Revista presei: Cadou de Valentine's Day. Udrea primeste dezlegare sa candideze la sefia PD-L

Luni, 14 Februarie 2011, ora 09:11
3375 citiri
Revista presei: Cadou de Valentine's Day. Udrea primeste dezlegare sa candideze la sefia PD-L
Foto: Puterea

Ancheta privind coruptia din vami, in cadrul careia se pare ca apar nume noi, tine si luni prima pagina a principalelor ziare din tara.

Cel mai nou nume in acest dosar este cel al liderului sindicatului Sed Lex, Vasile Marica. Se pare ca acesta ar fi facilitat angajarea unei inspectoare vamale contra sumei de 20.000 de dolari, iar acuzatia ar fi fost formulata de mai multe surse din interiorul sistemului vamal.

"Sindicalistul Vasile Marica acuzat ca a primit spaga 20.000 de dolari", scrie ziarul Adevarul in editia de luni. Totusi, numele lui Vasile Marica a mai fost vehiculat zilele trecute in cazul scandalului spagilor din vama, precizeaza si Evenimentul Zilei, in articolul intitulat "Liderul sindical Vasile Marica, pomenit in dosarul 'Coruptia la vama'".

Jurnalistii de la Romania Libera se intreaba "Cat costa functia de inspector vamal?", iar Gandul explica "Ce se intampla cu superaverile vamesilor".

Ziarul Puterea schimba registrul si subliniaza ca Valentine's Day are dubla semnificatie pentru ministrul Turismulul si adauga ca "Elena Udrea primeste dezlegare sa candideze pentru sefia PD-L". Cu toate ca ministrul Turismului poate candida, oficial, la sefia PD-L, liderul PD-L Dolj, Radu Berceanu, ca, in opinia sa, Vasile Blaga ar reprezenta "cea mai buna varianta" pentru a conduce democrat-liberalii, completeaza Jurnalul National, care titreaza "Berceanu il vrea pe Blaga sef la PD-L. Udrea, in niciun caz".

Adevarul: Sindicalistul Vasile Marica acuzat ca a primit spaga 20.000 de dolari

In ancheta privind coruptia din vami a fost vehiculat ieri un nume nou: cel al liderului sindical Vasile Marica. O femeie, inspector vamal, ar fi platit 20.000 de dolari pentru a-si cumpara postul, iar banii ar fi ajuns la liderul Sed Lex.

Acesta i-ar fi primit prin intermediul fostului sot al femeii, conform unor surse din interiorul sistemului vamal, citate de Adevarul. Liderul sindical sustine ca aceste informatii sunt false.

"Nu mi-a dat nimeni niciun ban. Ducu este barbatul, intr-adevar, dar eu n-o cunosc pe ea. N-am vazut-o niciodata. Pe Ducu-l cunosc, intr-adevar. Am incercat, sindicatul, sa infiintam o firma impreuna. Nu mi-a dat niciodata niciun ban. Si cu asta basta. N-a mers firma respectiva. Am inchis-o si i-am dat-o lui. Si cu asta, basta. Nu m-a ajutat el cu nimic si cu nimeni", a declarat Vasile Marica.

Evenimentul Zilei: Liderul sindical Vasile Marica, pomenit in dosarul "Coruptia la vama"

De altfel, numele lui Vasile Marica a fost pomenit si in cazul scandalului spagilor din vama.

"Domnul Marica este un surub esential al masinariei diabolice de acoperire a evaziunii fiscale, fiind veriga de legatura dintre PNL si celelalte grupuri de interese din cadrul Autoritatii vamale, iar presedintele Basescu, anul trecut, la intalnirea cu liderii confederatiilor sindicale i-a rugat pe acestia sa transmita domnului Marica ca patroneaza un sindicat care gestioneaza contrabanda si evaziunea fiscala", a precizat Vasile Lincu, presedintele Pro Lex, potrivit Evenimentul Zilei.

Romania Libera: Cat costa functia de inspector vamal?

In plus, potrivit lui Lincu, Marica avea legaturi in mai multe comisii de angajare a functionarilor publici, prin intermediul carora cerea numiri. Liderul Sed Lex a negat insa si aceste acuzatii, pe care le pune pe seama luptei pentru conducerea sindicatului.

"Lincu este cel care vrea sa preia sindicatul din vama, incearca cu orice chip. Avand puterea politica in spate, incearca sa ma discrediteze", spune el.

Mai mult, subliniaza Romania Libera, potrivit lui Marica, Lincu este printre cei care promiteau functii. In plus, liderul de sin-dicat aminteste ca a avertizat in repetate randuri ca in vamile romanesti exista coruptie.

