Femeia in politica - de ce se cred romancele mai tari ca sexul tare

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 15:56
4641 citiri
Femeia in politica - de ce se cred romancele mai tari ca sexul tare

Elena Udrea a redeschis recent un subiect fierbinte pe scena politica romaneasca: sansele unei femei de a face cariera prin forte proprii. Sunt politicienii romani misogini sau atitudinea lor reflecta opinia generala a societatii noastre traditionaliste? Care sunt atuurile unei femei in politica?

Sunt intrebari la care Ziare.com a incercat sa afle raspunsuri din partea unor doamne care duc zilnic pe scena politca o lupta acerba cu colegii barbati, mult mai numerosi si mult mai uniti. Insa nici domnii nu au scapat de aceste intrebari delicate. Raspunsurile lor le veti putea vedea intr-un alt material publicat pe Ziare.com vineri.

"Daca un barbat sustine o femeie cand vrea sa decoreze casa, sa-si faca un ONG, avem multi soti si prieteni care isi sustin sotiile si prietenii, dar daca o femeie are pretentia, are tupeul sa-si aroge dreptul de a activa in politica, intra in conflict cu barbatii", a declarat Elena Udrea, marti, la dezbaterea "Femeile in viata publica: mentalitati si realitati romanesti si europene", organizata de Fundatia Crestin-Democrata.

Udrea: Daca au tupeul sa activeze in politica, femeile intra in conflict cu barbatii (Video)

"Din experienta mea, de multe ori, unii barbati primesc acest sprijin cu mai putine merite, sunt mai putin loiali, mai dispusi sa faca compromisuri in politica decat femeile, si cu toate acestea sunt sprijiniti mai mult decat femeile. Sprijinul pe care il primeste o femeie este insotit de suspiciuni, comentarii calomnioase", a mai sustinut Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului si totodata lider de filiala al PD-L.

Pe cat de spinoasa, pe atat de veche este aceasta problema a societatii romanesti. In urma cu doar cateva luni, ea a fost readusa in spatiul public de presedintele Traian Basescu. Seful statului a afirmat atunci ca exclude un candidat femeie "si la presedintia partidului si la Presedintia Romaniei", explicand ca "functiile inalte de tip prim-ministru, de presedinte, implica o experienta de viata".

Sondaj Ziare.com: Cine ar putea fi prima femeie premier sau presedinte in Romania?

Declaratia sa a fost imediat comentata de doamnele din politica.

"Boala societatii romanesti in ceea ce priveste afirmarea femeii este ipocrizia. Gasim tot felul de scuze si de trimiteri istorice pentru a nu permite femeilor sa se afirme liber. Intr-un fel, barbatii romani se tem de concurenta, chiar si in politica. De aici un anumit limbaj depreciativ in ceea ce le priveste pe femei. Bine, si femeile alimenteaza, unele dintre ele, din pacate foarte vizibile, stereotipiile in materie", a replicat europarlamentarul PSD Corina Cretu intr-un interviu acordat pentru Ziare.com.

Corina Cretu, despre femeia in politica si barbatii care se tem de concurenta

De asemenea, deputatul PNL Alina Gorghiu a afirmat ca "Nu trebuie sa devenim 'barbate' ca sa fim politicieni", cerand femeilor sa renunte la "limbajul dur" folosit uneori pentru a le tine piept colegilor de sex masculin.

Alina Gorghiu, despre femeile din politica: Nu trebuie sa devenim "barbate"

"Cred ca Romania a depasit complexul Elena Ceausescu, dar inca e departe de a accepta o Hillary Clinton", a comentat si europarlamentarul PSD Daciana Sarbu pentru Ziare.com.

Daciana Sarbu: Femeia, in Romania, inca e cetatean de rang secund - Interviu Ziare.com

Iata ce cred si alte doamne din politica romaneasca despre obstacolele pe care le intampina in cariera, dar si despre atuurile pe care le au in fata barbatilor.

Ecaterina Andronescu: Femeile sunt in mai mica masura tentate sa incalce legea

Este mult mai greu sa te impui ca femeie in viata publica decat sa te impui ca barbat, pe un fond de misoginism accentuat. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie descurajate femeile. Sansa oricarui om, dar in primul rand a unei femei, de a-si impune un punct de vedere este sa fie profesionist intr-un domeniu in care sa isi dovedeasca expertiza.

