Ziare.com

Condamnarea Elenei Udrea ramane in picioare? Inalta Curte vrea sa afle daca legislatia UE bate deciziile CCR, atunci cand se pierd bani europeni

de Ionel Stoica
Marti, 26 Martie 2019, ora 11:54

   

Condamnarea Elenei Udrea ramane in picioare? Inalta Curte vrea sa afle daca legislatia UE bate deciziile CCR, atunci cand se pierd bani europeni
Aplicarea prioritara a dreptului UE privind protejarea intereselor financiare ale comunitatii europene permite unei instante nationale sa inlature aplicarea unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR)? Cine are prioritate in acest caz, principiul protejarii fondurilor europene sau o decizie CCR?

Acestea sunt o parte dintre intrebarile pe care Inalta Curte le-ar putea trimite la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Magistratii care judeca dosarul Gala Bute - Elena Udrea au ridicat aseara din oficiu aceasta problema. Asta in contextul in care Elena Udrea este acuzata in acest dosar si de o tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Inalta Curte va lua o hotarare pe 22 aprilie, atunci cand avocatii si procurorul DNA trebuie sa raspunda daca se impune sau nu sesizarea CJUE in acest caz. Cele trei intrebari, la finalul articolului.

Mai multe persoane condamnate definitiv in dosarul Gala Bute, printre care si Elena Udrea, au facut contestatii in anulare in baza deciziei CCR privind constituirea completurilor de 5 judecatori.

Pericol de prescriere a faptelor

Daca sentinta este desfiintata, iar procesul rejudecat, procedura ar putea dura mai multa vreme. Exista riscul ca faptele din acest dosar, facute in perioada 2010-2011, sa se prescrie.

Cu alte cuvinte, CJUE ar trebui sa explice ce se intampla cu procesele in care sunt judecate infractiuni privind fraudele din fonduri europene si care sunt afectate de diferite decizii date de CCR.

Principiul preeminentei dreptului european

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca in acest caz este vorba de principiul preeminentei/suprematiei dreptului european, consfintit prin hotararea Costa impotriva ENEL din data de 15 iulie 1964, si prin jurisprudenta ulterioara constanta a CJUE.

In cazul Costa v. ENEL, Curtea de Justitie Europeana a pus bazele principiului rangului prioritar al dreptului comunitar.

CCR vs UE

De altfel, o intrebare aproape similara a trimis la CJUE si Curtea de Apel Bucuresti in luna februarie 2019.

"Principiul suprematiei dreptului european, asa cum a fost consfintit prin hotararea Costa impotriva ENEL din data de 15 iulie 1964, si prin jurisprudenta ulterioara constanta a CJUE, se opune unei reglementari interne care sa permita unei institutii politico-jurisdictionale, precum Curtea Constitutionala a Romaniei, sa infranga sau cel putin sa repuna in discutie prin decizii nesupuse vreunei cai de atac principiul mentionat anterior?"

Citeste si: Judecatorii romani sesizeaza pentru a treia oara CJUE: Decizia CCR privind infiintarea Sectiei de anchetare a magistratilor respecta dreptul european?

Ce vrea sa lamureasca ICCJ

Inalta Curte pune in discutie trei intrebari.

1. Articolele din legislatia europeana privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securitatii juridice se opun deciziei CCR in cazul completurilor de 5 judecatori, in sensul crearii unor cai extraordinare de atac impotriva sentintelor definitive?

2. Prevederile europene se opun deciziei CCR potrivit careia un complet din care face parte un judecator cu functie de conducere care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, ar fi lipsit de independenta si impartialitate?

3. Aplicarea prioritara a dreptului european permite unei instante de judecata sa inlature aplicarea unei decizii CCR, vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?

Cele trei intrebari puse in discutie

1. "Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1, alineatul 1, literele a) si b) si articolul 2, alineatul 1 din Conventia elaborata in temeiul articolului K3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securitatii juridice trebuie interpretate in sensul ca se opun adoptarii unei decizii de catre un organ exterior puterii judecatoresti, Curtea Constitutionala a Romaniei, care sa aprecieze asupra legalitatii compunerii unor complete de judecata cu consecinta crearii premiselor necesare admiterii unor cai extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti definitive pronuntate intr-un interval de timp?"

2. "Articolul 47, alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat in sensul ca se opune constatarii de catre un organ exterior puterii judecatoresti a caracterului lipsit de independenta si impartialitate al unui complet din care face parte un judecator avand functie de conducere si care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, regula aplicabila in toate cauzele completului respectiv, hotararea adoptata fiind obligatorie potrivit dreptului intern?"

3. "Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, pronuntata intr-o sesizare vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?"


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25755 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mey, Suca: stai bland si asculta temeinic!

RO a semnat aderarea la UE care spune clar: "in caz de conflict intre prevederile legale, legislatia europeana trece inaintea celei nationale". Vezi punctul?

