Fugiti de Romania - noul brand de tara (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 07 Martie 2011, ora 18:48
4927 citiri
Fugiti de Romania - noul brand de tara (Opinii)
Foto: adevarul.ro

Un articol din cotidianul Adevarul prezinta o adevarata enciclopedie de motive pentru care Romania poate fi considerata o tara numai buna de evitat pentru orice turist dintr-o tara civilizata din Occident. Sunt trecute acolo, intr-un ghid turistic, zeci si sute de realitati de care orice cetatean din lumea "buna" trebuie sa tina cont atunci cand isi ia inima in dinti sa petreaca un concediu pe plaiurile mioritice carpato-danubiano-pontice.

O revista a recomandarilor diverselor ambasade din Belgia, Elvetia, Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, Austria, Franta, SUA, Canada si Dumnezeu mai stie caror alte tari le sunt prezentate ca tot atatea motive pentru care Romania ar trebui mai degraba sa fie evitata, decat vizitata. Numai eu insumi stiu cat am incercat sa scot in evidenta de-a lungul timpului toate aceste "raritati" specific nationale, cu gandul ca astfel prezentate ele vor fi mai usor de identificat de catre autoritati, in incercarea lor de a indrepta lucrurile.

Ca istoria se misca incet, iar in Romania lucrurile par inghetate in timp, este o alta discutie pe care, de aceasta data, nu o voi mai aborda aici. Ce au descoperit, asadar, amabilii consilieri ai ambasadelor Occidentale? Una peste alta, impresia generala dupa ce citesti "recomandarile" lor este ca aici, in Romania, este Moartea. Ca viata insasi este un paradox, din moment ce se incapataneaza sa reziste si sa nu se predea in fata tuturor absurditatilor si anomaliilor carora trebuie sa le faca fata.

Ca avem gropile in asfalt. Multe, dese si, de la iarna la primavara, tot mai adanci. Ca pe unde te uiti vezi numai carute pe sosele bombardate de cratere uriase. Cainii maidanezi te ataca la fiecare colt de strada, iar daca - Doamne fereste! - ajungi in spitalele murdare si infestate, risti sa mori cu zile si de sanatos. In fine, ca mizeria din centrele marilor orase te imbolnaveste, ca spaga este ceruta "inainte" de a-ti fi oferit "seriviciul", iar sutii, intunericul si falsii politisti te pot falimenta inainte sa pui piciorul in hotel.

Iar lista poate continua... la nesfarsit. Nu cred sa fie ceva exagerat, fals sau denaturat in acest pomelnic generos. Poate ca aceasta revista a presei a "recomandarilor" ambasadelor marilor state ale lumii sa fie o lectie si o morala pentru cei care se ocupa de turismul romanesc. Poate sa fie o invatatura de minte pentru cei care sunt invatati sa arunce sute de mii si milioane de euro pe campanii de promovare aiurea, fara nicio finalitate si ipocrite in esenta lor, macar pentru ca nu pot ascunde astfel de "realitati".

Dincolo de morala, exista totusi ceva amar si denaturat in aceasta imagine generala infernala. Dupa ce citesti lista tuturor pacatelor noastre, nu iti ramane decat sa fugi din aceasta tara chiar daca pana acum ai fi fost cel mai indragostit cetatean de patrie. Lista motivelor pentru care mai bine ocolesti Romania nu este falsa, dar are pacatul, ca orice generalizare, de a produce un efect ciudat, concertat si, tocmai prin asta, iluzoriu, inselator, mistificator.

Ca si cum fiecare dintre carcaterizarile de mai sus reprezinta in sine o dimensiune general valabila pentru fiecare colt de tara, pentru fiecare strada, spital, oras sau roman pe care il intalnesti in cale. Intre dorinta naiva si prosteasca de a ne lauda cu "frumusetile" patriei, oricum pe cale de disparitie, de a inventa branduri si sloganuri precum celebrul Explore de Carpathian Garden sau frunze copiate aiurea si sinceritatea recunoasterii realitatii careia ii suntem contemporani, poate ca am avea mai multe sanse de a-i cuceri pe straini daca am renunta la turismul "formelor fara fond".

Daca ne-am privi realitatile cu sinceritate si fara sa simtim tentatia de a le cosmetiza ascunzandu-le sub pres, daca nu am cheltui sume uriase doar pentru sloganuri si imagini care sa nu reflecte nicio realitate, atunci poate ca vom reusi sa construim si drumuri fara cratere si sa ne curatam spitalele, si sa ne educam mai bine copiii in scoli. Pana atunci, turismul trebuie sa devina o consecinta logica a dezvoltarii noastre, nu o prioritate prosteste impusa ca necesitate.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Elena Udrea ministrul Turismului, #turism Romania, #obiective turistice romania , #ministrul Dezvoltarii si Turismului