A fost un blat Udrea-Ponta? Ce rol va mai avea Basescu? Interviu cu un fost consilier la Cotroceni

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 10:45
16628 citiri
A fost un blat Udrea-Ponta? Ce rol va mai avea Basescu? Interviu cu un fost consilier la Cotroceni
Foto: Arhiva / Stiri de Cluj

Intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale Elena Udrea a incalcat intelegerea facuta cu Traian Basescu pentru sustinerea lui Klaus Iohannis in turul doi, afirma si acum Cristian Hrituc, fost consilier la Cotroceni, primul care a vorbit public despre un blat intre Elena Udrea si Victor Ponta.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Cristian Hrituc, consilier de stat la Departamentul Relatii cu Autoritatiile Publice si Societatea Civila in perioada 28 august 2012 - 8 septembrie 2014 si fondator al Fundatiei Miscarea Populara, explica inca o data cum a ajuns la concluzia postata pe Facebook in 13 noiembrie si de ce a lansat de la Cotroceni doua atacuri extrem de dure la adresa lui Mihai Razvan Ungureanu, anuntand totodata infiintarea unui nou think-thank la care lucreaza alaturi de alti experti si fosti consilieri ai presedintelui Traian Basescu.

"PMP nu are nevoie de un face-lift, ci de o schimbare totala", este convins Cristian Hrituc.

Cum ati ajuns consilier al presedintelui Traian Basescu si care au fost atributiile dvs? Cu ce va ocupati in prezent?

De-a lungul timpului, activitatea mea s-a desfasurat pe mai multe paliere. Am activat politic in zona de dreapta si am oferit consultanta de marketing politic, de asemenea, doar actorilor politici de dreapta.

In 2009, am facut parte din echipa de campanie a lui Traian Basescu. In anul 2012 eram angrenat intr-un proiect in Republica Moldova, dar am revenit in tara pentru a lucra impreuna cu echipa lui Traian Basescu in campania referendumului. Dupa campanie am dorit sa raman in tara, langa presedinte. Stiam ca va urma o perioada grea si voiam sa fiu langa dansul.

Atributiile mele principale vizau relatia cu societatea civila, dar si zona de analiza si strategie politica.

Acum sunt in pregatirea unui nou proiect. Impreuna cu alti colegi de la Cotroceni, dar si cu alti experti vrem sa lansam un think-thank, "Observatorul social din Romania", care sa conceapa programe de politici publice si sa ofere expertiza pe diverse domenii.

Puteti sa ne relatati un episod interesant din activitatea dvs?

Cea mai mare satisfactie am avut-o in noaptea turului 2 al alegerilor prezidentiale din 2009.

Purtatorul de cuvant al lui Iohannis, nemultumire fata de Palatul Cotroceni

Cum apreciati comentariile facute de actualul purtator de cuvant de la Cotroceni cu privire la decoratiunile interioare din palat si lipsa unei cantine? Dvs cum va descurcati, pe timpul presedintelui Basescu?

In momentul in care se construieste o noua echipa apar, inevitabil, si unele greseli de comunicare, mai ales din partea celor care nu au experienta politica. Cu siguranta, ca spatiul de la Cotroceni, desi perfect functional, poate suporta imbunatatiri, ca majoritatea insitutiilor publice.

Orice alocare de resurse bugetare suplimentare pentru un astfel de obiectiv are si o incarcatura politica, dar si una de oportunitate. Nu cred insa ca modernizarea Palatului Cotroceni face parte din prioritatile imediate ale noii administratii.

Palatul Cotroceni ii da replica lui MRU: Presedintele nu ti-ar da certificat de "basism", ci de "fripturist"

In ianuarie 2014 ii dadeati o replica usturatoare pe Facebook lui Mihai Razvan Ungureanu, care spunea ca isi doreste sa fie "presedintele pe care il va vota Elena Udrea". In iulie ati revenit cu o noua reactie foarte dura, dupa ce Ungureanu i-a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu. Ce ati avut "de impartit" cu Mihai Razvan Ungureanu si cum comentati faptul ca acesta nu a mai ajuns candidat la presedintie, ci consilier personal al presedintelui Klaus Iohannis?

Nu am avut nimic de impartit cu domnul Mihai Razvan Ungureanu, cum nu am nici acum. Consider, in continuare, ca are multe calitati politice.

Atunci am dorit sa ii semnalez public unele greseli, mai ales, in raport cu presedintele Basescu. Nu cred ca a fost normal ca M.R.Ungureanu sa scrie acea scrisoare. Avea usa deschisa la presedinte. Putea sa i le spuna personal. A vrut sa faca un joc de imagine, iar mie mi s-a parut normal sa reactionez.

Criticile fac bine, iar oamenii politici trebuie sa capete atat imunitate in fata observatiilor critice, cat si dependenta - ii ajuta sa progreseze.

