Presa de azi: Elenei Udrea i-a cazut frunza la Shanghai

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 08:39
5606 citiri
Presa de azi: Elenei Udrea i-a cazut frunza la Shanghai

Lansarea brandului Romaniei in cadrul Expozitiei de la Shanghai, dar si controversele legate de logo-ul care se dovedeste a fi un plagiat tin prima pagina a ziarelor de vineri. Evenimentul Zilei ne anunta ca "lansarea brandului a fost umbrita de frunza", iar cei de la Puterea sustin ca Romania are "un logo de doar 14 euro cumparat cu sute de mii de euro".

Gandul: Cum au explorat chinezii brandul turistic lansat de Elena Udrea. De ce a lipsit Basescu

In absenta presedintelui Basescu, ministrii Udrea si Baconschi, alaturi de Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gica Hagi au dezvaluit un "secret" cunoscut cu 24 de ore inainte acasa - sloganul "Explore the Carpathian garden" si noul logo, care vor reprezenta eticheta pusa pe "produsul turistic Romania"

Din bani europeni, lansat oficial cu 24 de ore dupa ce fusese divulgat in tara, pe muzica lui Gheorghe Zamfir, intampinat de hostesse din Bolivia si Bulgaria. Asa s-a nascut "primul brand turistic profesionist", dupa cum spun oficialii, chiar de "Ziua Romaniei" de la Expo 2010 Shanghai, expozitia mondiala cu cele mai mari ambitii din istorie, titreaza Gandul.

Din cele 70 de milioane de vizitatori la care se asteapta autoritatile chineze, de la 1 mai la 31 octombrie, pavilionul Romaniei a primit doua milioane, la inceputul acestei luni. Astfel, locul unde peste 200 de state si organizatii internationale au ales sa-si prezinte ce au mai bun a fost considerat cel mai adecvat pentru a lansa noua imagine turistica a Romaniei.

"Cred cu tarie ca Romania este o tara care se poate evidentia in randul statelor lumii, ca este o tara frumoasa, care asteapta sa fie descoperita", a spus ministrul Elena Udrea, intr-un scurt discurs. Locul prezentarii a fost scena de spectacole din interiorul "Marului Verde" (Greenopolis) - pavilionul Romaniei, unul dintre cele numai 47 de pavilioane nationale individuale.

Romania Libera: Brandul Romaniei, 890.000 euro pe o frunza de 250 de dolari

Lansarea a fost considerata in tara un adevarat esec, dupa ce bloggerii romani au descoperit ca logo-ul, reprezentand o frunza, seamana izbitor cu cel al unei companii de transport brita-nice - Change Transport - care va lansa in mai putin de o luna autobuze ecologice pe aeroportul londonez Heathrow.

Potrivit acestora, logo-ul ar fi putut fi achizitionat de pe internet contra sumei de 250 de dolari, in conditiile in care Ministerul Turismului a platit firmelor spaniole THR-TNS 890.000 euro pentru realizarea brandului Romaniei, scrie Romania Libera.

Ministerul condus de Elena Udrea sustine ca in contractul semnat cu TNH-TNS este precizat ca "prestatorul garanteaza ca elementele manualului de brand sunt originale si nu incalca dreptul de autor, drepturile conexe sau un alt drept de proprietate intelectuala apartinand sau exercitate in conditiile legale de catre un tert".

Puterea: Un logo de doar 14 euro cumparat cu sute de mii de euro

"Romania, explore the Carpathian garden" este sloganul care il va inlocui de acum pe consumatul "Romania, land of choice". Imaginea care insoteste sloganul este o frunza verde, care poate fi gasita pe internet la preturi incredibil de mici.

Site-ul www.istockphoto.com vinde un logo foarte asemanator pentru doar 14 euro. Intrebat cat s-a platit pe poza, Ministerul Dezvoltarii si Turismului ne-a declarat ca nu se poate face o evaluare doar a costurilor logo-ului, pentru ca imaginea face parte dintr-un proces de cercetare mai amplu, iar etapele din acest proces "nu pot fi defalcate", dupa cum precizeaza cei de la Biroul de presa, scrie Puterea.

