Ultimul pas gresit al Elenei Udrea

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 12:38
5622 citiri
Ultimul pas gresit al Elenei Udrea

Intrebati orice femeie din Romania care ar fi ultimul lucru pe care l-ar vinde si, mai ales, in ce conditii. Sa presupunem ca femeia este politician si fostul sot este anchetat de DNA pentru o posibila dobandire ilicita a catorva milioane de euro. Dupa divort, doamna politician vinde "cam tot". Oare de ce?

Un cuplu cu notorietate maxima in Romania. O pereche agreata si, culmea!, dorita in preajma de toti politicenii si cele mai influente cercuri de interese economice ale ultimilor 15 ani.

Incepand cu Victor Ponta, care i se exprima d-lui Cocos cu un elocvent: "Ordonati!", pana la actualul presedinte, Traian Basescu, a carui consiliera la Cotroceni i-a devenit icoana in actualele alegeri prezidentiale, cei doi au fost nelipsiti din viata publica.

In acest editorial, din respect pentru viata privata a oricarei persoane publice, nu ma leg de latura intima a relatiei celor doi.

In opinia mea, doamna Udrea subestimeaza inteligenta procurorilor DNA. D-nul Cocos, fostul sot, tocmai se "bucura" de profesionalismul lor, fiind deja retinut. Vorbim de milioane de euro, presupusi a fi castigati ilegal, motiv principal de ancheta, in dosarul numit generic "Microsoft". Nu vorbim de afaceri mici. Sunt in joc sume de bani la care, zic eu, 95% din romani nu indraznesc sa ajunga nici macar cu gandul. Daramite sa-i si aiba!

Zilele trecute, distinsa presedinta PMP si-a vandut si ultima casa. Desi e dreptul ei, pare cel putin ciudat.

O femeie distinsa, cu pretentii de la viata, isi vinde ultima locuinta. Curios nu este ca si-a exercitat aceasta optiune, valabila oricand pentru 97% dintre conationali, care detin oficial cel putin o proprietate. Ciudatenia, sau mai bine zis preludiul unei actiuni premediate, vine din faptul ca domnia sa a justificat in fata presei, fara sa fie provocata, de ce a facut acest lucru: "sa investesc in agricultura si in turism".

Chiar si o persoana publica precum Elena Udrea, cu banii obtinuti din orice vanzare de bunuri mobile sau imobile, face absolut ce vrea. Poate sa le si dea foc sau sa-i arunce in toaleta. Suspiciunea vine tocmai din atitudinea ei de a justifica tranzactia.

In schimb, procurorii DNA cu siguranta vor fi foarte interesati de provenienta banilor care au ajuns in urma partajului pe numele sau. Ex-sotul a fost un domn foarte generos si a pricopsit-o cu o avere de invidiat. Dar, daca generozitatea vine din sume dobandite ilegal, exista o mare problema.

Ce se intampla daca procurorii DNA vor demonstra in fata instantei acest lucru? Daca fostul sot al politicianului Udrea va fi judecat si condamnat, iar in urma procesului instanta va dispune recuperarea unei sume de cateva milioane de euro? Atunci sa vezi distractie pe "fericitii" cumparatori ai proprietatilor vandute dupa divort de Elena Udrea.

Pentru ca, asa cum politicienii stiu foarte bine, legea confiscarii extinse a averilor ilicite functioneaza deja si de abia asteapta sa fie pusa in practica de procurorii DNA. Mai precis, pentru necunoscatori, daca statul va trebui sa recupereze cateva milioane de euro de la domnul Cocos, vanzarile doamnei Udrea ar putea fi anulate.

Sa nu ne grabim insa. Poate ca liderul PMP este convins ca va iesi presedintele Romaniei si, conform legii, statul trebuie sa-i asigure o resedinta de protocol. Un motiv foarte serios sa nu mai detii nicio locuinta in proprietate. Insa, pentru ca a declarat ca: "am avut nevoie de bani", situatia e si mai interesanta. Inseamna ca in aceasta campanie electorala nu prea au fost multi sponsori generosi, ca fostul sot, si candidata Udrea a trebuit sa vanda "cam tot" ca sa acceada la functia suprema in stat. Saptamana viitoare vom afla raspunsul.

Nu am niciun dubiu ca doamna Udrea e o femeie suficient de inteligenta ca sa nu faca miscari financiare nejustificate. Presupun ca nu era complet necunoscatoare despre genul de afaceri pe care le facea fostul sot, in timpul mariajului de 10 ani, desi ea neaga. Nu poate invoca acest motiv si sa fie credibila.

Pe cai legale, banii s-au castigat greu in Romania. Cand faci afaceri cu statul, poti sa fii "norocos". Si Dorin Cocos chiar a fost. Nu pot sa cred ca stai 10 ani in aceeasi casa cu un partener si tu nu stii cu ce se ocupa. E prea mult!

Cu forte proprii, Elena Udrea s-a remarcat numai prin cariera politica. In afaceri, s-a stins inainte sa se aprinda. Din politica si ca bugetar nu prea poti sa faci avere, in cativa ani. Nu merge, pur si simplu! Nu te plateste nimeni daca nu are un interes. Poti sa fii sustinut financiar, intretinut periodic de terte grupuri de interese, sa ai bani multi si sa te descurci singur sau sa ajungi sufocat de datorii. Alte variante, mai rar.

Politica poate fi profitabila numai dupe ce te retragi din ea, cu un statut demn, cu prestigiu, cu demnitate si cu rezultate. Nu este cazul.

Ultimul mesaj public legat de averea candidatei PMP poate fi foarte provocator pentru procurorii DNA: "sumele le pot justifica pe toate, sunt fie bani din partaj, fie sume din vanzari de imobile, deci am vandut cam tot din dorinta de a investi bani in agricultura, in turism, om vedea daca merge, daca nu merge".

Partajul si unele imobile provin din sume castigate in timpul casatoriei. Ce se intampla insa daca bunurile dobandite de cei doi, in timpul casatoriei, provin din surse ilegale? Aceasta-i intrebarea la care vor da raspuns procurorii DNA. Cat de curand!

Nu sta acasa. Voteaza! Dragos Dragoteanu: Votul e singura forma de concurenta reala

Autorul nu este implicat politic, nu are nicio functie publica si sigur se va duce la vot.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Elena Udrea Cocos afaceri, #Elena Udrea Cocos avere, #Udrea Cocos retinut DNA , #Dorin Cocos