Udrea a infuriat America - Publicitatea stradala ar trebui limitata? - Sondaj Ziare.com

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 15:58
7236 citiri
Udrea a infuriat America - Publicitatea stradala ar trebui limitata? - Sondaj Ziare.com
Foto: Business Magazin

Elena Udrea l-a suparat pe ambasadorul SUA la Bucuresti. Si asta din cauza proiectului de lege initiat de ea si aprobat de Guvern la sfarsitul anului trecut, prin care a fost interzisa publicitatea in parcuri, pe cladiri publice si pe copaci.

Se pare ca Mark H. Gitenstein i-a trimis premierului Emil Boc o scrisoare, in care ii atrage atentia ca legea respectiva incalca principiile internationale de comert.

"Nu cred ca este in intentia Guvernului dvs. sa aprobe o astfel de hotarare care nu respecta principiile de concurenta de pe piata UE si cele stabilite de Organizatia Mondiala de Comert si principiile tratatului national la care investitorii americani au dreptul. Astfel de hotarari, indiferent de motivatie, nu conduc la imbunatatirea mediului de afaceri din Romania sau a perceptiei oamenilor de afaceri straini, inclusiv a companiilor americane care au nevoie de sprijinul nostru", se arata in scrisoarea obtinuta de Jurnalul National.

Udrea interzice publicitatea in parcuri, pe cladiri publice si copaci

Totodata, oficialul american ii cere primului ministru sa nu aprobe legea privind publicitatea stradala, promovata de Elena Udrea.

"Doresc sa va rog sa reexaminati aceasta legislatie cu grija si sa descurajati aprobarea acesteia de catre Cabinet in forma actuala", ii comunica ambasadorul SUA premierului Boc.

Ambasadorul mai afirma ca hotararea este discriminatorie si pare a avea drept scop alungarea companiei americane Clear Channel de pe piata romaneasca.

"M-am intalnit recent cu reprezentantii Companiei Clear Channel. Aceasta companie a furnizat publicitate outdoor in Bucuresti si in Romania si este cel mai important furnizor de mesh-uri, panouri publicitare mari. Pentru mai mult de un an, Ambasada SUA a sprijinit eforturile Clear Channel in vederea realizarii unui dialog productiv cu municipalitatea Bucuresti. Hotararea este discriminatorie si pare a avea drept scop alungarea acestei companii americane de pe piata", subliniaza Gitenstein.

Udrea: Legea a fost aprobata dupa consultarea actorilor implicati in acest domeniu

In replica, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat pentru Ziare.com ca Legea a fost aprobata dupa consultarea actorilor implicati in acest domeniu.

"Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate outdoor a fost aprobata de Guvern in decembrie 2010, dupa consultarea actorilor implicati in acest domeniu, inclusiv a firmei Clear Channel, in cadrul procedurii de consultare publica", a precizat Elena Udrea intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit proiectului, amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisa:

- pe monumentele naturii, in parcurile si rezervatiile naturale, in parcuri,

- pe cladirile reprezentand sedii ale autoritatilor administratiei publice locale si centrale, precum si ale institutiilor publice, "cu exceptia afisajelor care anunta activitatea ce se desfasoara in interiorul sediilor",

- pe arbori, pe zona carosabila a strazilor si a drumurilor, "indiferent de categoria acestora", dar si pe obiectele de arta monumentala si monumentele de for public,

- pe cladirile reprezentand monumente istorice sau componente ale unor ansambluri monument istoric,

-in incinta si pe elementele de imprejmuire a cimitirelor, lacasurilor de cult si gradinilor publice,

- in intersectii, in sensurile giratorii, pe peretii pasajelor rutiere subterane si supraterane ori sub poduri si pe stalpii de sustinere a elementelor de semnalizare rutiera sau de circulatie.

Este interzisa si amplasarea de mesh-uri sau bannere publicitare pe cladirile aflate "in stare avansata de deteriorare", dar doar in cazul in care acestea afecteaza "structura de rezistenta si stabilitatea si integritatea elementelor constructive si decorative ale anvelopei cladirii".

Autoritatea locala va trebui sa instaleze panouri "speciale destinate afiselor publicitare si a anunturilor de mica publicitate", care vor fi curatate saptamanal de angajatii unor "compartimente de specialitate" proprii, astfel incat "sa se asigure actualitatea anunturilor".

Vehiculele publicitare vor putea fi autorizate sa circule prin localitati doar pe un traseu stabilit de autoritatea administratiei publice locale, stationarea lor urmand sa fie interzisa. Totodata, ele nu vor putea circula in convoaie mai mari de doua, fiind obligate sa mearga cu o viteza mai mare decat jumatatea limitei maxime admise pe drumul pe care circula. Circulatia convoaielor va fi totusi permisa, insa "numai cu ocazia manifestarilor speciale, in baza avizului emis de autoritatile administratiei publice, cu durata de valabilitate de o zi".

Mesajele publicitare pot fi montate si pe mijloacele de transport in comun, insa numai daca acestea nu obtureaza vizibilitatea calatorilor.

Sanctiuni pentru cei care nu respecta legea

Sanctiunile pentru nerespectarea acestor prevederi legale vor fi cuprinse intre 500 de lei, minimul pentru persoanele fizice care incalca legea, pana la 50.000 de lei, cuantumul maxim prevazut pentru sanctionarea firmelor de afisaj sau a detinatorilor de vehicule de transport in comun.

Pentru un primar care incalca obligatiile care-i revin prin acest proiect de lege, amenda poate fi cuprinsa intre 10.000 de lei si 15.000 de lei.

Ziare.com va invita la vot. Sunteti de acord cu interzicerea reclamelor in parcuri, pe cladiri publice si copaci?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#publicitate stradala interzisa, #Udrea proiect lege publicitate , #ministrul Dezvoltarii si Turismului