Cercetarea care a avut ca rezultat final o frunza care pe Internet valoreaza 14 euro a costat ministerul un pic mai mult: 850.000 de euro. Primul care a descoperit asemanarea izbitoare dintre noul logo al brandului de tara romanesc si un logo al unei firme de transporturi este Cristian Dorombach, cunoscut si ca piticu.ro.

Adevarul: Elenei Udrea i-a cazut frunza la Shanghai

In ceea ce priveste cat de reusita a fost alegerea brandului, parerile sunt impartite. Potrivit lui Stefan Liute, Managing Partner al agentiei de consultanta de brand Grapefruit, noua identitate vizuala a Romaniei nu te face nici sa fugi, dar nici sa vii spre tara noastra.

"Putea fi mai buna, mai originala, mai creativa", explica omul de branding. Cat despre mult discutata frunza, el declara: "Faptul ca au luat frunza aceea nu e nici furt si nici plagiat. E o dovada de comoditate ca nu au desenat-o ei, motiv pentru care se expun la o situatie ca cea de acum".

Romania este la a saptea tentativa de a-si crea o imagine turistica menita sa ii seduca pe turistii din toata lumea, conform Adevarul.

Doar in 2009, campania "Romania, land of choice" a costat inca aproape un milion si jumatate de euro, eroii clipurilor publicitare fiind aceleasi glorii sportive care au insotit-o si de aceasta data pe Elena Udrea la Shanghai: Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi.

In Romania, fiecare campanie de imagine a produs contrariul: scaderea perceptiei pozitive. Prima, la mijlocul anilor '90, purta girul politic al presedintelui (de atunci) Ion Iliescu. "Eterna si fascinanta Romanie" - era un album foto care a costat nu mai putin de 7 milioane de dolari.

"Fabricat in Romania" incerca acum 10 ani sa promoveze produsele romanesti in strainatate. Au urmat inevitabilul scandal si falimentul programului. Sarcina imaginii tarii a picat la Turism si in 2004: "Romania mereu surprinzatoare" - a costat 2 milioane de euro si a fost judecat drept un slogan prost inspirat.

"Fabulospirit" a fost initiat de Ministerul de Externe in 2006, fiind abandonat de la primele etape. Nu a costat decat 110.000 de euro. "Romania, land of choice" - Ministerul Turismului (2009) 1, 4 milioane de euro. Nu a produs rezultate.

Evenimetul Zilei: Lansarea brandului, umbrita de frunza

Publicitarul Bogdan Naumovici spune ca firma (asocierea THR-TNS) care s-a ocupat de campania comandata de Ministerul Turismului a gresit atunci cand a ales ca logo pentru brand unul care "poate fi cumparat aproape degeaba".

"Mereu campaniile astea turistice au parte de scandal. Nu conteaza mult un logo, dar va iesi un scandal mare in presa straina. Am vazut si eu, e practic identic cu un desen de pe Shutterstock (colectie on-line de fotografii), desen pe care poti sa-l cumperi pentru maximum 250 de dolari", spune Naumovici, pentru Evenimentul Zilei.

Cristian Munteanu, unul dintre reprezentantii companiei TBW Merlin, care a pierdut la licitatia in fata THR-TNS, spune ca, daca logoul este copiat, atunci este o situatie extrem de grava.

"Daca e identic cu unul de pe Shutterstock, atunci e foarte grav. Nu poti sa promiti la licitatie ca vei face ceva aparte, creativ si sa cumperi logoul de pe un banal site. Daca doar seamana, nu e o problema. Noi folosim zilnic Shutterstock, pentru clienti care nu isi permit ceva nou, creativ. E ieftin si rapid, dar nu e potrivit pentru o campanie de dimensiunile celei pentru turismul romanesc", spune Munteanu.

A.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lansare brand Romania, #logo romania Shanghai, #Elena Udrea frunza logo , #ministrul Dezvoltarii si Turismului