Despre mrejele doamnei Elena Udrea (Opinii)

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 12:35
7711 citiri
Despre mrejele doamnei Elena Udrea (Opinii)
Foto: Arhiva

Doamna Elena Udrea este fara indoiala cel mai bun comunicator al Guvernului Boc si al PD-L. Reuseste de fiecare data sa fie zambitoare si bine dispusa in fata fiecarui intervievator, chiar daca poate ii este antipatic.

Metoda este foarte simpla, avand efectul unui tranchilizant. Doamna Udrea este singurul lider PD-L-ist care pare ca a inteles ca este in fisa postului unui politician sa-si stapaneasca nervii in confruntarile politice.

Astfel, reuseste nu numai sa-i amorteasca aversiunea interlocutorului, ci si sa-l duca pe propriul teren de discutie.

Totusi, in ultima vreme, doamna ministru nu a reusit sa argumenteze necesitatea unor investitii in sali de sport din zona rurala. Din punct de vedere al ratiunii, in general, si al logicii economice, in special, discursul doamnei Udrea sufera vizibil, inscriindu-se in mediocritatea clasei politice. Pentru a demonstra acest aspect, voi prezenta cateva intrebari si rationamente simple.

De pilda, as intreba-o pe doamna ministru cate sate, in care se construiesc sali de sport, a vizitat, sa se informeze la fata locului cati tineri au mai ramas in localitatile respective si daca acestia le aseaza in topul prioritatilor locale.

Pana la urma, orice investitie se justifica prin oportunitate, iar fiecare manager trebuie sa supervizeze personal derularea ei.

Argumentul doamnei Udrea, ca doar continua niste "investitii" ale guvernelor anterioare, este nesatisfacator. Daca a fost inceputa o lucrare inoportuna, e preferabil sa fie abandonata, pentru a minimiza pierderile.

In plus, debutul lucrarilor a corespuns unui alt context socio-economic, cand Romania avea cel mai mare ritm de crestere economica din Uniunea Europeana. Atunci, poate ca ne permiteam, acum cu siguranta nu ne mai permitem cheltuieli inoportune.

As intreba-o de ce investeste bani publici in sali de sport din localitati parasite si nu imbunatateste baza materiala si financiara a putinelor sporturi in care mai suntem competitivi, precum gimnastica, caiac canoe si inot? Oricum, la tara, oamenii prefera activitatile in aer liber, incontestabil mult mai sanatoase.

Nu am vazut vreun lider politic care sa ia in discutie omul ca principala resursa a tarii. Astfel, as intreba-o de ce ar fi mai profitabile "investitiile" in ziduri parasite decat cele pentru plata decenta a tinerilor specialisti, care altfel parasesc Romania?

De exemplu, de ce Guvernul nu ar acorda salarii decente medicilor la inceput de cariera, pentru a ridica standardul unei profesii esentiale pentru comunitate? De la acesti exponenti ai clasei mijlocii ne asteptam sa repuna Romania pe plus.

Deci nu ar fi o cheltuiala, ci o investitie. Daca doamna ministru inca mai gandeste in logica boom-ului imobiliar, ar trebui sa se corecteze. Cea mai importanta resursa economica sunt oamenii, mai ales cei tineri si educati.

Nu este descoperirea mea, subiectul avand un loc primordial nu numai in tratatele de macroeconomie, ci si in prospectiunile pietei pentru investitiile externe, directe si indirecte.

Dupa modelul Keynes-ian, in criza economica statul trebuie sa faca investitii pentru a limita somajul si a da incredere mediului privat, dar nu orice gen de investitii.

Mai precis, trebuie sa faca investitii cu grad mare de rostogolire in economie, adica cu efecte pe termen mediu si lung, nu simple cheltuieli pe termen scurt, care greveaza bugetul.

De exemplu, o concentrare a resurselor bugetare la autostrada care sa lege punctul de frontiera Nadlac de Bucuresti si Constanta ar avea nu numai impact pe termen lung, ci si efecte psihologice in prezent, de recapatare a increderii mediului privat.

Din contra, santierele doamnei Udrea, la salile de sport din localitati parasite, irita si mentin pesimismul populatiei. Mai concret, din punct de vedere economic, maresc deficitele structurale si, din punct de vedere psihologic, dezamagesc populatia saracita.

La momentul actual, oamenii de valoare nu asteapta politicieni sa le rezolve toate problemele, ci macar o investitie strategica a statului, dusa la bun sfarsit pe baza unor costuri rezonabile.

Daca doamna Udrea intentioneaza sa ne convinga ca este un om politic complet, simbol al tanarului politician de succes, nu ii este suficienta forma seducatoare a aparitiilor publice. Fondul actiunilor ei guvernamentale, unde prestatia doamnei ministru sufera vizibil, ne afecteaza cel mai mult.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Elena Udrea PDL, #Elena Udrea sali sport, #Udrea investitii dezvoltare , #ministrul Dezvoltarii si Turismului
Comentarii
Poza patriot
patriot
rank 1
...mreaja cea mai mare la ea o are chioru`iar ea o are la cucosh cand o lasa chioru`ca-i ca soarele pentru el..si pentru ai lui..
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5