Udrea a semnat ca va proteja caii salbatici de la Letea

Luni, 29 August 2011, ora 09:52
1488 citiri
Udrea a semnat ca va proteja caii salbatici de la Letea
Foto: Green Report

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si coordonatorul de proiecte din cadrul asociatiei Vier Pfoten, Kuki Barbuceanu, au semnat duminica, la Cardon, Delta Dunarii, un acord de colaborare pentru protejarea cailor din Letea, pe fondul nemultumirii localnicilor.

"MDRT va lucra pe un studiu pe care l-am comandat Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Turism care este aproape gata si prin care vom organiza o zona unde caii vor putea fi vazuti de turisti. Asteptam studiul de fezabilitate si, dupa ce se va identifica zona unde se va amenaja, vom sti cat costa sa imprejmuim, cat costa punctele de belvedere, aleile si traseele pe care vrem sa le amenajam pentru turismul organizat in Padurea Letea", a declarat ministrul Elena Udrea.

Oficialul guvernamental a subliniat ca promovarea cailor din zona poate deveni o atractie turistica in beneficiul locuitorilor comunei C.A. Rosetti si a mentionat ca in proiect vor fi inclusi doar caii care nu au stapan, acestia urmand sa primeasca hrana si ingrijiri sanitar-veterinare gratuite din partea Vier Pfoten.

"Aici nu vorbim de tratate stiintifice, ci de turism, un domeniu in care conteaza foarte mult mitul, povestea. Si mi-as permite o comparatie care este exagerata - ce-ar fi sa le spunem acum turistilor ca Dracula nu a existat? Trebuie sa folosim prezenta cailor din Letea pentru a atrage turisti in zona.

Nu vom ignora regulile specifice Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii cu obiectivul precis de a conserva mediu. Consideram insa ca acest acord pe care noi l-am numit 'Protocolul de la Letea' marcheaza un nou inceput si pentru caii care au fost pana acum in suferinta, dar si pentru locuitori", a mentionat Udrea.

La randul sau, coordonatorul de proiecte din cadrul Vier Pfoten, Kuki Barbuceanu, a afirmat ca in urma scandalului din luna mai numarul turistilor in zona Letea a crescut de trei ori.

In ceea ce priveste incalcarea normelor sanitar-veterinare inca din mai de asociatiile neguvernamentale care au salvat caii din drumul de la abator, ministrul Udrea s-a aratat nemultumita de faptul ca nu toti cei 41 de cai s-au intors duminica in Letea.

La aproape doua ore de la plecarea oficialului guvernamental, localnicii din satul Cardon s-au aratat nemultumiti din cauza ca asociatiile neguvernamentale au oprit in mai transportul spre abator al celor 54 de cai, astfel ca ei nu si-au mai putut lua banii promisi.

Satenii care s-au strans in imediata apropiere a tarcului amenajat special pentru caii din ferma din satul brailean Urleasca au criticat modul in care au fost tinute animalele si au dorit sa vada caii din camioane, insa pana in jurul orei 4,00 cabalinele nu au fost lasate sa iasa din mijloacele de transport.

"Normele sanitar-veterinare s-au incalcat inca din mai, de la imbarcarea cailor, lucru constatat si sanctionat de altfel. In mod normal, animalele ar fi trebuit transportate pana la destinatie (n.r., abator) si acolo, daca era vreo problema, animalele ar fi trebuit debarcate si sa se urmeze procedurile.

Intr-un fel sau altul, caii au fost debarcati intr-un judet (n.r., Braila) indemn la o boala pentru care s-au cheltuit foarte multi bani. Dar s-a depasit acest moment", a declarat consilierul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Bogdan Novenschi.

El a mai spus ca duminica nu au putut fi transportati decat 22 din cei 41 de cai pentru ca doar acestia aveau pasapoarte apartinand Vier Pfoten.

Cei 22 de cai care au fost transportati duminica din judetul Braila in Delta Dunarii, judetul Tulcea, fac parte din grupul de 54 de animale al carui transport spre un abator din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost oprit in luna mai de mai multe organizatii neguvernamentale in satul Urleasca, judetul Braila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#cai Letea, #protocal cai Letea , #ministrul Dezvoltarii si Turismului