- Suveranitatea, suzeranitatea si neatarnarea sunt ca masa si darul: la tine acasa, nu in targ in vazul lumii. Tu esti din aia cu dosul in 2 luntri: sa poti fura bani europeni, dar sa fii condamnat cu suspendare si parandarat de justitia lui Tudorica-buze-reci.

 

 

cecereul

avea datoria sa-l scape pe zdragnea
nutzi este "beneficiara colaterala

 

 

iar n-ai priceput

era vorba despre justitia lui tumorel a lui ciordache, nicolicea si serban niciolaie
locotenentii condamnatului zdragnea
de care ce sa vezi, se bucura acum si udrea

 

 

TRADATORII ASTIA CRED

ca, daca au promis mutarea ambasadei, vor fi salvati si cu sentintele albite??? He, he, he...prost sa fii sa crezi asa ceva! In Romania anului de gratie 2019!!!

 

 

Condamnarea Elenei Udrea ramane in picioare?

Sa scape toata lumea, dragnea, tariceanu, toti PSDistii, ALDeistii si UDMRistii, si cine o mai fi, numai Nuti, nu! Ea trebuie, daca ar fi dupa ei, agatata in carlig, unsa cu miere si data la muste in puscarie.

 

 

ANDROIDULE,

in propozitie este vorba despre BANII luati de la popoarele Europei! Nu doar de la romani!!! Cand furi banii altuia, chiar de te numesti englez, esti urmarit in toata lumea! Nu va mai faceti ca nu intelegeti! Sau chiar credeti ca magistratii europeni nu inteleg ce fac confratii lor de la C.C.R, de 2 ani incoace???

 

 

Halucinant !!!

Increderea in justitie este la 8% (sondaj real) si nino, nino Tarcea...ptiu...

Citez: "Principiul preeminentei dreptului european

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca in acest caz este vorba de principiul preeminentei/suprematiei dreptului european, consfintit prin hotararea Costa impotriva ENEL din data de 15 iulie 1964, si prin jurisprudenta ulterioara constanta a CJUE."

Dar despre principiul suveranitatii nu ati auzit ?

E de ras daca nu ar fi de plans...

Uite ce "elite" conduc justitia din Romania...

Se mai mira lumea de ce PSD-ul castiga alegerile pe banda rulanta...

 

 

ca sa vezi

mai printule cum se invarteste roata
asa faceati si voi cu fonta, asa faceti si acum cu zdragnea
sa auzim de bine, ca de vazut....(vorba orbului!)

 

 

COANA JOITICA,

"impariala ca romanul"! In tara, cand avea sedintele in instanta, purta Steaua lui David! Ca doar nu noua ni se adresa cu gesturi nazale! Acum, prin Costa Rica, a revenit la cruce! "Amuzanta" aceasta... fufa de lux, educata de Magureanu - Asztalos! Abia astept s-o vad adusa in catuse si priponita in celula comuna!!!

 

 

Au ajuns pesederastii sa faca zid de aparare ...

... pentru Oudrea-Ciubuc.

 

 

Altu...

:):):)

Citez: "in caz de conflict intre prevederile legale, legislatia europeana trece inaintea celei nationale"

Nino, nino, nino :):):)

Pai in caz de conflict intre prevederile legale mergi la CCR, ce treaba are legislatia europeana ???

Adica, legilatia din Germania e la fel cu aia din Franta ori Romania ?

Legislatia europeana contine legile carei tari? Aaa...am inteles, legislatia europeana...da...care-i aia ?

Ptiu... dupa ce ca aveti dereglaje la supape mai si nino, nino, nino...

NU se poate, nimic si nimeni nu este peste CCR, asa scrie in Constitutie !!!

Aaa... schimbati Constitutia? OK, putem merge pe legile din Rusia ca tot suntei fani, voi astia mai neo-talibani...

 

 

Ma bucur ! Aceasta parasuta ordinara NU poate

justifica averea extraordinara pe care o poseda, chiar si

cu banii proveniti de la Cocos care, si ei ,sunt obtinuti

in buna parte pe c.rul acestei cocote.

 

 

Vin rușii!

Nuțico, ce-ai fost și ce-ai ajuns! Erai ridicată in slăvi de presa de propagandă, exact cum este Kovesi in ziua de astăzi! Rău ai mai ajuns, dar pămantul este rotund, nu?

 

 

ha, ha, ha, se strange latzul in jurul gatului....

...presedintelui pesederast al odaii deputatilor parlamentului romanisatanez. avand in vedere ca numitul dracknea livakke niciolaie este acuzat ca a participat la deturnarea ilegala de fonduri, si cum legislatia ue are prioritate fata de legislatia romanisataneza, inseamna ca tot cat s-ar screme logofatu' dreptatii mioritice tumorel todirel, nimic nu-l va putea scapa pe numitul dracknea livakke niciolaie de stat la racoare cu ghiulele grele cu lanturi legate de picioare.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor