Udrea: Niciunde in Europa nu este haosul de la noi in centrele oraselor

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 20:17
3594 citiri
Udrea: Niciunde in Europa nu este haosul de la noi in centrele oraselor

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii si Turismului, sustine ca in centrele oraselor din Romania este "haos", iar Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate in orase este contestata de cei care au interese, insa necesara.

"Niciunde in Europa nu este haosul de la noi in centrele oraselor, cladiri de patrimoniu acoperite de bannere publicitare, panouri care ascund semne de circulatie sau care blocheaza trei sferturi din trotuare! Este o lege pe cat de contestata de cei cu interese, pe atat de necesara oamenilor de rand", a spus Elena Udrea.

In urma deciziei Curtii Constitutionale, legea va intra in vigoare dupa modificarea de catre Parlament a datei-limita pana la care mijloacele de publicitate pot fi mentinute in amplasamentele autorizate, 1 ianuarie 2012, se arata intr-un comunicat al MDRT, remis Ziare.com.

Legea a fost propusa pentru a opri dezorganizarea si modul haotic in care este realizata in prezent publicitatea stradala in majoritatea localitatilor din tara. Legea adauga conditii mai restrictive gandite pentru a proteja aspectul vizual al localitatilor si siguranta cetatenilor.

Se interzic, printre altele, acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafetelor vitrate ale cladirilor, precum si amplasarea de mijloace de publicitate pe obiectele de arta monumentala, pe cladirile reprezentand monumente istorice, pe arbori, pe zona carosabila a strazilor si a drumurilor, in intersectii, in sensurile giratorii si in spatiul destinat circulatiei autovehiculelor si semnalizarii rutiere.

Legea mai prevede ca regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate va fi corelat cu prevederile documentatiilor de urbanism aprobate, iar, in procesul de stabilire a regulamentului, vor fi consultati si specialisti din urbanism, arhitectura, design si peisagistica.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a explicat ca aceasta lege este absolut necesara daca se doreste ca orasele noastre sa arate civilizat si sa fie atractive si sigure pentru turisti si pentru locuitorii lor.

"Am intampinat o opozitie foarte mare la adresa acestei legi din partea reprezentatilor industriei, care au interese de sute de milioane de euro. Ca oricare cetatean, insa, si eu sunt deranjata de aspectul pe care Capitala si alte orase au ajuns sa-l aiba din cauza miilor de panouri, bannere si firme care atarna peste tot. Capitala, ca sa iau cel mai rau exemplu, arata astazi ca un bazar in care ne-am scos cu totii cearsafurile la uscat.

Nu interzicem publicitatea stradala, vrem doar sa o transformam intr-o activitate civilizata, care sa nu agreseze vizual cetatenii si sa nu puna in pericol siguranta publica. De multe ori, panourile sunt amplasate in puncte cu vizibilitate pentru firma care-si promoveaza produsul, dar care afecteaza traficul auto si pietonal. Daca vrem ca orasele noastre sa arate civilizat si sa fie atractive si sigure pentru turisti si pentru locuitorii lor, aceasta lege trebuia adoptata, a declarat ministrul Elena Udrea", potrivit sursei citate.

L.S.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#lege publicitate stradala, #Udre publicitate stradala , #ministrul Dezvoltarii si Turismului