Sunt convins ca expertiza sa in zona de politica externa ii va fi utila presedintelui Iohannis.

Sunteti unul dintre membrii fondatori ai Fundatiei Miscarea Populara. De ce v-ati implicat in acest proiect?

Am dorit la acel moment sa construim o platforma civica pentru a contribui la innoirea si reformarea clasei politice. Si sa stiti, chiar daca nu ma credeti, atunci cand am lansat fundatia, nu exista niciun plan de lansare a partidului. De aceea, nici nu am plecat din PDL - eram membru simplu la filiala Cluj si acolo am si ramas.

Cred, in continuare, ca este nevoie de un suflu nou in politica, de o schimbare a paradigmei politice. Romanii au votat presedinte un om politic atipic, PNL are un copresedinte femeie care este si tanara, ceva incepe sa se schimbe dupa noiembrie 2014. Aceste evolutii, impuse in primul rand de electorat, puteau fi influentate si mai puternic, daca Fundatia ramanea in directia originara. Evolutiile ulterioare m-au determinat atat pe mine cat si pe multi colegi din Fundatie sa facem un pas inapoi si sa ne retragem.

In campanie, ati vorbit despre un blat intre Elena Udrea si Victor Ponta. Scriati atunci ca toti cei din PMP carora le mai pasa de tara si nu de "interesul meschin al doamnei" au posibilitatea sa iasa din acest blat. Va mentineti concluzia?

Cred, in continuare, ca, a existat un astfel de calcul. Am si date concrete. Va spun doar atat: dupa ce Traian Basescu convenise cu liderii PMP sa ii sustina pe Iohannis in turul 2, la cateva zile, intr-un for restrans s-a pus problema schimbarii deciziei. Si stiu asta de la oameni care m-au sunat disperati sa imi povesteasca pentru ca nu intelegeau de ce nu se respecta decizia convenita cu Traian Basescu.

Elena Udrea, contestata de fondatorii Miscarii Populare: Se dezice de Traian Basescu!

Cum comentati evolutia PMP? De ce au parasit atat de multe nume importante partidul, de ce a fost obtinut un rezultat mult sub asteptari la alegerile prezidentiale (cu toata sustinerea presedintelui Traian Basescu)? Ce greseli s-au comis si cum pot fi ele acum reparate?

Principala vina a PMP este ca a ales o cale batatorita, ca nu a avut curajul de a propune schimbari si de a veni cu un proiect nou. In loc sa-si apropie elitele, PMP a ales sa le goneasca, de exemplu.

In acest moment exista doua partide mari, unul de stanga si unul de dreapta, si cred ca ele vor polariza viata politica in urmatorii 10 ani. PNL poate deveni acel partid care sa adune energiile schimbarii, sa faca ce nu au reusit ceilalti.

Dezvaluiri din culisele Fundatiei Miscarea Populara - Interviu cu unul dintre fondatori

Cand si cum credeti ca se va implica Traian Basescu in Miscarea Populara (fundatie / partid)? Dvs cum va explicati faptul ca fostul presedinte amana anuntul cu privire la intrarea in PMP, cu toate ca, a doua zi dupa incheierea mandatului, i se pregatise covorul rosu la sediul central?

Cred ca Traian Basescu este in stadiul in care face analiza propriilor pasi. Cred ca va veni langa PMP. Nu stiu in ce forma institutionala.

Cred, insa, ca venirea mai repede sau mai tarziu a fostului presedinte langa PMP depinde mai mult de activitatea celorlalte partide. Cu cat celelalte partide arata mai repede ca se reformeaza si aduc in fata oameni curati, tineri si profesionisti, cu atat se va grabi si intoarcerea lui Traian Basescu.

De asemenea, faptul ca Monica Macovei si-a lansat asociatia este un element care creste presiunea pe fostul presedinte.

PNL a facut o miscare foarte buna aducand-o pe Alina Gorghiu copresedinte, cu cat va continua politica de a raspunde agendei publice, cu atat va reduce din spatiul de manevra al PMP-ului.

PMP nu are nevoie de un face-lift, ci de o schimbare totala.

Cine ar fi, in opinia dvs, cel mai potrivit presedinte al PMP? Ce rol ii vedeti Elenei Udrea in politica?

Cred ca la aceasta ora cea mai buna solutie ar fi Siegfrid Muresan. Nu stiu, insa, ce vor face si nu ma preocupa acest lucru.

Sunt, mai degraba preocupat ca dreapta sa isi mentina avantajul pe care il are acum in sondaje in fata PSD. Mi-as dori ca PNL sa reuseasca sa obtina in alegerile parlamentare voturile pe care le-a obtinut si presedintele Iohannis. Acest lucru este posibil daca PNL va actiona si va indeplini asteptarile pe care le au romanii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Cristian Hrituc Udrea Miscarea Populara, #Hrituc Basescu Miscarea Populara, #Hrituc Udrea PMP , #Partidul Miscarea Populara