Sunt atat de putine femei in politica romaneasca pentru ca in viata publica, atat de urata uneori, o "incasezi" uneori fara niciun motiv. Auzi de multe ori vorbe urate despre tine si ele nu au niciun argument in spate. Foarte multe femei trec cu greu peste asemenea momente, pe un fond de sensibilitate si pe o capacitate de a fi luptator ceva mai redusa.

Cred insa ca femeile au si atuuri in politica. Sunt mult mai dedicate. Femeia are tot timpul o grija, are in grija familia, iar aceasta se transfera intr-un fel si spre profesiune si in viata publica. Este un atu pe care trebuie sa il foloseasca, dupa primul care este legat de profesiune.

In al doilea rand, femeile sunt in mai mica masura tentate sa incalce legea si atunci onestitatea este, de asemenea, un atu. In schimb, o cariera bazata in special pe aspectul fizic nu poate avea stabilitate in timp.

Mariana Campeanu: O femeie trebuie sa munceasca de doua ori mai mult si sa fie de doua ori mai desteapta decat un barbat

O femeie poate sa isi construiasca o cariera in politica in masura in care doreste foarte mult si construieste acest lucru. Nu este o functie care sa ti se ofere, acelea sunt cazuri exceptionale si din cu totul alte motive decat cele profesionale. Daca un om doreste sa construiasca ceva trebuie sa lupte.

Dar pentru a dovedi ca este mai buna decat un barbat o femeie trebuie sa munceasca de doua ori mai mult si sa fie de doua ori mai desteapta, pentru ca suntem inca intr-o societate misogina, in care oamenii gandesc ca femeia trebuie sa isi vada de cratita si de crescut copii, si cred ca mult timp de acum incolo barbatii se vor considera superiori si numai in ultima instanta vor acorda femeilor dreptul de a face mai ales cariera politica.

Pe de alta parte, foarte multe cariere si ascensiuni s-au obtinut la intalniri ... la un pahar de bere, iar femeile nu practica astfel de intalniri si atunci le este mai greu. Barbatii se intalnesc la un sprit, vorbesc despre fotbal, despre femei, se leaga niste prietenii si astfel se obtin mai usor informatii, nu neaparat avantaje. O persoana care este informata este mai bine pregatita pentru orice.

Categoric, exista diferente intre stilul de a face politica al unei femei si cel al unui barbat. O femeie are si avantaje si dezavantaje atunci cand face politica, pentru ca depune foarte mult suflet si, poate, din cauza asta, uneori se poate sa fie subiectiva. In acelasi timp, o astfel de politica este avantajoasa oamenilor, de aceea activitatea politica a unei femei poate sa aduca mai multe foloase societatii decat cea a unui barbat.

Adriana Saftoiu: Indiferent de finalitatea povestii, suntem obligati sa ne intoarcem la Mona Musca

Partidele judeca extrem de pragmatic electoral. Nu putem spune ca femeia este extrem de dorita de societate si partidele refuza femeia. Nu exista aceasta cerere dinspre piata si partidele, dominate practic de barbati, respecta aceasta lipsa de cerere. Cetateanul nu este foarte dispus sa investeasca si sa voteze o femeie.

In schimb, atunci cand e vorba despre femei propuse la candidaturi locale, pentru primarii, femeile sunt mult mai usor votate pentru ca societatea vede asociaza mult mai bine ideea de gospodar cu ideea de femeie.Si pentru ca societatea romaneasca foarte traditionala femeia este cea care gospodareste casa, ea este vazuta mult mai apta si cum mai multe aptitudini pentru a fi un bun gospodar, adica un bun primar.

Pe de alta parte, suntem o societate misogina, dar mult timp ideea de politica a fost asociata cu ideea de razboi, sute de ani in care politica a fost asociata cu razboiul si conflictele. In plus, ramane si amintirea destul de neplacuta a femeilor in politica inainte de 1989: Elena Ceausescu, Suzana Gadea, Ana Muresan, Ana Paucker. Cu acest balast in spate, mai vin si cei 20 de ani de democratie in care femeia nu a reusit sa se impuna ca voce in politica.

De cele mai multe ori, perceptia publica este ca femeia are intotdeauna in spate un barbat, ca ea nu confirma decat in masura in care acest barbat o sustine, si ca in momentul in care acel barbat dispare ca forta, ca decizie, dispare si femeia. Iar, din pacate, lucrurile nu pot fi negate.

