Doua milioane de motive ca Udrea sa-l lase pe Bute (Opinii)

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 18:08
7208 citiri
Doua milioane de motive ca Udrea sa-l lase pe Bute (Opinii)
Foto: lucian-bute.ro

2 milioane de euro. Atat ne costa meciul de box al lui Lucian Bute. Cine plateste? Ministerul Dezvoltarii Regionale. Prin vointa si dorinta Elenei Udrea. Justificarea? Audienta va fi uriasa. Intergalactica. De sute si sute de milioane de oameni. Bun. Si logica? Cica asa am promova Romania si turismul romanesc. Asa a fost si cu Nadia Comaneci, si cu Gheorghe Hagi, si cu Ilie Nastase.

Mari glorii ale Romaniei, puse sa ne promoveze turismul. Asta e precum campania electorala din 1996, cand marii sportivi apareau in spoturi televizate pentru a arata ca-i sustin pe diversii candidati. Desi nu aveau vreo legatura cu politica si, mai ales, nu ar fi trebuit sa aiba. Asa e cazul si acum. E improbabil ca meciul lui Lucian Bute sa aiba vreun impact asupra atragerii de turisti straini. Unde? Cum? De ce s-ar intampla asta? Pentru ca se face o promovare a turismului romanesc in timpul meciului? Asa, si? Vor navali turistii? Ar merita sa dam doua milioane de euro din banii nostri pentru asta?

Nu. Cum nici nu exista vreo dovada ca promovarea prin clipuri in care ii vedem pe Hagi, Nastase ori Nadia Comaneci ar fi adus un castig semnificativ pentru Romania. Nici macar o singura dovada. De aceea, Elena Udrea ar trebui sa-i lase in pace pe Lucian Bute, Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci, Ilie Nastase si te-miri-cine mai vine la rand. Sau, macar, sa nu mai dea bani, in cazul primului, pentru lucruri care au prea putine legaturi palpabile cu turismul.

Campioni si politicieni

Sa ne gandim putin la logica promovarii cu ajutorul numelor mari. Una e sa admiri campionul, alta e sa mergi in vacanta intr-o anumita tara pentru ca are pe spate un tatuaj temporar cu brandul turistic al respectivei tari. Prea putini oameni vor deveni turisti datorita faptului ca vad un clip de promovare in care apar acestia.

Nu asta conteaza. Conteaza infrastructura, conteaza ce ai de oferit, conteaza accesibilitatea unui loc de vacanta si conteaza modul in care reusesti sa prezinti locurile cu adevarat superbe care se pot vizita.

Ceea ce vedem noi aici, cu meciul lui Bute si milioanele pe care le dam pentru acesta, nu tine de turism. Tine de inlocuire a unei strategii remarcabile pentru turism. In loc sa ne dea mari proiecte pentru turism. Elena Udrea ne da artificii. Sigur, poate ca ele exista. Poate ca sunt bune. Dar nu se vad. In schimb, un politician versat ca Udrea stie ca oamenii oricum ar tine mai usor minte ca a organizat meciul lui Bute decat ca a propus unul dintre aceste proiecte.

Asadar, aici avem nu atat o promovare a turismului romanesc, cat organizarea unui spectacol pentru romani. Foarte bine, dar nu cu asta ar trebui sa se ocupe ministerul doamnei Udrea. E vorba, asadar, in primul rand de asocierea imaginii unui politician ambitios cu un nume mare. Prea putin despre turism. E mai mult despre ministrul Turismului.

Am putea spune, daca Udrea ar fi ministrul Sportului, ca organizarea meciului lui Bute pe banii publici ar fi un lucru justificat. Intr-o oarecare masura. Dar sa-l organizezi ca si cum ai face-o in beneficiul turismului, e de-a dreptul fortat.

Sa vedem banii!

Problema e cine castiga din asta. Sau poate ca ne punem problema gresit. Adevarata idee e aceea ca e greu de cuantificat. Practic, suntem bagati in ceata pentru alea 2 milioane de euro. Lumea va uita. I se va parea un pret mic. Pentru ca sunt mai multi oameni care apreciaza ca meciul lui Bute poate fi tinut in Romania, dispusi sa uite pretextul, decat cei care ridica o spranceana din cauza lucrului asta.

Sigur, de dorit ar fi fost ca cele 2 milioane sa fie cheltuite pentru un program remarcabil de promovare. Poate pe Internet, unde ar fi mai ieftin. Poate altundeva. Si altceva decat avem. Ar fi de dorit pentru unii. Altii considera ca afacerea merita. Din nou, poate ca merita. Dar sa nu ni se spuna ca e pentru turism. E cam mult. O ajuta mai mult pe Udrea si ii ajuta pe fanii sportului.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Elena Udrea meci Bute, #Udrea bani meci Bute , #ministrul Dezvoltarii si Turismului