Brandul turistic al Romaniei - vezi de unde a luat Udrea frunza din logo

Joi, 29 Iulie 2010, ora 19:29
28049 citiri
Brandul turistic al Romaniei - vezi de unde a luat Udrea frunza din logo

Nici n-a fost lansat bine sloganul si logo-ul campaniei de promovare a turismului romanesc, la Shanghai, ca au si inceput sa apara acuzatii.

Sloganul este "Explore the Carpathian garden", iar logo-ul este reprezentat de imaginea unei frunze, plasata deasupra numelui tarii (vezi foto).

Brandul turistic al Romaniei a fost lansat de Elena Udrea cu ocazia zilei nationale a Romaniei la Expozitia Mondiala 2010, in prezenta catorva sute de persoane, majoritatea romani.

Lansarea imaginii si logo-ului brandului a fost precedata de un concert al naistului Gheorghe Zamfir. "In acest moment, nu cred ca exista o persoana mai emotionata ca mine, mai mandra de cetatenia ei si mai increzatoare in tara pe care o reprezinta", a spus Udrea in discursul care a precedat lansarea brandului", a declarat Elena Udrea.

Udrea i-a invitat pe chinezi in Romania "sa-si gaseasca jumatatea sufletului"

Noul afis publicitar al turismului romanesc, parte a unei campanii uriase, de peste 70 de milioane de euro, seamana perfect cu cel al unei companii britanice de transport, a descoperit Inpolitics. Numai brand-ul turistic a costat 850.000 de euro.

Frunza mioritica este insa aproape identica cu cea folosita intr-o campanie de promovare de catre o firma britanica. Change Transport este un proiect englezesc, de autobuze ecologice.

De fapt, frunza respectiva poate fi cumparata cu 250 de dolari de pe Internet, dupa cum arata blogger-ul Cristian Francisc Dorombach. O imagine identica cu cea de pe logo-ul Romaniei poate fi cumparata, la 250 de dolari, de pe site-ul shutterstock.com, arata Piticu.ro.

"Pentru o firma mica de transport este firesc, pentru o tara mi se pare cam mult pentru ca ieri am gasit un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Turismului ca brandul nu reprezinta un secret, fiind implicate numeroase persoane.

Daca in realitate in crearea acestui brand s-au implicat o masa mai mare de oameni, daca au existat intalniri in care oamenii s-au implicat si au incercat sa-si dea seama care este cea mai buna solutie si au ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este de 250 de dolari, mi-e greu sa ma gandesc cat valoareaza aceasta tara", a declarat Cristian Dorombach, la Antena 3.

Cu toate acestea, agentii publicitari recunosc ca majoritatea banilor pentru crearea brandului nu se dau pentru logo sau slogan.

Specialistul in publicitate Bogdan Naumovici sustine ca este nevoie de clarificari din partea Ministerului Dezvoltarii si Turismului, in conditiile in care este posibil ca o mare parte din bani sa fi fost cheltuiti pe studii in strainatate, si nu pe slogan sau pe logo.

Explicatia Ministerului Turismului

"Contractul de servicii pentru realizarea brandului de turism al Romaniei a fost adjudecat, in cadrul unei licitatii internationale, de catre asocierea THR-TNS, una din cele mai prestigioase firme de branding din lume. Aceasta a construit branduri de turism pentru tari ca Argentina, Spania, Croatia", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii si Turismului remis joi Ziare.com.

Ministerul Turismului face precizari in problema frunzei din brandul de turism

Ministerul condus de Elena Udrea mai precizeaza ca, in obligatiile contractuale, este prevazut clar faptul ca "prestatorul garanteaza ca elementele manualului de brand sunt originale si nu incalca dreptul de autor, drepturile conexe sau alt drept de proprietate intelectuala".

"Noi am cumparat acest produs, ne-a fost predat cu toate drepturile de autor. Din punctul meu de vedere, cred ca ministerul este intr-o situatie legala", a mai precizat ministrul.

Probleme mai vechi

Elena Udrea are probleme si cu fostul slogan sub care s-au desfasurat pana acum campaniile de promovare a turismului romanesc.

Udrea nu se asteapta ca brandul turistic sa schimbe dintr-o data soarta turismului

Sloganul "Romania, the land of choice", lansat anul trecut in prezenta sportivilor Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gica Hagi si inscriptionat pe toate materialele publicitare ale Ministerului Turismului, apartine ieseanului Florin Zamfir, care l-a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) inainte ca Udrea sa apuce sa il promoveze peste tot.

Elena Udrea: Brandul turistic nu este al meu, nu-l iau acasa

Aflata la Shanghai pentru a lansa noul brand turistic al Romaniei, Elena Udrea isi exprima pe blog nemultumirea fata de modul in care doua posturi de televiziune au prezentat evenimentul.

"Ce nu inteleg Realitatea Tv si Antena 3 este ca brandul turistic nu este al Elenei Udrea si ca, dupa ce voi pleca din fruntea MDRT, nu-l voi lua acasa. El reprezinta inceputul unei campanii de promovare de succes. E un prim pas catre o industrie turistica profesionista", scrie Udrea pe blog.

Reclamand o campanie media dusa impotriva brandului turistic, ministrul Turismului afirma ca, desi Realitatea TV a cerut din partea PD-L un nume de invitat care sa participe la un talk-show pe tema brandului turistic, si le-a fost propus Dragos Anastasiu, fost presedinte ANAT, sau Peter Jansen, presedinte al Uniunii Agentiilor de Publicitate din Romania, producatorii emisiunii au decis sa apeleze la un cantaret si un actor.

Noul brand a fost lansat joi, la Shanghai, si invita la explorarea "gradinii carpatice" in culori vii, predominant nuante de verde, dar si albastru, galben si portocaliu, care amintesc de natura, soare si mare.

La eveniment a participat ministrul Teodor Baconschi si fostii mari sportivi Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi.

Crearea si promovarea brandului turistic, finantate din fonduri europene, fac parte dintr-un proiect de promovare a potentialului turistic al Romaniei, pentru care sunt alocate 75 milioane de euro pana la finalul anului 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#brand turistic plagiat, #Udrea acuzatii plagiat, #frunza copiata turism , #ministrul Dezvoltarii si Turismului
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Ministrul Agaton l-a plesnit peste mecla pe inculpatul Ciutacu - truditor la Antena 3 - spunandu-i ca daca a facut cineva ceva , acea persoana NU este Elena Udrea , momentan ministru al turismului .