Turismul primitiv al Elenei Udrea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 02 Mai 2010, ora 23:50
6785 citiri
Turismul primitiv al Elenei Udrea
Foto: Toonpool

Turismul romanesc moare incet, dar sigur, an de an, incontinuu, de 20 de ani incoace. Turismul romanesc ar trebui sa isi ia adio pentru totdeauna de la turismul modern, cel care este practicat peste tot in lumea occidentala.

Ceea ce insemna, in mare, servicii de calitate in industria hoteliera, infrastructura care sa ii ajute pe turisti sa ajunga acolo unde isi doresc si obiective turistice amenajate special si confortabil. In schimb, Romania se poate lansa cu succes in turismul primitiv.

Ce inseamna turismul primitiv? In mare, puteti sa va faceti usor o idee daca strabateti oricare dintre drumurile mortii din tara spre orice obiectiv turistic, iar odata ajunsi acolo descoperiti ca doar natura si timpul au avut grija de ceea ce la un moment dat fusese o cetate domneasca sau o minune a naturii.

Manelismul si kitschul generalizat din statiunile noatre, fie ele de la munte sau de la mare, au omorat orice posibil punct de atractie din aceste zone. Turistii straini, care ar fi fost dispusi sa vina in Romania pentru aceste obiective, se orienteaza acum doar spre zonele incarcate de autenticul naturii si unde colonizarea turistica a kitschului romanesc nu a patruns.

Un studiu realizat pentru ministrul Elena Udrea, de catre spaniolii de THR Asesores en Turismo, Hoteleria si Recreacion, a scos la iveala un adevar trist, dar usor de intuit si pana acum. Turistii straini nu vin in Romania pentru litoralul Marii Negre sau pentru Bucuresti ori pentru a-l vedea pe Dracula, ci pentru a simti si gusta "autenticul" zonelor rurale, pentru trai si simti din nou aerul "primitiv" si "feciorelnic" al naturii, pentru a vedea Delta Dunarii, vestigiile istorice in frunte cu manastirile bucovinene si peisajele montane.

Insa pentru a ajunge in aceste zone, orice turist strain care ajunge in tara noastra trebuie sa treaca prin adevaratele furci caudine ale infrastructurii noastre.

Trebuie sa isi distruga masina prin gropile legate una de alta cu putin asfalt, trebuie sa riste o infectie intr-un hotel sau restaurant, trebuie sa cunoasca smecherii soselelor care ii vor baga in parapeti, iar, in final, cand vor ajunge la destinatie inevitabil vor face cunostinta cu "celebra" si "arhaica" ospitalitate romaneasca transformata acum in jecmaneala, hotie pe fata si nesimtire cruda a "noilor dezvoltatori si investitori" din turismul romanesc.

Cu aceasta oferta, sub aceste atractii, nu mai este pentru nimeni un soc faptul ca, potrivit acelorasi date oferite de studiul spaniolilor, mai bine de jumatate dintre turistii straini care au calcat Romania nu isi doresc sa mai revina sau sa o recomande altcuiva ca o posibila destinatie pentru viitor.

Din aceasta perspectiva, distrugerea oricarei urme de infrastructura, "primitivizarea", "intoarcerea la origini", abandonarea civilizatiei si ghidarea dupa "ce-o vrea Domnul!" par a fi acum singurele strategii de succes pe care Guvernul le poate adopta in lupta cu civilizatiile adevarate ale lumii.

In lipsa puterii de a recunoaste infrangerea in fata naturii, a incompetentei si a rezultatelor catastrofale ale activitatii de un an si jumatate, cel putin in domeniul turismului, Guvernul incearca sa se inchipuie un coordonator si dezvoltator de strategii nationale ultramoderne si futuriste. Pana ca fabulatiile ultramoderne ale guvernantilor sa dea rezultate, in Romania nu mai calca nici picior de turist strain, iar bulgarii ne iau si cei cativa turisti romani dispusi sa cheltuiasca in minivacantele sarbatorilor.

Pentru a vedea care este insa adevarata strategie a Elenei Udrea, cel putin in legatura cu potentialul turistic romanesc, este suficient sa ascultam declaratia ministrului dupa aflarea vestii ca sapte autoturisme ale unor turisti romani aflati in statiunile bulgaresti au fost furate. Elena Udrea a afirmat, desigur, ca "regreta incidentul", dar cu toate acestea, daca acestia si-ar fi petrecut "vacanta pe litoralul romanesc, nu li s-ar fi intamplat asta". Sic!

Asadar, asta e morala, asta ar fi castigul. Potrivit logicii Elenei Udrea, concluzia e limpede: cat de prosti sunt turistii romanii, daca ajung sa riste sa isi piarda masinile doar pentru a nu isi petrece concediile in minunatele statiuni romanesti de la litoral, unde nu li s-ar putea intampla niciodata sa li se fure masina.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#turism Elena Udrea, #turisti Bulgaria 1 Mai, #masini furate Bulgaria , #ministrul Dezvoltarii si Turismului
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
IN PDL, CEA MAI DOAMNA, CEA MAI FRUMOASA, CEA MAI DESTEAPTA, CEA MAI ELEGANTA SI MAI CULTA FEMEIE ESTE ROBERTA ANASTASE ! ELENA UDREA NU AJUNGE NICI LA JUMATEA VALORII EI ! ORICATE VALURI AR FACE !
Poza GuzganRozaliu_vrajitor
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5
Domnule ziarist, trebuie si un sistem de referintă. Ce-ai zice de turismul lui Agaton care parcă era uns cu vaselină grafitată?