Elena Udrea, la DNA: Voi contesta cautiunea de 5 milioane de lei (Video)

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 10:52
3384 citiri
Elena Udrea, la DNA: Voi contesta cautiunea de 5 milioane de lei (Video)
Foto: B1 TV

Elena Udrea a venit la Directia Nationala Anticoruptie, luni dimineata, pentru a fi audiata in dosarul privind creditul contractat de la BRD, cauza care a fost trimisa la DNA de procurorii DIICOT.

Deputatul Elena Udrea a ajuns in jurul orei 09:45 la sediul DNA. Udrea a fost citata de vineri sa se prezinte luni pentru a fi audiata in dosarul privind creditul pe care l-a luat de la BRD.

Al patrulea dosar pentru Elena Udrea: Complicitate la abuz in serviciu in dosarul creditului de la BRD

"Voi contesta la instanta si in fata procurorului atat cuantumul, cat si masura. Atat timp cat toate bunurile mele sunt sub sechestru, am indemnizatia, dar veniturile mele sunt minimale, nu am cum din banii astia sa achit o cautiune de 1.200.000 de euro pana maine", a declarat Elena Udrea la intrarea in sediul central al DNA.

Dosarul privind creditul contractat de la BRD este al patrulea al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, dupa Microsoft, Gala Bute si Hidroelectrica, in acesta din urma fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului fiind pus sub urmarire vineri.

Procurorii DIICOT au instrumentat dosarul privind acordarea, in mod ilegal, a mai multor credite de catre BRD. Intre acestea se numara si cel facut de Elena Udrea, in valoare de aproximativ trei milioane de euro. In cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT si-a declinat competenta, in 4 martie, si a trimis dosarul la DNA.

Surse judiciare au declarat ca in noul dosar instrumentat de DNA a fost deja audiat si pus sub invinuire, pentru modul in care Udrea a obtinut acel credit, fostul vicepresedinte al BRD Sorin Popa.

Masura fara precedent pentru Elena Udrea: control judiciar pe cautiune - trebuie sa plateasca 5 milioane de lei

Elena Udrea a spus, vineri, ca procurorii o acuza in acest nou dosar de complicitate la abuz in serviciu, pentru "faptul ca banca respectiva dadea un tip de credite", iar ea a l-a solicitat. "Adica, daca dumneavoastra solicitati ceva ce se constata ca n-a respectat tocmai procedurile, sunteti complice", a spus Elena Udrea.

Tot vineri, intr-un alt dosar, Elena Udrea a fost pusa sub control judiciar pe cautiune, stabilita la cinci milioane de lei, caz in care acuzatiile DNA sunt legate de vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

La iesirea din sediul DNA, vineri, Elena Udrea a spus ca la DNA ar trebui sa se infiinteze "Sectia de urmarire penala a Elenei Udrea", adaugand ca crede ca "DNA se ocupa de Elena Udrea si, din cand in cand, ca sa arate ca mai exista si alta activitate, mai apare cate un personaj".

Intrebata daca se va imprumuta pentru a plati cautiunea, Udrea a raspuns: "Da, de la Pescariu si de la Claudiu Florica, promit ca o sa incerc sa ma imprumut de la ei".

Ea a mai spus ca a dat detalii procurorilor legat de modul in care s-au cheltuit, in campania electorala din 2012 a PDL, cei 5 milioane de lei pe care este acuzata ca i-a primit de la un om de afaceri, Bogdan Buzaianu, potrivit fostului ministru, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

"Or eu nu inteleg de ce trebuie sa mi se puna o cautiune de 5 milioane de lei, mie, pentru niste bani cheltuiti in campania electorala, pentru care am dat detalii. Este campania electorala din 2012, deci nici denuntatoarea macar nu spune altceva decat spun eu si, mai mult, am dat chiar detalii concrete despre modul in care s-au cheltuit banii, despre cine a mai adus bani la partid si asa mai departe", a spus Elena Udrea, fara a preciza, la intrebarea jurnalistilor, despre ce finantatori mai este vorba.

Elena Udrea a mai spus ca se considera persecutata si ca va sesiza "toate institutiile internationale si toate ambasadele, pentru ca nu se poate sa asisti la o linsare evidenta a unui lider politic, care a avut curaj sa devoaleze increngatura dintre SRI si DNA care se ascunde in spatele asa-zisei actiuni anticoruptie care vedem ca se refera doar la Elena Udrea".

DNA a cerut in 20 octombrie aviz de la Camera Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, in dosarul ce vizeaza vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

In dosarul privind creditele BRD, DIICOT a inceput urmarirea penala in cazul a 30 de persoane.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii gruparii infractionale, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD - GROUP SOCIETE GENERALE, "au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a unui numar de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreati de banca".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Udrea DNA contesta cautiune, #Udrea DNA credit BRD , #DNA