Recenta operatiune anticoruptie din vami a scos la lumina sumele care se platesc pentru a obtine functii de conducere in vami. Sefa Vamii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, si-ar fi cumparat postul cu 130.000 de euro si apoi ar fi dat inca 300.000 de euro pentru a-si pastra functia, potrivit procurorilor DNA.

Gandul: Ce se intampla cu superaverile vamesilor

Peste 100 de vamesi si politisti de frontiera au fost arestati in dosarul coruptiei din vami. Acuzatia: luare de mita. Fapta e pedepsita mai mult sau mai putin dur de Codul penal, dar practica judiciara ne arata ca judecatorii dau pedepse cu putini ani de inchisoare, adesea cu suspendare.

Sumele luate ca mita in cazul vamilor sunt impresionante, daca e sa ne luam dupa dosarul DNA, ajungand si la peste 100.000 de euro pe tura la un singur punct vamal, scrie Gandul.

Cei mai bogati vamesi din lotul celor arestati in aceste zile sunt cei de la Siret. Cel putin asa rezulta din declaratiile lor de avere. Spre exemplu, agentul-sef Mihai Tocila, cu un salariu de pana in 2.000 ron, si-a construit in orasul Siret o impozanta vila cu doua etaje. In vecinatatea sa, un alt vames, Simion Coroliuc, si-a construit o vila la fel de frumoasa in mai putin de un an de zile. La fel, in Suceava, pe strada Grigore Vindereu, Radu Lucanu si-a cladit casa in doar cateva luni, spun cunoscutii.

Din declaratiile de avere nu lipsesc masinile de lux, noi, preferatele vamesilor fiind Audi si BMW.

La polul opus, se afla vamesii care nu stiau unde sa ascunda spaga de frica controalelor - spaga care ajungea si la 100.000 de euro pe tura intr-un singur punct vamal - dar care au declaratiile de avere goale sau foarte sarace.

Cadou de Valentine's Day. Elena Udrea primeste dezlegare sa candideze pentru sefia PD-L

Pe de alta parte, pe 14 februarie se implinesc cinci ani de cand Elena Udrea s-a inscris in PD.

In cei cinci ani, Elena Udrea a avut o ascensiune fulminanta in PD, respectiv PD-L, de la functia banala de secretar executiv pana la cea de presedinte de filiala si lider al Palatului Victoria, relateaza Puterea.

Incepand de luni, Elena Udrea are voie, conform Statutului partidului, sa candideze pentru sefia PDL, deoarece a capatat vechimea necesara.

Totusi, conform declaratiilor oficiale, ministrul Turismului nu tinteste mai mult de postul de vicepresedinte al PD-L.

"M-am hotarat, vreau sa candidez pentru functia de vicepresedinte", a declarat ministrul. Ea a incercat sa propuna si cateva nume pentru presedintia PD-L: Gheorghe Falca, Cristian Preda sau Teodor Baconschi.

Jurnalul National: Berceanu il vrea pe Blaga sef la PDL. Udrea, in niciun caz

Totusi, liderul PD-L Dolj, Radu Berceanu, a declarat, la Craiova, ca il va sustine la presedintia partidului pe Vasile Blaga, care, in opinia sa, ar reprezenta "cea mai buna varianta", intrucat "la 48 de ore dupa alegeri" partidul ar creste cu sapte procente.

"Ceea ce cred cu tarie este ca, in 48 de ore dupa alegerile din 14 mai, partidul poate sa aiba sapte procente in plus sau sapte procente in minus fata de cat avea pe data de 14 mai. Deci, pe 16 mai, in urma a ceea ce o sa se intample la acest congres, o sa avem sapte procente in plus sau sapte procente in minus. Daca Blaga va fi ales presedinte al PDL, vom avea dupa 48 de ore cu sapte procente in plus, pentru ca cred ca este un candidat care ar putea sa duca lucrurile bine si sa mobilizeze partidul si sa-i dea o directie si o incredere, chiar daca nu place cuiva ceea ce spun eu acum", a spus Berceanu, citat de Jurnalul National.

Intrebat daca Elena Udrea ar putea sa fie aleasa presedinte al PD-L, Berceanu a spus: "La nivelul acesta, in niciun caz, dar nici ea nu mi s-a parut ca are tendinte de genul acesta".

D.R.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Udrea presedinte PDL, #maria sed lex, #vasile marica spaga, #scadal vamesi spaga , #ministrul Dezvoltarii si Turismului