludovic Orban, a aratat marti ca Elena Udrea a modificat planul de achizitii al Ministerului, taind de pe lista de achizitii perdelele si draperiile care au creat atata valva.

Pe parcursul primei zile de audieri, deputatii au ascultat faptele expuse de reprezentantii mass-media care au investigat neregulile din Minister. Orban si-a exprimat nemultumirea si fata de faptul ca Ministerul Turismului a trimis Comisiei doar 1% din documentele solicitate.

Deputatul liberal s-a mai aratat contrariat de faptul ca reprezentantii Ministerului au declarat ca evenimentul de Paste din Bucovina nu a fost organizat de Turism, desi erau alocati pentru acesta 117.000 de euro.

De asemenea, s-a dezbatut creditul pe care Elena Udrea l-ar fi avut la BRD, confom a doua declaratii consecutive de avere, prin studierea in paralel a acestora descoperindu-se ca Udrea si-a rescadentat imprumutul.

Jurnalul National informeaza ca Udrea si-a taiat singura perdelele. Cazul Udrea capata o turnura halucinanta. Prima zi de audieri in comisia parlamentara de ancheta (care a debutat cu jurnalistii) a scos la iveala niste dezvaluiri care, daca esti normal la cap, te fac sa te crucesti.

Autoritatea care monitorizeaza achizitiile publice, organismul guvernamental care a albit-o in avans pe Monica Iacob Ridzi, si-a schimbat peste noapte regulamentul de functionare, refuza sa raspunda Parlamentului si discuta numai cu procurorii. Preventiv, sefa portocalie a jandarmului achizitiei publice si-a tras un binemeritat concediu in aceasta perioada, ca tot ne anuntase Emil Boc ca nu pleaca nimeni de pe metereze.

Elena Udrea trimite organismului parlamentar care o ancheteaza numai ce documente are chef si la indemana, dar voluptuoasa cum o stim in ale autodemascarii scapa catre Casa Poporului si-un plan de achizitii modificat la perdele, taiat si semnat de mana ei. Sau, in fine, de una dintre cele 50 de maini pe care le foloseste la semnat.

Ca sa se intregeasca tabloul de Kusturica, in timpul audierilor de marti s-a dezvaluit ca in clipul Ministerul Turismului s-au folosit cai salbatici si grav bolnavi, dupa care ecologistii alearga zadarnic sa-i eutanasieze.

Din Romania libera aflam ca Udrea ignora Legea achizitiilor, comisia o urecheaza. Anunturile de atribuire a contractelor pentru care Elena Udrea este acum cercetata de Parlament au fost publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice cu mare intarziere, Parlamentarii par sa nu fie tratati altfel: comisia se plange ca nu a primit toate actele solicitate.

Pana cand comisia parlamentara de ancheta va stabili oportunitatea contractelor de publicitate prin negociere directa oferite de Ministerul Turismului, institutia condusa de Elena Udrea pare sa fi incalcat legea privind achizitiile publice.

Contractele de promovare a programelor de Paste din Bucovina si de pe litoral la posturile de televiziune Pro Tv Antena 3 si Realitatea TV, dar si decontarea concertului Goran Bregovic si promovarea campaniei "Romania Land of Choice" in cotidianul francez "Le Figaro" au aparut in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) mult mai tarziu decat prevede legea.

Legea achizitiilor publice obliga toate institutiile de stat sa introduca anunturile de atribuire a contractelor in termen de maximum 48 de zile in SEAP. Ministerul Turismului a depasit acest termen in unele cazuri si cu aproape trei luni.

Evenimentul Zilei noteaza ca Amalia Nastase se recunoaste clienta lui Udrea. Noi suspiciuni ale parlamentarilor in cazul cazul cheltuielilor de la Ministerul Turismului o vizeaza pe sotia tenismenului Ilie Nastase, Amalia.

Ea a intrat marti in vizorul comisiei parlamentare de ancheta dupa ce directorul cotidianului Gardianul, Alecu Racoviceanu, le-a indicat deputatilor in timpul unei audieri faptul ca firma Amaliei Nastase, "Eventures", a intocmit o factura proforma pentru lansarea campaniei "Romania - Land of choice" la Paris "cu mult inainte" ca Ministerul Turismului sa anunte oficial evenimentul.

"Pentru mine ramane un mister cum aceasta firma privata a sotiei unuia din protagonistii videoclipurilor difuzate prin contractul Eurosport-CNN (Ilie Nastase -n.r.) a stiut cu mult timp inainte ce fel de eveniment vrea sa organizeze Elena Udrea", a spus Racoviceanu la audieri.

Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, Amalia Nastase a confirmat practic ca firma sa facuse bugetul pentru eveniment inainte ca ministerul sa intocmeasca un caiet de sarcini.

"Acest buget este unul care a fost prezentat inainte sa apara caietul de sarcini. Nu e un secret ca s-a discutat dinainte", a spus ea. "Evident, sunt nereguli, le vom verifica", a replicat liberala Adriana Saftoiu, membra in comisia de ancheta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Elena Udrea comisie, #ancheta cazul Udrea, #nereguli comisie Udrea , #comisie ancheta
Comentarii
C
CIOCOII LUI LENIN OCROTITI DE SANDRAMAUA KGB-istă
rank 1
DIN 1945 NU S-A SCHIMBAT NIMIC ESENTIAL. POJGHITA AMĂGITOARE ESTE DOAR O APARENTZĂ DATĂ DE ALTE DECORURI SI ALTE MĂSTI. PIESA A RĂMAS ACEEASI !