Avem si noi o vina. Barbatii nu ne vor sustine oricum, important este ca ei sa nu iti puna oprelisti doar pentru ca esti femeie, iar eu nu am simtit asa ceva. Nu pot sa spun ca mi s-au pus oprelisti pentru ca sunt femeie, sau ca am fost tratata mai dur pentru ca eram femeie. In general, barbatii recunosc competitia cu o femeie si ii recunosc competentele. Avem si noi partea noastra de vina, pentru ca in 20 de ani nu am reusit sa construim imaginea unei femei puternice, care are un obiectiv puternic si care isi continua proiectele indiferent de faptul ca o sustine X.

Problema nu e ca te recomanda cineva, ci apare atunci cand te bazezi prea mult pe aceasta recomandare. Femeile vor prea mult sa afle publicul cine le sustine, desi e aceeasi formula si in cazul barbatilor si ei sunt sustinuti. Chiar si Traian Basescu a fost sustinut de Petre Roman la inceputul carierei.

Indiferent de finalitatea povestii, suntem obligati sa ne intoarcem la Mona Musca. E singura femeie care nu a ars etapele, careia nu ii putem atribui un barbat in spatele ei care a sustinut-o, de care sa depinda toata cariera ei. Mona Musca s-a impus ca voce puternica, singulara, cu propriile proiecte. Sunt foarte putini parlamentari carora le putem asocia un proiect propriu, dar spui 'Mona Musca' spui 'Legea privind accesul la indormatiile publice'.

Daca ar fi ramas in politica, probabil ca si Mona Musca ar fi intrat in zona de isterie publica in care am intrat cu totii. Trebuie sa se consume etapa asta si cineva sa ne invete cuvantul moderatie. Niciunul dintre actualii lideri, nici de la Putere nici din Opozitie, nu ne poate invata cuvantul moderatie. Nu construiesti nimic pe isterie, se construieste numai pe cumpatare, pe echilibru, pe calm.

Da, probabil ca si Mona Musca ar fi intrat in aceasta zona de isterie, dar probabil ca avand o abilitate a comunicarii, fiind extem de tenace si in acelasi timp construindu-si o platforma de comunicare mai ales cu presa, cred ca s-ar fi mentinut.

Mona Musca a iesit insa din politica. A fost si decizia ei, dar sa nu uitam ca a fost si un partid care i-a cerut demisia, chiar prin vocea domnului Crin Antonescu. In timp ce domnului Voiculescu, partidul nu i-a cerut nicio demisie si a ramas chiar presedinte de partid.

Raluca Turcan: Cand un barbat reuseste, se spune ca este capabil, dar cand o femeie reuseste, se spune ca a ajutat-o cineva

Romania este inca o societate traditionalista in care se crede ca locul femeii este in spatele barbatului si ca, in general, succesul femeii este conditionat de ajutorul unui barbat. Cand un barbat reuseste, se spune ca este capabil, dar cand o femeie reuseste, se spune ca a ajutat-o cineva. Acesta este statutul.

O prezenta crescuta a femeilor in politica, reprezinta un impuls pentru schimbarea mentalitatilor privind rolul femeii in societate.

Un model de comportament politic, dupa anul 2000, a avut Mona Musca. Cred ca, indiferent de ce greseli in se imputa in trecut, a demonstrat ca o femeie poate sa reuseasca prin multa competenta si lupta cot la cot cu barbatii. Modul cel mai bun si stimulativ de a incuraja femeile si de a le credita in politica il reprezinta invitatia de a intra intr-o lupta umar la umar cu barbatii. Mi s-a parut Mona Musca un exemplu de perseverenta si de indarjire, de a face fata acestui mediu politic.

In acelasi timp, e greu sa faci cariera si sa fii si sotie si mama. Dar trebuie sa asiguri acel echilibru care sa iti permita acest lucru. O femeie intotdeauna va pune copilul pe primul loc, familia si apoi cariera. In functie de modul in care reuseste sa asigure acest echilibru, depinde performanta.

La noi in politica romanii parca mai au mitul Poienii lui Iocan si acolo nu era nicio femeie. Cam asa functionam, inca mai avem acea mentalitate.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#femei politica, #Elena Udrea femei politica, #misoginism politica , #ministrul Dezvoltarii si Turismului
Comentarii
Poza Boby 23
Boby 23
rank 5
Una si una...care mai de care, da cu...pusca-n Dumnezeu (este o metafora, folosita de marele Caragiale) sa n u se creada ca instig la cine stie ce...