Miliarde de euro, aruncate de Elena Udrea la coada vacii (Opinii)

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 09:53
6223 citiri
Miliarde de euro, aruncate de Elena Udrea la coada vacii (Opinii)
Foto: romanialibera.ro

Exista "Programul de reabilitare si modernizare a 10.000 de kilometri de drumuri judetene si/sau de interes local", proaspat lansat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltarii si Turismului. Il cunoasteti. Sau mai bine spus, nu il cunoaste prea multa lume, in forma lui finala in care a fost adoptat.

La inceput era vorba de o investitie a Executivului de peste 4 miliarde de euro in aceiasi 10.000 de kilometri, iar banii trebuiau sa fie imprumutati de firmele care ar fi inceput lucrarile pe cont propriu, pentru ca plata de catre statul roman sa se faca abia dupa 2013, dupa ce actuala coalitie de guvernamant nu s-ar mai fi aflat la putere. Era deja, cum a observat toata presa, o "grea mostenire" lasata de Partidul Democrat Liberal viitoarei guvernari.

Din cate ne-a anuntat insa acum ministrul Elena Udrea, culmea!, programul a inceput, fiind deja trimise catre Sistemul Electronic de Achizitii Publice anunturile de participare pentru primele pachete de drumuri, iar valoarea proiectului se ridica la doar un miliard de euro. In prima faza. Banii nu mai trebuie sa fie imprumutati de firmele care castiga licitatia, din cate se poate intelege din anunturile oficiale ale ministerului, ci vor fi platite din economiile Ministerului Dezvoltarii. Pana aici totul este onorabil!

Ce ne-am putea dori mai mult, nu? Sa se faca drumuri, chiar si la tara, ca tot este atat de mare nevoie de sosele, oriunde ar fi ele. Pentru ca Romania se afla, din punctul de vedere al infrastructurii inca in Evul Mediu, orice drum construit sau refacut este mai mult decat binevenit. Cu atat mai laudabil, daca reabilitarea incepe cu drumurile care leaga drumuri nationale, localitati importante si sosele care duc catre obiective economice sau turistice importante, asa cum ne anunta acelasi minister. Aproape perfect!

Nimic de criticat in esenta, nimic mai laudabil. Asta, daca am uita in ce tara traim, cum merge treaba cu asemenea sume de bani in Romania si care ne este traditia, atunci cand vine vorba de cheltuirea banului public pentru constructia sau reabilitarea infrastructurii. Dar nici asta nu ar fi cea mai mare problema. Daca Alin Popoviciu nu ar fi deschis gura, din nou, plin de incredere in platitudinile si lozincile pe care le transmite, astfel incat sa scape ditamai "porumbelul" tocmai la televiziunile "mogulilor", poate ca ar mai fi trecut cum ar mai fi trecut si stirea lansarii proiectului doamnei Udrea.

MDTR: Nu exista legatura intre realegerea lui Boc si investiile in infrastructura

Asa ne-a anuntat respectabilul pedelist, venit bine pregatit la emisiune, dupa sfaturile si atentionarile prezidentiale, ca programul doamnei Udrea a fost discutat si lansat exact a doua zi dupa Conventia partidului, in care s-a reconfirmat Emil Boc in functia de presedinte. La tirul intrebarilor daca nu cumva aceasta stranie coincidenta reprezinta de fapt "plata" pentru primarii din teritoriu, pentru votul de incredere dat sambata lui Emil Boc, spaima vrajitoarelor (Alin Popoviciu) a negat vehement orice fel de astfel de conexiuni. Anuntul insa fusese facut.

Fix a doua zi dupa Conventie s-a pus in miscare Programul de miliarde de euro pentru reabilitarea drumurilor din locale de la marginea civilizatiei. Dar sa presupunem, cu un ultim efort de naivitate, bunavointa si credulitate, ca nici asta nu ar fi adevarat, ca e doar o speculatiei a presei rautacioase si a tonomatelor si ca nu exista decat onestitate in jurul Guvernului si Ministerului Dezvoltarii si Turismului. Ramane in acest caz o singura, dar foarte mare, problema si mai multe intrebari.

Care este viziunea de oportunitate a Ministerului Dezvoltarii in toata aceasta investitie uriasa de miliarde euro? Din moment ce Romania nu are nicio autostrada importanta care sa lege cel putin Capitala de munte sau mare, din moment ce toate drumurile nationale sau europene sunt praf si pulbere, adevarate rulete rusesti pentru soferii care se aventureaza pe acolo, din moment ce nu avem bani sa terminam cioturile de autostrada incepute din Bechtel sau spre Ploiesti si din moment ce avem cateva mii de alte proiecte incepute si abandonate, unde se pierd in fiecare zi sute si milioane de euro, de ce si pentru ce considera guvernantii nostri oportun sa lanseze alte santiere eterne in tara, mai ales in zone unde necesitatea si rolul rol in dezvoltarea economiei si a infrastructurii este, evident, minor?

Care este socoteala pe care si-au facut-o premierul si Elena Udrea cand au aprobat un proiect de miliarde de euro pentru a reabilita niste drumuri care leaga nimic de nimic, in timp ce noi nu avem niciun drum mai de Doamne Ajuta care sa ne duca dintr-un punc intr-altul? Care este interesul pentru aceasta plan, platit oricum ar fi tot de noi, altul decat unul ascuns si subtil invartit intre interesele de clanuri, grupuri de afaceristi conectati la partid si politica?

Daca cineva din Guvern va raspunde cel putin la una dintre intrebarile de mai sus, daca va gasi o ratiune pentru care este mai oportun sa asfaltezi un drum pe care merg zece carute si o sareta in schimbul modernizarii drumurilor europene sau finalizarii cel putin a unei autostrazi, atunci sunt gata imediat sa imi retrag toate suspiciunile legate de acest program. Altfel, atat de onorabil si onest...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Elena Udrea ministru Dezvoltarii si Turismului, #Emil Boc prim ministru, #programul de reabilitare drumuri , #ministrul Dezvoltarii si Turismului
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Mda . Articol de Leca-de-dimineata , Liana Leca . Sub consemnul liberalilor preluat de suflarea USL "dati in Udrea , indiferent cu ce !" , neica-nimeni fac gatzi si la proiectele menite sa aduca Romania in sec. 21 .
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Mai pune cite unul botul sa fac lucrarea, iar banii sa-i primeasca la sfintu asteapta.