Marele rau facut de postaci (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Martie 2015, ora 07:09
10153 citiri
Marele rau facut de postaci (Opinii)
Foto: paginaeuropeana.ro

Dezvaluirea existentei detasamentului de "postaci" ai Elenei Udrea nu mi se pare catusi de putin o surpriza.

Nu numai ca prezenta lor era vizibila cu ochiul liber sub id-uri constante pe mai toate site-urile, cu comentarii identice, extrem de insultatoare la adresa criticilor "sefei" si ridicol de elogioase la adresa domniei sale.

Daca ar fi avut alaturi niste oameni care inteleg cate ceva despre comunicare, nu niste "yesmani" dispusi la orice genereaza euforie generoasa, poate ca i-ar fi explicat dnei Udrea ca osanalele gretoase nu pot avea succes decat la cei convinsi deja si nu ii pot decat irita pe cei care ar trebui convinsi cu altceva decat urme groase de saliva.

Dar mi s-a povestit de la un martor ocular din PDL Bucuresti ca dna Udrea personal comanda "ostile" si verifica personal de cateva ori pe ora rapiditatea si dedicatia postacilor. Vai de sefii de unitati, ce le auzeau urechile, cand doamna constata vreo pierdere de ritm, vreo scadere a intensitatii adulatiei!

Dar, ma rog, faptul ca dna Udrea a aruncat banii pe geam cu marea sa echipa de comunicare si armata de postaci (cati or fi fost daca la 50 de bani/postare s-a ajuns la un total de 12 mii de euro?) este ultima dintre grijile mele, recunosc.

Mai ales ca dincolo de osanalele in cele mai groase tuse, fenomenul postacilor nu ii este specific doar dnei Udrea. Daca ati trait o clipa cu gandul ca PSD, spre exemplu, nu detine asa ceva v-a lamurit Madalin Voicu: "Si noi avem postaci. Daca era un secret, imi cer scuze. Partidul sa imi multumeasca pentru ca sunt in el", a spus deputatul PSD la Antena 3.

Cine a mai intrat pe forumuri ii stie probabil si pe postacii vechiului PNL, de exemplu. Una peste alta, recunosc ca doar pe cei ai UDMR nu i-am observat.

Marea problema cu acesti postaci nu cred ca este ca ar fi reusit sa influenteze opiniile cuiva tocmai pentru ca erau prea ostentativi, prea agresivi, prea insultatori pentru a avea acces la oamenii nehotarati. Se aplaudau intre ei, se incaierau intre ei, functionau in mica lor lume violenta.

Marea problema este insa ca prin prezenta lor zgomotoasa si cel mai adesea sulfuroasa au distrus ceea ce cred ca ar trebui sa reprezinte un forum de dezbatere.

Daca va uitati la comentariile din josul articolelor pe mai toate site-urile veti constata probabil ca polemica adevarata, vie, cu argumente, cu substanta, pe care o vezi pe site-urile presei straine, a disparut. E normal sa fie asa. Oamenii decenti, educati, care asteapta o discutie sa ii incarce intelectual, nu cu adrenalina, din care sa iasa cu informatie suplimentara sau macar cu un exercitiu al dezbaterii, se retrag dintr-o incaierare generala in care armele nu sunt ideile si argumentele, ci insultele, amenintarile, calomniile etc.

Si cred ca e pacat. Eu mi-as dori sa aflu parerile cititorilor nepostaci. As vrea sa le aflu contraargumentele, criticile, nemultumirile. Pana la urma, eu cred ca scopul unui text de opinie publicat nu este sa convinga pe cineva de ceva. Ci sa starneasca dezbatere, sa lanseze teme de meditatie din care sa rezulte concluzii in sensul celor sustinute de autor sau in sens contrar.

Si tocmai acest scop a fost distrus de postaci. Ca o armata murdara si primitiva ei au invadat spatiul dedicat ideilor si l-au transformat in groapa cu noroi.

Daca as suspecta un plan subtil in spatele asumutirii lor (ceea ce in cazul dnei Udrea cel putin nu cred ca poate fi suspectat) exact acesta ar fi: sa omoare dulelul de idei pentru ca ganditul este principalul inamic al fanatizarii.

Nu pot decat sa sper ca pana la urma ne vom lua dezbaterea adevarata inapoi si ma gandesc ca asta se va intampla cand banii negri din politica se vor imputina, iar detinatorii lor vor intelege ca ii pot folosi mai eficient.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#postaci internet Elena Udrea, #postaci partide, #postaci bani , #DNA